Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

V Antverpách mají dům geniálního malíře, který se oženil s šestnáctiletou

Génius barokního malířství Peter Paul Rubens si v roce 1610 sám navrhuje svůj domov v řecko-římském klasickém stylu, který je lehce ovoněný elegantní italskou renesancí. A výsledek? Dnes jedna z nejnavštěvovanějších památek v druhém největším městě Belgického království.

Z ulice Wapper se na první pohled se jedná o docela nenápadnou budovu, která ale jinak krásně zapadá do pohádkové atmosféry tzv. Jeruzalému západu a Diamantového města (tak se Antverpám říká).

Stačí ale vstoupit dovnitř a ihned na vás dýchne atmosféra 17. století, která je cítit na každém kroku. Nesejde ani moc na tom, jestli se zrovna nacházíte v interiéru domu, u průčelí či u malebné obdélníkové zahrady decentně připomínající francouzské parky.  

Čokoládový ráj! Bruggy jsou městem vodních kanálů a skvělých pralinek

Antverpy
Návštěvou tohohle města neuděláte chybu.
Zdroj:
b-hide the scene / Shutterstock

Zajímavosti z Antverp
Víte, že na náměstí Královny Astrid v Antverpách se můžete podívat do Muzea diamantů a hned vedle do největší světové burzy diamantů?
I na poli sportovním se Antverpy pyšní jedinečným prvenstvím – v roce 1903 se tu proběhlo první Mistrovství světa v gymnastice.
V roce 1920 se zde konaly letní olympijské hry, z nichž si poprvé odvezli medaili českoslovenští hokejisté (lední hokej byl tehdy na programu letních her, protože zimní ještě dlouho nebyly samostatnou akcí).
Medaili mohli mít i fotbalisté, ti ovšem byli diskvalifikováni poté, co na protest proti výrokům rozhodčího odešli ve finále ze hřiště.

Jak to vlastně všechno začalo?

Píše se rok 1610 a syn protestantského advokáta Jana Rubense, malíř Peter Paul Rubens sype pomalu na stůl 7 600 guldenů (dnes 90 tisíc korun, tehdy celé jmění dobře situovaného měšťana) a rozdává je stavebníkům společně s architektonickými nákresy a plány svého nového vysněného domova. Nechal se inspirovat architektonickými studiemi a plány italských vil a paláců té doby (10 plodných let svého života strávil Rubens právě v Itálii).

Celá stavba rodinného sídla v Belgii začíná vlastně rok po Rubensově svatbě s jeho první ženou Isabellou Brant. Ta v roce 1626 bohužel umírá na zhoubnou nemoc.

Už za 4 roky malíř získává svou druhou životní múzu – prý v té době nejkrásnější dívku v celých Flandrech, Hélene Fourment. Když si 6. prosince 1630 řekli své „ano“, byl mezi nimi rozdíl plných 37 let. Novomanželka tehdy chodila po světě teprve 16 let! Za dalších 5 let Rubens zakoupil poblíž Antverpy usedlost Château de Steen a 5 let nato navždy opustil Rubenshuis i svět živých.   

Rubensův dům
Rubensův dům má podivuhodnou atmosféru.
Zdroj:
NiglayNik / Shutterstock

Velice zajímavě architektonicky členitý Rubenshuis sloužil malíři jinak jako poklidný domov a umělecký ateliér po dobu dlouhých a šťastných 25 let. Kromě jeho oslnivých uměleckých děl (zajímavé jsou hlavně jeho soukromé rodinné portréty) v domě lze také v domě obdivovat sbírku mincí a vzácných knižních svazků, které si Rubens rád a často vozil ze svých diplomatických a uměleckých cest po Evropě.

Rubensův dům byl velmi důležitým místem v Antverpách už v samotném 17. století. Kdykoli totiž přijel někdo společensky či politicky významný do města, tak se u Rubensů zastavil na zdvořilostní návštěvě. Na usedlost měli jistě mnoho dobrých vzpomínek i tehdejší Rubensovi spolupracovníci (např. Jan Brueghel starší, který domalovával zátiší a krajiny) a jeho učedníci, jako např. mladičký Anthony Van Dyck, který dychtivě vzhlížel ke svému mistrovi.

Víte, že Rubens, jenž maloval již od svých 14 let a vyhotovil za svého života více než 1 200 děl, plynule mluvil francouzsky, německy, italsky, latinsky i španělsky? Možná i proto také působil za svého života jako tajný agent a diplomat ve službách španělských Habsburků.

Rubensův talent a lze vidět i na více místech v Antverpách

V roce 1937 je dům zakoupen městem Antverpy, které se pouští do jeho nákladné rekonstrukce a za dalších 9 let se z něj oficiálně stává Rubensovo muzeum, které můžete dokonce navštívit i zadarmo, když se sem vydáte každou poslední středu v měsíci.  

Další významným otiskem umělce v jeho Antverpách (sedí na ně dobře i jméno Rubensovo město, ihned pochopíte proč) jsou 4 slavné obrazy: Vztyčení kříže, Snímání z kříže, Zmrtvýchvstání Krista a Nanebevzetí Panny Marie v největší gotické katedrále na území Belgie a Holandska.

Rubens socha
Bez sochy P. P. Rubense by to tady nešlo.
Zdroj:
Shutterstock

Za zajímavý fakt můžeme označit i to, že gotická katedrála Onze-Lieve-Vrouwkathedraal (Katedrála Panny Marie) uprostřed centra Antverp byla dostavěna pouhé půlstoletí před narozením vlámského malířského génia. Vstupné je 12 eur, osoby mladší 18 let a místní sem můžou zdarma, studenti a senioři nad 60 let platí 10 eur. Otevírací doba je ve všední dny od 10.00 do 17.00 hod., v sobotu od 10.00 do 15.00 hod. a v neděli od 13.00 do 17.00 hod.

Katedrála stojí u hlavního tržiště Grote Markt, kde si můžete mimo jiné dobře prohlédnout renesanční radnici a dobře zachovalé fasády cechovních domů své epochy.

Dalších 10 unikátních Rubensových děl můžete také v Antverpách najít v tiskařském muzeu Plantin-Moretus (25 min pěšky od umělcova domu), které je dokonce i na seznamu památek UNESCO.

Roadtrip po Beneluxu: tipy na místa, která si hned po první návštěvě zamilujete

Použité zdroje: 

  • rodon.cz/zivotopisy-umelcu/rubens-peter-paul-27
  • radynacestu.cz/magazin/rubens-v-antverpach/
  • wga.hu/html_m/r/rubens/42portra/05fourme.html
  • bbc.co.uk/programmes/articles/49cSKtsCtrkCm59JVfFymWF/rubens-in-private-a-new-look-at-an-old-master
 
 

Místo

51° 13' 1.2", 4° 24' 33.48"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Antverpách mají dům geniálního malíře, který se oženil s šestnáctiletou