Přejít k hlavnímu obsahu

Benátky: Zamilujete si je i s prádlem nad hlavou

Stačí hodina cesty letadlem z Prahy a můžete se ztratit i sami sobě ve spleti úzkých uliček. Jen málokterý milovník cestování a turistiky by si nechal ujít návštěvu historií a romantikou prodchnutého města na východním pobřeží Itálie.

Vyrážíme!

Pokud se rádi odlepíte nohama od země a zvolíte leteckou dopravu, skutečně již za 60 minut přistanete na letišti v Treviso a odtud je to do samotných Benátek autem necelá hodinka. Pokud máte štěstí a nepřijedete k trajektu zrovna v jednu v noci, můžete i s autem pohodlně docestovat na některý z přilehlých ostrovů (např. Lido), kde se vyplatí ubytovat, neboť vás tak noc v hotelu přijde znatelně levněji než v samotném srdci Benátek.

Takhle známe Benátky - kanály a malebné uličky.
Zdroj: Marcela Rumlová

Vzhůru za památkami

Samotné město nabízí skutečně silný zážitek. Když pomineme davy lidí, které proudí uličkami a snaží se najít nejbližší stánek se zmrzlinou či cestu k náměstí svatého Marka, je návštěva Benátek něco, co vám utkví v hlavě nadlouho.  Ostatně, k bazilice sv. Marka by vaše kroky měly určitě zamířit, neb se jedná o nejvýznamnější byzantskou památku v Benátkách. Navíc přímo sousedí s Dóžecím palácem (italsky Palazzo Ducale), kdysi sídlem benátských vládců. Na něm jistě budete obdivovat jeho důmyslnou, jakoby krajkovou architekturu. Pokud vystojíte úctyhodnou frontu, můžete se dostat i dovnitř, v roce 1923 byl zpřístupněn pro návštěvníky jako muzeum.

Mnohé benátské stavby patří mezi perly světové architektury.
Zdroj: Marcela Rumlová

 

Dóžecí palác je jedním z hlavních symbolů Benátek.
Zdroj: Marcela Rumlová

Na okružní plavbu gondolou

Jestliže nemáte hluboko do kapsy pro pár euro navíc (přesněji 70), určitě je neváhejte investovat do okružní plavby gondolou po síti vodních kanálů, které se proplétají mezi domy a pod téměř 400 mosty. Lépe tak ucítíte vnitřní pulz města. Ppro nás Čechy zvyklé na neustálé zácpy aut v ulicích působí město jako balzám na duši. V kanálech je sice také rušno, ale gondoliéři se navzájem s úsměvem vyhýbají, jen občas brázdí vodu motorizované taxi lodě. Při proplouvání mezi domy si možná všimnete, že mnoho z nich by zasloužilo novou omítku nebo i rekonstrukci většího rozsahu. S opravami je to však v Benátkách složité. Na domy se musí dle vyhlášky aplikovat speciální omítka, která nepodlehne neustálé vlhkosti. To je nákladné, a proto většina majitelů na revitalizaci spíše rezignuje.

Brouzdání bludištěm úzkých uliček

Zážitek z tohoto města by nebyl takový, kdybyste se aspoň chvilku nepotulovali a nebrouzdali bludištěm úzkých uliček, jimiž leckde sotva projdou dva lidé vedle sebe. Chvíli jdete téměř v davu, pak odbočíte doleva, doprava a rázem jste sami, nad hlavou vám poletuje vyprané pověšené prádlo na šňůrách a kolem se loudá starší pán venčící svého malého psa. A to je ta pravá atmosféra Benátek!

Ani se nenadějete a nad vámi plápolají osušky a utěrky. Inu, Itálie.
Zdroj: Marcela Rumlová
 
 

Místo

45° 26' 2.9364", 12° 20' 18.5532"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Marcela Rumlová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Benátky: Zamilujete si je i s prádlem nad hlavou