Přejít k hlavnímu obsahu

Archimédés a 144 lan to udělá za 7 minut, bez pohybu

Ano, loď se cestou nahoru druhým největším lodním výtahem na světě ani za mák nepohne. Jedinečný technický zázrak. Belgičané jsou na něj patřičně pyšní.  

Obří výtah ve Strépy-Thieu (45 minut autem od Bruselu) zdvihne loď do výšky 73 metrů a ladně jí zpět vypustí na vodní kanál. Ten je technickým zázrakem číslo 2. Je totiž vedený na mostě. Vskutku podivuhodné.

 
Zdroj: Amusingplanet.com

Na začátku byla stavitelská noční můra. Jak vyzrát na dvě „znepřátelené“ (výškové převýšení je mezi nimi úctyhodných 75 m) řeky Šelda a Maas? Obě dvě řeky měli hrát hl. roli ve světě vodních belgických dálnic na přelomu 19. a 20. století. Stavitelé kanálů nasadili do akce soustavu 2 zdymadel a 4 hydraulických lodních zdviží. A na chvíli byl klid.

Jenže proplutí soustavou zdymadel a zdviží vlastně cestu nijak neulehčovalo a ani nezrychlovalo. Proplutí trvalo až několik hodin a lodě byly ještě navíc k tomu omezené velikostí a výtlakem. Takže stavitelský úspěch s „odřenými“ uši.  

Div za 160 milionů eur přinesl úsporu 23 minut

Až v roce 1980 se konečně rozhodlo o stavbě kolosálního lodního výtahu. Na principu, který využije Archimedův zákon. Loď vytlačí jen tolik vody, co sama váží. Geniální.  

Za dalších 22 let se ozvala slavnostní fanfára vítající na světě dvě betonové vany vážící 8000 tun s nezávisle funkčním protizávažím o délce 112 a šířce 12 m. Proplutí se rázem smrsklo na něco málo pod 30 minut. Z toho nejvíce času zabere přesun do výtahu, kotvení a vyplutí z výtahu. Výtah a lana dokáží zvednout loď až o výtlaku 1350 tun do 7 minut.

  

Strojovna výtahu je lahůdkou pro technické fajnšmekry

Takhle nějak jistě musela vypadat soukromá Teslova laboratoř. Spletité labyrinty elektromotorů a generátorů. Prohlídka za to vážně stojí. Největší pozornost na sebe poutá srdce zdviže se zajímavým benefitem celého díla. Elektrická energie vydaná při přepravě lodí se vrací zpět do veřejné sítě.

Na turistickou veřejnost jsou zde dobře připravení. Je tu pěkně vybavený videosál s pohyblivými modely, kde se konají i další doprovodné výstavy a akce. Pomyslnou třešničkou na dortu je oběd s výhledem na projíždějící lodě. Kultura a plné břicho, a to vše za pár euro. Pánové, odjíždět budete odsud naprosto spokojeni, tomu věřte.

 
 

Místo

50° 28' 42.7764", 4° 6' 33.2676"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Archimédés a 144 lan to udělá za 7 minut, bez pohybu