Přejít k hlavnímu obsahu

Albánie je in! Nabízí nádherné hory i krásné pláže

Roky, kdy Češi brali útokem zásadně Chorvatsko, jsou pryč. Čím dál častěji teď mají v hledáčku Albánii. Chtějí poznat něco nového, podívat se do hor a relaxovat na plážích.

Albánie má všechno, nač si jen turista v létě vzpomene, a Češi na to konečně přišli! Země láká na nedotčenou horskou přírodu, víc než 360 kilometrů pláží, historickou i moderní architekturu, památky a taky skvělé jídlo, které stojí za ochutnávání. A co víc? V Albánii je levněji než v každoročně exponovaném Chorvatsku nebo v krásném, leč houfně atakovaném Slovinsku.

Bezpečná země s tyrkysovým mořem

Když se mluví o Albánii, ještě pořád se setkáte s dojmem, že jde o velice uzavřenou zemi, která se nevyznačuje úplně největším bezpečím. Naštěstí to ale není tak úplně pravda. Albánie dohání, co se dá. Především v přímořských letoviscích může být každý turista „úplně na pohodu“, snad jen aby si dával pozor na drobné krádeže (ale na ty si musí dávat pozor i na Mácháči). 

Absolutní hvězdou země se může během krátké doby stát Durrés (Drač), lokalita s celými kilometry pláží, vzdálená jen 30 minut autem z letiště v Tiraně. Můžete se tu těšit na hotelové komplexy, slunečníky na plážích a všeobecnou pohodičku.

Úžasné pláže najdete koneckonců i na jihu země, především u města Saranda vybudovaného ve skále. Tady je to slibované tyrkysové moře. A pokud se budete chtít na okamžik přenést do Karibiku, vydejte se na poloostrov Ksamil.

Saranda Albánie
Albánie má víc než 360 kilometrů pláží.
Zdroj:
Bigstockphoto

Konec válení, vzhůru do hor!

V Albánii nemusíte celou dovolenou strávit pod slunečníkem a ve vodě. Jsou tu nádherné hory, je jimi pokryto dokonce 70 % území! Příroda je tu poměrně nekultivovaná, divoká, což je příjemná změna oproti Sněžce nebo Pradědu. Lepší je ale vydat se na túru s průvodcem, protože značení se tu nedočkáte. Zato však spatříte malebné horské vesničky, v nichž nemají o turistech příliš potuchy.

Památky nikdy neomrzí

Jestli máte radši objevování měst a památek, určitě se zajeďte podívat do hlavního města Albánie, Tirany. Ta platí za zářný příklad soužití několika náboženských kultur, což jí mimochodem takřka dodává punc jedinečnosti. Narazíte tu taky na památky z různých období. Když se vydáte na jih země, nenechte si ujít Butrint, antický areál zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO. Jen kousek od areálu je taky krásné sladkovodní jezero.

Butrint Albánie
V Albánii najdete i úplné starodávné poklady!
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

41° 19' 7.9356", 19° 26' 42.4644"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Albánie je in! Nabízí nádherné hory i krásné pláže