Přejít k hlavnímu obsahu

Bavorský Bamberg: starobylé město se 40 pivy a radnicí v polovině mostu

Berlín, Mnichov, Drážďany… To jsou německá města, která zná snad každý a z nichž minimálně jedno nejspíš každý navštívil. V ohromném Německu je ale krásných měst spousta a byla by škoda opomenout třeba starobylý a svou atmosférou okouzlující Bamberg.

Malý exkurz do historie

Prvopočátky tohoto úžasného města ležícího mezi dvěma prameny řeky Regnitz spadají už do roku 902, ze kterého pochází první písemná zmínka. Odborníci ale mají za to, že místo se zalíbilo už Keltům. V průběhu stěhování národů ho obývali Slovani, kteří Germány nevybíravě vytlačili. Germánské kmeny se ale časem vrátily a pestrá historie místa se odvíjela právě v germánském duchu. Z ní se dá jmenovat například hon na čarodějnice, který ve městě a jeho okolí probíhal v letech 1625-1631. Zemřela zde tehdy asi tisícovka osob, z níž většina byly ženy.

Největšího rozkvětu se město dočkalo v období baroka, kdy docházelo k rozsáhlé výstavbě, a dokonce i k úpravě některých interiérů v barokním stylu. To se týkalo především zdejších kostelů.

Co v Bambergu vidět? Ze zajímavostí přechází zrak!

Na císařské a biskupské město rozkládající se na sedmi pahorcích se můžete připravit, ale jakmile se v něm ocitnete, budete mít pocit, že realita je mnohem krásnější než všechny fotografie, které jste zhlédli. Co vás tedy v Malých Benátkách, jak se Bambergu přezdívá, čeká?

Stará radnice

Do téhle stavby byste to nejspíš ani zdaleka neřekli, ale skutečně je to radnice. V 18. století se dočkala barokní podoby a co je zajímavější – stojí uprostřed mostu přes řeku, tedy na místě, kde ji v roce 1386 postavili měšťané, konkrétně na hranici biskupského a městského území. Časem se dočkala menších i větších změn, byla přestavěna do rokokového stylu a zhruba v polovině 18. století se na ní objevily i fresky, na nichž můžeme zpozorovat taky pár plastických prvků.

radnice Bamberg
Radnice v Bambergu je asi tou nejzajímavější stavbou ve městě.
Zdroj:
Bigstockphoto

O umístění radnice se říká, že biskup nechtěl pro stavbu měšťanům uvolnit ani kousek města, a proto zatloukli uprostřed řeky kůly a vytvořili tak umělý ostrov, na kterém radnici postavili.

Zámek Geyerswörth

Naproti radnici, na dalším malém ostrůvku, stojí zámek Geyerswörth ze 14. století, který na počátku 18. století získal barokní podobu. Dříve sloužil jako sídlo bamberských biskupů.

Malé Benátky

A teď už k těm Benátkám. Když se od radnice podíváte před sebe, uvidíte kromě řeky bývalé domky rybářů a řemeslníků. Určitě vám neunikne ani budova s velkými oblouky, kde je dnes část univerzitní knihovny, zato dříve byl účel domu mnohem prozaičtější – byla v něm totiž jatka.

Náměstí Domplatz

Na tomhle náměstí najdete hned tři body zájmu, především ale Císařský dóm, což je katedrála s pověstným jezdcem. Dóm má pět vchodů a neodmyslitelně k němu patří sochy, například sv. Petra, Adama a Evy. Před vstupem z východu číhají kamenní lvi, tedy oficiálně chrámové žáby.

katedrála v Bambergu
Bavorský Bamberg se pyšní množstvím krásných církevních staveb.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dalším místem, které byste neměli minout, je komplex budov Starý dvůr. Původně se tu nacházel hrad, později palácové sídlo Jindřicha II. a nakonec i sídlo biskupů.

K nepřehlédnutí je taky Nová rezidence, renesanční, později barokní budova, která sloužila jako sídlo knížat a biskupů, kteří zastupovali oba úřady najednou. Pokud máte rádi umění, můžete dovnitř nakouknout na obrazy staroněmeckých umělců.

Gotický kostel Matky boží

Gotický kostel Matky boží neboli Obere Pfarre pochází ze 14. století. Má jen jednu věž a vedle vchodu přístavek s biblickou scénou zvanou Olivetská hora. Boční portál zdobí figury dívek a říká se mu svatební vchod.

Bamberg z dálky
Bamberg se nachází v úrodném kraji mezi dvěma prameny jedné řeky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nezapomeňte na další kostely

Kromě Obere Pfarre jsou v Bambergu k vidění i další kostely, například kostel sv. Michaela původně z roku 1015 nebo kostel sv. Martina na náměstí Grüner Markt. Zvláštní je především klenba na tomto kostele, protože je malovaná tak, aby opticky vytvořila kupoli.

Víc pivovarů než kostelů! A co kouřové pivo?

Milovníci piva si tady rozhodně můžou přijít na své. Nachází se tu totiž 10 pivovarů, které dohromady vaří 40 piv. Nejznámější je zdejší kouřové pivo neboli rauchbier. Kouzlo spočívá v ječmeni sušeném v kouři bukového dřeva. Pokud si ho chcete vychutnat stylově, určitě se usaďte v restauraci Schlenkerla. Za pivo tu necháte asi tři eura, ale zážitek to bude k nezaplacení.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

49° 53' 39.1848", 10° 53' 7.908"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bavorský Bamberg: starobylé město se 40 pivy a radnicí v polovině mostu