Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Bad Schandau, lázeňský klenot Saského Švýcarska. Tady si dáte do těla i odpočinete

Dá se jím projet bez zastavení a skoro i bez povšimnutí. Jakmile ale v Bad Schandau na chvíli zastavíte, otevře se před vámi jeho krása.

Bad Schandau je malé lázeňské městečko v Sasku, jen co by kamenem dohodil od hranic s Českem. Během pár minut jízdy autem se z něj dostanete do Hřenska. Má asi 3 500 obyvatel, ale turistů a lázeňských hostů tu bývá nepočítaně.

Kromě toho je skvělým výchozím bodem při objevování krás Saského i Českého Švýcarska i dalších atrakcí – oblíbená je například plavba lodí po Labi do Drážďan, nikdo zřejmě nepohrdne ani výletem na Bastei nebo Königstein.

Bad Schandau a Labe
Poloha města u Labe je krásná, třikrát se ale nevyplatila. Povodně si tu pokaždé vybraly svou daň.
Zdroj:
Shutterstock

Najdete tu všechno, co k lázeňskému městu patří, byť je malé – skvělé hospůdky a restaurace, útulné kavárničky, obchody a obchůdky, parky, stezku pro cyklisty i promenádu podél řeky.

Od labských luk k lázeňskému městu

První obchodní centrum vzniklo na labských loukách už v polovině 14. století. Z roku 1445 pak pochází první písemná zmínka. Schandau bylo díky své poloze na Labi nesmírně důležité, proto získalo v roce 1467 statut města. Hned na počátku 19. století se tu pak otevřely lázně a na místo začali proudit turisti. V roce 1877 se obec dočkala mostu přes Labe a v roce 1920 pak úředního titulu Bad, tedy lázně. 

Zdejší podivuhodností je i tramvajová trať – Bad Schandau je totiž od roku 1898 nejmenším německým městem, v němž vůbec tramvaj jezdí.

Bad Schandau to kvůli své poloze přímo na břehu Labe nemělo jednoduché, hlavně v letech 1845, 2002 a 2006, kdy si své oběti vyžádaly povodně. Nejvýš tu hladina byla v prvním zmíněném roce – 9,82 metru nad normálem. Při dalších povodních to bylo jen o něco míň.

vyhlídka nad Bad Schandau
Z Bad Schandau se můžete vydat objevovat krásy Saského i Českého Švýcarska.
Zdroj:
Shutterstock

Rozlohu má skoro jako dva Mělníky

Ačkoli má městečko jen asi 3 500 obyvatel, je poměrně rozhlehlé – zaujímá plochu necelých 47 kilometrů čtverečních – a dělí se na 9 místních částí. K těm nejznámějším patří Schmilka ležící na hranici s Českem, Krippen, což je jediná část Bad Schandau na levém břehu Labe, a Ostrau, které je s Bad Schandau propojené elektrickým výtahem. 

O zajímavosti tu není nouze

A co tu stojí za návštěvu? Určitě se můžete zavítat do některého ze zdejších muzeí, podívejte se na kostel Johanniskirche s osmibokou věží z roku 1645, bývalou radnici a Sendigovu kašnu, současnou expresionistickou radnici, svezte se výtahem do Ostrau nebo tramvají Křinickým údolím (Kirnitzschtalbahn). 

Bad Schandau dům
Šandov, Žandov nebo Žandava. Bad Schandau se u nás říkalo všemi způsoby. Na kráse městečka to nic nemění.
Zdroj:
Shutterstock
kostel sv. Jana v Bad Schandau
K dominantám městečka patří kostel svatého Jana.
Zdroj:
Macca Sherifi / Shutterstock

V Toskana Therme se líbí dospělým i dětem

Zřejmě hlavním tahákem Bad Schandau jsou ale zdejší lázně Toskana Therme. Tady si užijete krytý bazén se dvěma 25 metrů dlouhými drahami a masážními lehátky, venkovní bazén, dětský bazén se skluzavkou, vířivku, masážní trysky ve všech bazénech… A taky Liquid Sound, bazén se slanou termální vodou a s kupolí, na které se odehrává videoprojekce doprovázená podvodní hudbou.

Pro milovníky zdravého pocení je tu 6 saun, třeba se suchým teplem nebo minerálními kameny. A kde se zchladíte? Klidně ve sprše, ale i ve studně se sněhem! Čeká tu na vás i Kneippův chodník s pěti temperovanými komorami. 

A až vám vyhládne nebo se jen budete chtít občerstvit, můžete vyzkoušet dobroty z místní italské restaurace nebo plážového baru

Toskana Therme a saunový svět je otevřený od neděle do pátku vždy od 10.00 do 22.00 hod., v sobotu pak ještě o hodinu déle. Liquid Sound Club funguje do 23.00 hod.

Základní cena pro dospělé je 20 eur na 2 hodin, 26 eur na 4 hodiny nebo 34 eur na celý den. Dítě platí polovinu a žáci a studenti 16 eur. Ve hře jsou taky akce typu happy hour nebo koupání pro seniory. Stačí je jenom vyčíhnout.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 55' 3.198", 14° 9' 12.0276"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bad Schandau, lázeňský klenot Saského Švýcarska. Tady si dáte do těla i odpočinete