Přejít k hlavnímu obsahu

Amsterdam: Průvodce a zajímavá místa

Vodní kanály, tulipány, přitažlivé památky i poněkud uvolněnější mravy v podobě kouření marihuany a sličných děv vystavujících se ve výlohách v některých známých uličkách. Amsterdam láká mnoho turistů a pořád je tu co objevovat, i když nejde o velikány typu Eiffelova věž nebo Tower Bridge. Víte, jak se sem dostat a čím se tady bavit? 

Cestování

Nevíte, jak dlouho vám potrvá cesta do holandské metropole? My ano!

Cesta autobusem

Cena za autobus začíná pro dospělého na necelé tisícikoruně, za zpáteční jízdenku však nejčastěji cestující platí kolem 3 500 Kč – záleží na tom, kdy si jízdenku pořídíte a u koho. Cesta obvykle trvá asi 16 hodin.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží se nazývá Amsterdam Sloterdijk západně od úplného centra města a jen kousek od hlavního vlakového nádraží.

Adresa nádraží: 1043 DT, Amsterdam, Nizozemí

Jak se dostat do centra: Přímo na Amsterdam Sloterdijk najdete stanici metra. Metrem se do centra dostanete linkou Isolatorweg s přestupem na linku Poortwachter na jedné ze tří stanic, které jsou oběma linkám společné.

Cesta autem

Z Prahy do Amsterdamu autem se jede poměrně snadno díky německým dálnicím. Celý přejezd je dlouhý asi 900 kilometrů a trvá zhruba 9 hodin. Cestou, budete-li chtít, můžete navštívit například tato zajímavá místa:

  • Drážďany – překrásné hlavní město Saska se nachází jen několik desítek kilometrů od česko-německých hranic a je plné krásných památek i moderních zón.
  • Zoo Osnabrück – pokud jste pro krátkou zajížďku, určitě si zpestřete cestu aspoň krátkou návštěvou vyhlášenou zoologickou zahradou v Osnabrücku.

Ani v Německu, ani v Holandsku se neplatí za jízdu po dálnici. To je příjemné, že?

Centrum parkování

Pokud budete chtít zajet autem přímo do centra, zaparkovat a vydat se od něj navštívit nějaká ta pěkná místa, doporučit můžeme například Q-Park nebo Parking Center Oosterdok. Počítejte s tím, že doprava ve městě je hustá a bude vám trvat, než najdete místo pro zaparkování, na kterém by vám nehrozila pokuta nebo odtažení vozidla. Lepší variantou je pro spoustu lidí zaparkovat například na P+R Zeeburg, kam je jednodušší se dostat. Odsud můžete v klidu pokračovat do centra městskou hromadnou dopravou.

Parkování na ulici je poměrně drahé, takže když už najdete místo, sáhnete si hlouběji do kapsy. Na hodinu se často platí kolem 3 Eur, na celý den asi 16 Eur a týdenní lístek stojí 80 Eur.

Při jízdě autem po Amsterdamu si dejte pozor na cyklisty, kteří tu tak nějak automaticky mají přednost – jsou všude, jsou rychlí, kličkují.

Cesta letadlem

Letět do Amsterdamu je samozřejmě tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak se do holandské metropole dostat. Let trvá asi 1,5 hodiny a zpáteční letenka pro jednu osobu se dá sehnat už za necelé čtyři tisíce korun.

Letiště

Do Amsterdamu se létá na letiště Schiphol, které se nachází asi 15 km od centra města. Do centra se snadno dostanete vlakem – ten odsud jezdí přímo na Amsterdam Centraal, hlavní vlakové nádraží. Cena lístku do centra se pohybuje kolem 4-5 Eur a jízda trvá 15 minut. Další možností je využít autobusu č. 197.

Cesta vlakem

Cesta vlakem je o něco delší než cesta autobusem. Na romantičtější způsob dopravy si vyhraďte 15 až 18 hodin. Cena začíná na 1 000 Kč. Čekají vás minimálně dva přestupy – nejčastěji v Lipsku a Frankfurtu, výjimkou není ale ani přestupů pět či šest – často v Drážďanech a Berlíně.

Hlavní vlakové nádraží

Hlavní vlakové nádraží je Amsterdam Centraal. Nachází se v centru města, nedaleko zajímavostí, za kterými se do Amsterdamu jezdí.

Ubytování

V Amsterdamu je samozřejmě velmi pestrá nabídka ubytování a kapacity jsou snad nevyčerpatelné. Záleží na tom, jakou úroveň a jaký typ preferujete. Tady jsou naše tipy na jednotlivé kategorie.

Hotely

Hotel Café Restaurant Abina

Ve Stockholmu se můžete vyspat v přepočtu už za 1 200 Kč, pokud netrváte na bydlení přímo v centru. Hotel Café Restaurant Abina se nachází jen 15 minut od letiště. V hotelové restauraci se dobře najíte, jen kousek odsud je nákupní centrum a do centra města je to asi 7,5 km. V hotelu je wifi, můžete sem i s domácími mazlíčky a servírují zde vynikající kávu. Domluvíte se tu holandsky a anglicky.

Holiday Inn Express Amsterdam Arena Towers

Jen 20 minut metrem vám bude stačit k tomu, abyste se dostali z tohoto ubytování do centra města. Nachází se v městské části Zuidoost, kde najdete nejednu atrakci a radovánku. Moderně vybavené pokoje, automaty s občerstvením, wifi, klimatizace nebo milý personál, to jsou věci, které si návštěvníci pochvalují. Ubytovat se tu můžete na noc už za 2 800 Kč.

Park Plaza Victoria Amsterdam

Pokud si chcete při svém pobytu v Amsterdamu užít pořádnou dávku luxusu, vyzkoušejte čtyřhvězdičkový hotel Park Plaza Victoria Amsterdam nacházející se v centru města poblíž hlavního nádraží. Krásné a komfortní pokoje s moderním vybavením budou jen začátkem vašeho pobytu. K dispozici tu budete mít wifi, posilovnu, krytý bazén, restauraci i vybavení pro přípravu kávy a čaje na každém pokoji. Noc pro jednu osobu stojí asi 6 000 Kč.

Hostely

Amigo Budget Hostel

Nejnižší cena, za jakou se v hostelu v Amsterdamu vyspíte, se pohybuje kolem 400 Kč. Záleží na lokalitě, na vybavení i na službách, které k hostelu náleží. Amigo Budget Hostel se nachází asi 3 km od centra, nabízí klasické sdílené pokoje a ve společných prostorách wifi. Domluvíte se tu holandsky a anglicky.

Hans Brinker Hostel Amsterdam

Jen kilometr od centra se nachází Hans Brinker Hostel, v němž za noc ve sdíleném pokoji zaplatíte 650 Kč. Pokoje tu mají vlastní koupelnu a uzamykatelné skříňky na osobní věci. Ve společenské místnosti si můžete nechat naservírovat snídani, oběd i večeři. K dispozici jsou i automaty s nápoji a občerstvením. Přímo v hostelu si můžete nechat objednat vstupenky na nejrůznější atrakce ve městě.

St Christophers Inn at the Winston

Chcete-li bydlet přímo v centru, vyjde vás noc ve společném pokoji zhruba na 1 000 Kč. Kromě sdílených pokojů si můžete vzít i samostatný, cena je pak ale vyšší. Součástí hostelu je noční klub, kulečník, terasa, bar i wifi. Domluvíte se holandsky a anglicky. Hostel se nachází v blízkosti několika zajímavostí, například domu Anny Frankové.

Kempy

Camping Vliegenbos

Camping Vliegenbos se nachází východně od centra města na poměrně klidném místě. Ubytovat se tu můžete v chatkách, kempovém hotelu i ve svém vlastním stanu. Kromě sociálního zařízení je zde k dispozici restaurace a obchod, na recepci vám se vším rádi pomohou. Kemp je zpravidla v provozu od dubna do konce října.

Camping Zeeburg

Východně od centra Amsterdamu se nachází Camping Zeeburg a můžete tu pobývat ve stanu, karavanu nebo chatce. Přímo v kempu si můžete půjčit kolo nebo kánoi. Samozřejmě tu najdete i restauraci a obchůdek. Čas od času se tu koná hudební vystoupení, kterého se tu můžete bezplatně zúčastnit a užít si trochu kultury a zábavy.

Mini Camping ‘t Uilenstekkie

Pokud preferujete klidnější místo a pěkné sepjetí s přírodou, pak pro vás bude nejspíš ideální tento kemp v severovýchodní části Amsterdamu. Do centra se odsud dá dojet na kole i městskou hromadnou dopravou. Kemp nabízí standardní sociální zařízení.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Nejběžnějším dopravním prostředkem v Amsterdamu je kolo a je to znát na každém kroku (nebo šlápnutí, chcete-li). Ne všichni tomu ale holdují, takže pokud chcete využít hromadné dopravy, zkuste zdejší metro, autobusy nebo tramvaje.

Lístek na tramvaj si můžete pořídit v tramvaji, ale výhodnější je to v trafice, obchodě, automatu nebo na poště. Modrá strippenkaart s 15 proužky (podle ujetých zón se životnost lístku měří) stojí 6,40 Eur, zlevněná růžová pak o něco méně (využít ji mohou senioři nebo studenti). Pokuty za jízdu načerno jsou vysoké a revizoři berou svou službu skutečně poctivě, tak neriskujte.

Autobusy jezdí spíše po okrajích města. Využít můžete i vodních kanálů a svézt se odněkud někam na lodi.

Nejrychlejší je samozřejmě metro, v němž také platí strippenkaart, ale vyplatí se spíš na delší vzdálenosti.

Mapa metra

https://bit.ly/2tOHzlt

Taxi

Další možností je taxi, to si ale musíte předem objednat. Jeden kilometr pak stojí necelé 2 Eura.

Zapůjčení kola

Jak jsme již řekli, po Amsterdamu se nejvíc lidí pohybuje na kole. Můžete se k nim přidat, po městě je spousta půjčoven nebo stojanů s koly, u nichž se sami snadno obsloužíte. Jeden den s kolem vás může vyjít už na 10 Eur, jedna hodina třeba na 5 Eur a více (podle typu kola).

Zapůjčení auta

I auto si můžete v Amsterdamu půjčit, ale jezdit s ním po městě je velmi nevýhodné. Půjčení auta doporučujeme v případě, že se chcete podívat za město a nechcete se trmácet vlakem či autobusem. Cena za den začíná v přepočtu na 1 600 Kč s malým vozem, větší a silnější potom stojí více.

Co vidět a navštívit

Amsterdam nemá památky takové popularity jako třeba Paříž nebo Londýn. I tak je tu ale spousta těch, které stojí za vidění. Které to jsou?

Mapa centra

https://bit.ly/2hehRp0

Co navštívit zadarmo

Než začnete platit za vstupy na krásná místa v Amsterdamu, navštivte ta, do nichž se dostanete zdarma, a přitom to jejich obdivuhodnosti nikterak neubere.

Begijnhof

Poněkud ukrytá, ale nádherná zahrada s okouzlujícími starými domy v blízkém okolí má nezaměnitelnou atmosféru. Domy obývaly dříve pouze jeptišky, dnes v nich stále ještě bydlí neprovdané ženy. Jeden z domů, dům č. 34, je nejstarším domem v celém městě. V zahradě samotné je pěkný středověký kostel.

Jízda trajektem přes záliv Ij

Za pěkné svezení loďkou, které mimochodem k Amsterdamu neodmyslitelně patří, obvykle zaplatíte kolem 10 Eur. Výjimkou je jízda trajektem přes záliv Ij, tady se totiž svezete zdarma.

Filmové muzeum EYE

Zatímco na dočasné výstavy ve filmovém muzeu se chodí za vstupné, na stálou exhibici se dostanete zdarma. V panoramatické místnosti, v níž vás obklopí několik desítek filmových scén, se budete cítit jako v jiném světě. Můžete si zalézt také do malé kabinky, kde můžete zhlédnout vybraný film. Návštěva tohoto muzea ve vás zůstane!

Muzea

Rijksmuseum

Na prvním místě nemůže být jiné než Národní muzeum. Jde o největší holandské muzeum. Čeká vás v něm expozice věnující se nejslavnější éře země, dále se tu seznámíte se životním stylem tehdejších bohatých měšťanů. Nakonec můžete na vlastní oči vidět i Rembrandtovu Noční hlídku. Muzeum je otevřeno denně od 9.00 do 18.00 hod. Do 18 let věku je vstup zdarma, dospělí pak platí 9 Eur. Více praktických informací najdete na oficiálním webu muzea.

Museum Van Gogh

Pokud obdivujete dílo Vincenta Van Gogha, jednoho z nejdůležitějších malířů postimpresionismu, vydejte se právě do tohoto muzea. Nespatříte zde jen jeho umělecké skvosty, ale třeba i útržky korespondence s jeho bratrem. Kromě jeho děl tu zahlédnete i výtvory dalších umělců z přelomu 19. a 20. století. Muzeum je otevřeno denně od 10.00 do 18.00 hod. Děti do 13 let mají vstup zdarma, mládež od 13 do 17 let platí 2,5 Eura, dospělí pak 13,5 Eura. Více praktických informací zjistíte na oficiálním webu muzea.

Dům Anny Frankové

K muzeím se řadí i Dům Anny Frankové, tedy dům, v němž se Anna Franková před nacisty urputně skrývala. Ve skrýši v zadním traktu firmy, kterou založil Otto Frank (Annin otec), se před transportem skrývaly dvě rodiny. Anna přitom psala deník, který vstoupil do dějin především pro svou obsahovou a faktickou hodnotu. Otevřeno je denně od 9.00 do 19.00 hod., od března do srpna do 21.00 hod. Děti a mládež od 10 do 17 let platí za vstup 3,5 Eura a dospělí 7,5 Eur. Více informací zjistíte na oficiálním webu.

Muzeum hašiše

Když se ocitnete v Amsterdamu a budete chtít navštívit neobvyklé muzeum, zavítejte do Muzea hašiše. Tam zhlédnete expozici představující dlouhou historii konopí, marihuany a hašiše a seznámíte se se způsoby jejich používání. Muzeum je otevřeno od 10.00 do 22.00 hod. a za vstup se platí 9 Eur, děti do 13 let mají vstup zdarma. Více informací získáte na oficiálním webu muzea.

Katedrály a kostely

Oude Kerk

Oude Kerk neboli Starý kostel je nejstarší dochování stavba v Amsterdamu. Poměrně zajímavě kontrastuje se svým okolím, nachází se totiž v tzv. čtvrti červených luceren. Už ve 13. století se na místě kostela nacházela malá dřevěná kaple, ve 2. polovině 13. století pak vznikl kostel kamenný, který byl postupně rozšiřován a vylepšován. V 50. letech 20. století byl dokonce uzavřen, protože hrozilo zřícení. Uzavření trvalo dlouhých 24 let. Kostel můžete navštívit od pondělí do soboty od 11.00 do 17.00 hod., v neděli od 13.00 do 17.00 hod. Kostel je pro veřejnost uzavřen 25. 12. a 1. 1.

Oude Kerk je pravděpodobně nejnavštěvovanějším místem v Amsterdamu.
Zdroj: bigstockphoto.com

Bazilika sv. Mikuláše

Bazilika sv. Mikuláše pojmenovaná podle patrona města stojí naproti hlavnímu nádraží, a to už od 80. let 19. století. Významné jsou její neorenesanční prvky. Jde o jednu z nejvýznamnějších památek města, které pocházejí z 19. století. Dominantou kostela je kupole dosahující výšky 58 metrů, obdivuhodný je jeho interiér i exteriér. V kostele se konají nejrůznější koncerty a jiné akce. Navštívit ho můžete od pondělí do soboty od 12.00 do 15.00 hod., v úterý a pátek od 11.00 do 16.00. Zjistěte si však předem, zda nenarušíte některou z oslav.

Nový kostel

Nový kostel je významným místem, třeba už proto, že se zde konávají svatby členů královské rodiny nebo uvedení nizozemských králů na trůn. Kostel najdete poblíž Královského paláce. Je druhým nejstarším v Amsterdamu, pochází z počátku 15. století. Od té doby se dočkal několika rozsáhlých rekonstrukcí i celkového nového vystavění v gotickém stylu po požáru v roce 1645. V kostele se dnes nekonají bohoslužby, slouží však k pořádání koncertů a výstav. Kostel můžete navštívit od 10.00 do 17.00 hod. Kostel je zavřen 25. 12. Děti do 11 let za vstup neplatí, dospělí si musejí přichystat 10 Eur.

Zoo

Budete-li si chtít v Amsterdamu odpočinout od ruchu velkoměsta, vydejte se do komplexu Artis Amsterdam Zoo. Najdete zde zoo, zoologické a geologické muzeum, planetárium, botanickou zahradu a akvárium. Ač je zoo spíš menší, několik hodin vám její prohlídka zabere.

Děti do dvou let sem mohou zdarma, od 3 do 9 let zaplatí 17 Eur, dospělí pak 20,5 Eur. Vydat se sem můžete od listopadu do února vždy od 9.00 do 17.00 hod., od března do října od 9.00 do 18.00 hod. a každou sobotu v červnu a srpnu od 9.00 hod. až do setmění.

Pláže

Zatoužíte-li v Amsterdamu po pobytu na pláži, vydejte se na zhruba 45 dlouhou cestu autem do pobřežního městečka Noordwijk, kde najdete pěknou a velmi oblíbenou pláž místních i přespolních. Další možností je Zaandvort, kam se rovněž dostanete za 45 minut autem nebo za 25 minut vlakem. I zde si můžete užít krásný den u moře.

Zahrady

Beatrixpark

Dost možná nejhezčí zahrada v celém Amsterdamu, to je Beatrixpark, jenž má svůj původ už ve 30. letech. Park je hezký, čistý a tichý, několikrát změnil své vzezření za pomoci různých architektonických stylů a nové a nové příchozí láká dodnes. Je to skvělé místo na odpočinek a třeba i piknik.

Bijenpark Osdorp

Prostorný park vyvedený v úhledném anglickém stylu patří rovněž k těm nejhezčím ve městě. Stále je tu co obdivovat. Dokonce tu pěstují včely a v malém obchůdku prodávají med.

Ač nemá Amsterdam žádnou hlavní stavbu či dominantu, turisty stále přitahuje.
Zdroj: bigstockphoto.com

Trhy

IJ-hallen Flea Market

Pokud vás láká návštěva některého z místních bleších trhů, vydejte se třeba sem. Seženete tu naprosto všechno a dost možná si právě odsud odvezete pěkný suvenýr. Obvykle je tu přes 700 stánků. Trhy se konají vždy dva dny v měsíci, takže je třeba zjistit si přesné termíny.

Zuidermrkt

Jestli holdujete spíše nabídce farmářských trhů, potěší vás návštěva Zuidermrkt. Ovoce, zelenina, houby, uzeniny, domácí pečivo, ryby či dorty a zákusky i další dobroty se tu nabízejí v takovém množství, že budete mít problém si vybrat. Trh se nachází v Muzejní čtvrti a nabídku tu najdete každou sobotu od 9.30 do 17.00 hod.

Singel

Koneckonců tu nemůže chybět květinový trh. Květinový trh Singel funguje od února do prosince a seženete tu sezónní květiny, především však cibuloviny. Tulipány celý trh ovládají, o tom není sporu. Trh je otevřen od pondělí do soboty od 9.00 do 17.30 hod., v neděli od 11.30 do 17.30 hod.

Univerzity

Universiteit van Amsterdam

Amsterdamská univerzita nabízí studium v bakalářských, magisterských i MBA programech. Studenti zde studují celou škálu oborů, k nimž neodmyslitelně patří matematika, finančnictví, umění, biomedicína, jazyky nebo literatura. Historie školy sahá až do 17. století a studium na ní láká Nizozemce i cizince.

Vrije Universiteit

Vrije Universiteit byla založena v 19. století a dnes na ní studenti pronikají do tajů mnoha oborů, například ekonomie, humanitních věd, sociálních věd, práva nebo teologie. Vyučuje se sice především v holandštině, výuka některých předmětů však probíhá i v angličtině. Je jednou ze dvou státních škol v Amsterdamu (tou druhou je Amsterdamská univerzita zmíněná výše).

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Architektura, umění, divadlo, tanec nebo film. To jsou obory, které se dají studovat na Amsterdamské vysoké škole umění. Univerzita je poměrně mladá, funguje od roku 1987, kdy vznikla sloučením Akademie výtvarných umění, Akademie architektury, holandské filmové akademie a Reinwardtovy akademie. Školu navštěvují asi 3 000 studentů. Za jeden akademický rok student zaplatí školné ve výši asi 2 000 Eur.

Festivaly

Dirty Dutch

Festival mezinárodního měřítka Dirty Dutch se koná na podzim a nabízí účastníkům spoustu taneční a elektronické hudby. Pořádná nálož zaručena!

Guilty Pleasure

Milovníky songů z 80., 90. let a z přelomu milénia zase nadchne festival s názvem Guilty Pleasure, který se konává na konci června. Lístky na něj lze sehnat od 25 Eur a schází se na něm neuvěřitelná směs mladších i starších ročníků.

Kam s dětmi

Amstelpark

Zeleň, bludiště, klid na odpočinek i dětské hrátky nejen na zdejších důmyslných prolézačkách, svezení ve vláčku a dotyk zvířat. Přesně to nabízí Amstelpark v Amsterdamu. Pokud potřebujete poznávání města svému dítku zpestřit, můžete to udělat právě jeho návštěvou.

Nemo muzeum

Tady to bude bavit hlavně bystré děti, které rády objevují nové věci. Hlavolamy, prolézačky nebo zkoušce odstředivé síly nevyžadují jejich ani vaši znalost holandštiny. Kdyby přece jen náhodou, provedou vás tu popisky a návody v angličtině a němčině.

Zajímavá místa v okolí

Nemusíte zůstávat jen v Amsterdamu. I v jeho okolí je totiž dost zajímavých míst, která stojí za návštěvu.

Alkmaar

Asi 45 minut jízdou autem od Amsterdamu na sever se dostanete do města Alkmaar. To je vyhlášené nejen svou krásou, ale také svými sýrovými trhy. Pokud chcete ochutnat a taky třeba pořídit nějaký ten jedlý suvenýr z cest, může to pro vás být to pravé místo.

Sýrové trhy v Alkmaaru nevynechte!
Zdroj: bigstockphoto.com

Naarden

V Naardenu budou jako v ráji všichni, kteří milují staré stavby. Město je obklopeno hradbami ze 17. století a také se zde nachází katedrála sv. Víta obdivovaná především pro stropní malby. O Naardenu se říká, že je jedním z nejbarevnějších měst v Holandsku.

Zámky a zahrady

Muiderslot

Nejde sice o zámek, jde o hrad ve městě Muiden. Ten však rozhodně stojí za prohlídku, ideálně komentovanou znalým průvodcem. Zaplatíte za ni asi 13 Eur a zdejší atmosféra vás dokonale pohltí. Hrad můžete navštívit od dubna do konce října od 10.00 do 17.00 hod. v pondělí až pátek, od 12.00 do 17.00 hod. o víkendech, od listopadu do konce března jen o víkendech od 12.00 do 17.00 hod. a dále během školních prázdnin na přelomu prosince a ledna.

Noční život

V Amsterdamu to stále žije a o zábavu není nouze, ať už chcete jít do divadla, na koncert nebo si pořádně zatančit. Stačí si vybrat z pestré nabídky!

Amsterdam je znám také díky čtvrti, v níž se dívky a ženy nabízejí za výlohami.
Zdroj: bigstockphoto.com

Divadlo

Royal Theatre Carré

Divadlo funguje už od roku 1887, kdy se o jeho otevření zasloužil podnikatel a dřívější cirkusový direktor Oscar Carré. Díky jeho sepjetí s cirkusem dnes můžeme v Royal Theatre Carré vidět tradiční World Christmas Circus i jiná představení pohybující se žánrově mezi kabaretem, koncertem, operou a muzikálem.

Stadsschouwburg

Divadlo Stadsschouwburg nabízí celou plejádu divadelních her od notoricky známé klasiky až po méně známé kousky. Každý čtvrtek jsou tu dramata překládána do angličtiny, takže si na své přijdete, i když třeba nevládnete holandštinou.

Theater Bellevue

Na neobvyklá a moderní zpracování dramat starších i novějších si zajděte do Theater Bellevue, tedy pokud ovládáte holandštinu, abyste z představení něco měli.

Jazz, blues a DJs

Jazz Cafe Alto

Velmi oblíbeným jazzovým klubem mezi obyvateli Amsterdamu i mezi přespolními a turisty je Jazz Cafe Alto, a to přesto, že se nenachází v úplném centru města. Pěkný večer s jazzem se může od 21.00 hod. protáhnout až do třetí ranní. Prostory nejsou nikterak velké, atmosféra je tu spíše komorní. To však místu neubírá na popularitě a kouzlu.

The Waterhole Live Music Bar

Pro milovníky blues je zase určen The Waterhole Live Music Bar. Tady potkáte spřízněné duše, dáte si dobré pivo, poslechnete si skvělou hudbu a třeba si i zahrajete kulečník.

Club Air

Jestli dáváte přednost spíš hudbě, kterou má na svědomí DJ, navštivte třeba populární Club Air v centru, kde to žije. Tady se můžete protančit nocí a pořádně si to za doprovodu dobrých drinků užít.

Opera a vážná hudba

Amsterdamské operní divadlo

Amsterdamské operní divadlo se nachází v budově Het Muziektheater. Operní divadlo mělo ve městě vzniknout už na počátku 20. století, nakonec se ho však místní dočkali až v jeho druhé polovině. Do té doby se operní představení konávala ve Stadsschouwburgu, jehož prostory však byly značně nevyhovující. Dnes v Amsterdamském operním divadle působí Nizozemská opera a k vidění je zde celá plejáda děl v rámci pestrého repertoáru.

Bary

In de Wildeman

V tomto baru si přijdou na své především milovníci piva, kterého se tu prodává několik druhů, ale dobře se tu budou mít i všichni ostatní, kteří hledají příjemný bar ke strávení kousku nebo celého večera. Za dobu vašeho pobytu se o vás bude starat milá obsluha, kterou si návštěvníci často chválí.

Wynand Focking

Další variantou oblíbenou místními i turisty je Wynand Focking. Tento podnik nabízí pestrou škálu drinků, z nichž vám vždy nějaký na základě vašich chutí personál doporučí, co by vám mohlo chutnat. Navíc je v centru, takže si jeho útulnou atmosféru můžete užít třeba po prohlídce města.

Beer Temple

A kolem piva se to opět točí v jednom z nejoblíbenějších barů, v Beer Temple. Zdejší nabídka piva je tak široká, že možná budete mít problém si vybrat. V takovém případě vám ale ráda poradí obsluha. Dokonce tu můžete dostat i několik testovacích loků od jednotlivých piv.

Jídlo

Bez jídla to nikdy nejde. Víte, kde se v Amsterdamu vyplatí nakupovat a jak se zhruba pohybují ceny potravin, po kterých budete zřejmě pátrat? To i mnoho dalšího víme a v následujících řádcích prozradíme.

Kde nakupovat

Největší sítí supermarketů je Albert Heijn, který sice není nejlevnější, ale v obchodech najdete všechno, co potřebujete. Levnější potraviny jsou označený jako Euroshopper.

V Holandsku dále najdete Aldi, Coop, Spar a spoustu dalších řetězců. Jedním z nejlevnějších je zřejmě Lidl.

Cena potravin

Ceny potravin jsou v Nizozemí obvykle o něco dražší než u nás, zato však můžete na vlastní kůži poznat jejich vyšší kvalitu.

Chléb (0,5 kg) = 1,4 Eura

Mléko (1 l) = 0,9 Eura

Rýže (1 kg) = 1,6 Eura

Vejce (12 ks) = 2 Eura

Kuřecí maso (1 kg) = 7 Eur

Tvrdý sýr podle typu = 3-10 Eur

Rajčata (1 kg) = 2 Eura

Jablka (1 kg) = 2 Eura

Pivo (0,5 l) = 1 Euro

Jídlo v levnější restauraci = 15 Eur

Jídlo v dražší restauraci = 28 Eur

Kavárny

Melly’s Cookie Bar

Až dostanete v neděli mezi desátou dopolední a osmou večerní nebo po zbytek týdne od 9.00 do 18.00 hod. chuť na lahodnou kávovou specialitu a nějakou tu dobrotu k zakousnutí k tomu, neváhejte a vydejte se do Melly’s Cookie Baru, kde budete blahem bez sebe. Kavárna se nachází v centru, takže si v ní můžete zpříjemnit už tak příjemnou prohlídku města.

The Happy Pig Pancake Shop Amsterdam

Jestli milujete kávové nápoje a k tomu palačinky či vafle na nejrůznější způsoby, pak byste neměli vynechat návštěvu tohoto podniku. Tady totiž uspokojí tužby vašich chuťových buněk na maximum, a to vždy v neděli od 10.00 do 20.00 hod. a ve zbytku týdne od 9.00 do 18.00 hod. Tady to těší malé i velké, mlsné i pořádně náročné!

Metropolitan

Jestli si chcete k dobré kávě dát spíš luxusní zmrzlinu nebo gelato, zamiřte do Metropolitanu nedaleko Oude Kerk. Kromě gelata si tu můžete dát i spoustu jiných sladkých dobrot. Rozhodně odsud budete odcházet pěkně spokojení.

Restaurace

Toastable Nieuwendijk

Když se budete chtít dobře, a přitom levněji najíst, zamiřte do tohoto podniku. Obvyklá útrata se pohybuje v přepočtu kolem 200 Kč a nají se tu i vegetariáni či osoby trpící intolerancí lepku. Nabídnou vám tu evropskou klasiku i holandské speciality a pohostí vás vždy od 9.00 do 16.00 hod. a o víkendu do 17.00 hod. Jídlo si můžete vychutnat přímo na místě nebo si ho odnést s sebou.

The Happy Bull

Z restaurací střední kategorie je velmi populární The Happy Bull. Obvyklá útrata se pohybuje od 200 do 400 Kč a za tuto cenu dostanete opravdu kvalitní jídlo, které vás zasytí a bude vám chutnat. V nabídce jsou americké a evropské speciality, najedí se zde i vegetariáni. Otevřeno je od úterý do čtvrtka od 14.00 do 21.30 hod., v pátek, sobotu a neděli od 1.00 do 9.30 hod.

Vinkeles

Chcete-li si užít luxus lepší restaurace, vydejte se na jídlo do Vinkeles. Tady povýšili stravování na zážitek. Nadmíru příjemné prostředí oceníte nejen při romantických schůzkách, ale také třeba při těch obchodních. Útrata se zde pohybuje v řádu tisícovek. V nabídce jsou evropské, francouzské i mezinárodní dobroty. Najedí se zde i vegetariáni, vegani a celiaci. Otevřeno je denně od 19.00 do 22.00 hod.

Informace pro turisty

Před odjezdem či odletem do Nizozemí si nezapomeňte zjistit potřebné informace o bezpečností situaci, o podmínkách pobytu či kultuře nebo počasí.

Bezpečnost

Nizozemí je obvykle považováno za bezpečnou zemi, hrozí však drobné krádeže, proto si hlídejte své osobní věci. Obecně se navíc doporučuje mít u sebe napsanou adresu a telefon blízké osoby, kterou by mohli lidé kontaktovat v případě vaší nouze.

Nenechávejte přes noc auto bez dozoru na odpočívadlech na dálnici a nepřespávejte na místech, která k tomu nejsou určena (například parky). Pokuta vám hrozí za držení předmětů, kterými byste mohli někomu ublížit – patří sem nožíky a nože, baseballové pálky, pepřové spreje a další.

Časové pásmo

V Nizozemí je stejný čas jako v České republice.

Teploty

Průměrná letní teplota měřená v červenci je 26°C, teplota měřená v lednu dosahuje asi 7°C. Zima je mírnější než v Česku, léto je srovnatelné. Hodně tu fouká, je zde vlhčí vzduch a častější srážky.

Zajímavosti

Architektura

Architektura je v Amsterdamu skutečně svérázná a typická a je to právě ona, kdo vytváří jedinečnou atmosféru města. Podél kanálů se hodně nacházejí domy ze 17. století, ale najdeme tu i starší, například ze 14. století. Jen v samotném historickém centru je údajně asi 7 000 starých budov s kamenným límcovými a zvonovými štíty. Mimo historické centrum pak stojí moderní stavby.

Znak města

Znak Amsterdamu je jednoduchý a tříbarevný.

Úsměvná fakta

1. V Amsterdamu se nachází 1 515 barů a hospůdek, kam se dá zajít na pivo. Tak si vyberte a jděte!

2. Do začátku 20. století v Amsterdamu nesmělo tancovat. Jaké štěstí, že už to obyvatelé překonali.

3. Chudí lidé mohou vzít jednou do roka své domácí mazlíčky zdarma k veterináři.

4. Amsterdam má svého městského básníka.

5. Na 10 000 kol je ročně vytaženo ze zdejších vodních kanálů. Inu, stane se, že svůj bicykl někdo „špatně“ zaparkuje.

Blogy

Chcete se o životě v Amsterdamu dočíst ze zkušeností obyčejných smrtelníků? Pak zamiřte na některý z uvedených blogů.

Amsterdam česky

Irene’s Travel Blog

Oficiální blog města Amsterdam

Dokument

Na cestě po Holandsku

Knihy

Amsterdam

Amsterdam – inspirace na cesty

Amsterdam do kapsy

Videa

Welcome to Amsterdam!

10 best places to visit in Amsterdam

This is Amsterdam

 
 

Místo

52° 22' 12.7776", 4° 53' 42.6048"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Amsterdam: Průvodce a zajímavá místa