Přejít k hlavnímu obsahu

Berlín: Průvodce a zajímavá místa

Berlín je jednou z evropských ikon, ať už mluvíme o historii, módě nebo kultuře. Německá preciznost se tu zračí jak na starší, tak na moderní architektuře, za nákupy, uměním ani sportem to nikdy není daleko. V Berlíně budete mít dostatek všeho, nač si jen vzpomenete.

Informační rozcestník:

Cestování

Jak dlouho trvá cesta autem, autobusem, vlakem a letadlem? Jak se do Berlína dostat nejpohodlněji? V tomto článku se dozvíte všechno důležité.

Cesta autobusem

Z Prahy se autobusem do Berlína dostanete během necelých 5 hodin. Podle času a společnosti pak za lístek vynaložíte zhruba 500 Kč a víc. Studenti a děti jezdí levněji, stejně jak můžete místo v autobuse sehnat za akční cenu, například v rámci „last minute“.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží, Berlin Bus terminal, je od samého centra města vzdálené asi 16,5 kilometru.

Adresa nádraží: Messedamm 2-4, 14057 Berlin

Jak se dostat do centra: Jen pár minut chůze od nádraží je například zastávka S-bahn Messe Nord, odkud zpravidla každých 10 minut jezdí tramvaj do centra. Intervaly se mohou lišit. Během půl hodiny můžete být v srdci Berlína.

Cesta autem

Berlín není daleko a pohodlně se do něj dá dojet autem. Z Prahy počítejte se 4 hodinami jízdy, v Německu už bude cesta díky kvalitní dálnici příjemně ubíhat. Překonáte vzdálenost lehce přes 350 kilometrů.

Cestou se můžete zastavit hned na několika zajímavých místech:

Drážďany – hlavní město Saska je turisty velmi oblíbené po celý rok, a to díky své krásné architektuře, historii i poloze. Během adventu se tu konají tradiční trhy, na které Češi houfně jezdí nasávat sváteční atmosféru.

Fläming Skate – pokud pojedete do Berlína v období bez sněhu, budete si chtít zajet a taky milujete inline bruslení, tady se vydovádíte. Najdete tu totiž různé stezky dokonale hladkého povrchu, které dohromady tvoří 230 kilometrů.

Německé dálnice jsou pro nás zatím ještě zadarmo a pojede se vám po nich dobře. To váš výlet parádně odstartuje!

Centrum parkování

Na rozdíl od jiných velkých měst je parkovací kapacita v Berlíně, dá se říct, dostatečná. Najdete tu spoustu parkovacích domů, podzemních i klasických parkovišť a parkovat se dá i na ulici, když zrovna nejsou místa vyhrazena pro rezidenty. Přímo v centru můžete využít například Q-Park am Alexander Platz, které se nachází asi 600 metrů od berlínské televizní věže.

Pokud chcete za parkování ušetřit, nechte auto někde mimo centrum a dojeďte sem hromadnou dopravou. V nejrůznějších částech města totiž můžete najít i spoustu parkovacích míst zdarma.

V blízkosti S-bahn a U-bahn bývají parkoviště P+R s velmi příjemnými cenami za delší stání, například 1,5 euro za den.

Budova Říšského sněmu v Berlíně byla postavena v letech 1884 až 1894 v novorenesančním stylu.

Cesta letadlem

Do Berlína se příliš letět nevyplatí. Snad všechny lety jsou přestupem a trvají i 3 hodiny. Ceny letenek se pohybují od 2 tisíc nahoru.

Letiště

Schönefeld – letiště každý rok přepraví na 5 miliónů cestujících, ale maximální kapacita je údajně až 25 miliónů. Nachází se na jižní hranici města. Do centra je to z něj asi 30 kilometrů, hromadnou dopravou se sem dostanete během hodiny. Nejjednodušší je nejspíš kombinace autobusu 734 nebo 736 a S-bahn S9.

Cesta vlakem

Vlakem se do Berlína můžete dostat několikrát denně přímým spojem. Cesta trvá asi 4,5 hodiny a za jízdenku dáte necelých 400 Kč.

Hlavní vlakové nádraží

Hlavní vlakové nádraží všude najdete jako Berlin Hauptbahnhof. Nachází se na Europaplatz 1 a snadno se z něj dostanete do centra tramvají. Nejbližší zastávka, Clara-Jaschke-Strasse, je odsud jen pár minut chůze.

Ubytování

Ač Berlín navštěvuje spousta turistů, o ubytování tu není nouze. Stačí si jen najít svou kategorii. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější tipy ze tří cenových skupin.

Hotely

Alex Hotel (2*)

Nízkorozpočtový hotel, ve kterém dostanete slušné služby za slušné peníze, to je Alex Hotel. Nachází se 3,5 kilometru od centra města, ve čtvrti Prenzlauer Berg. Každé ráno vám naservírují snídani formou bufetu, k dispozici je tu wifi a na recepci vždycky někoho najdete. Pokoje mají televizi a vlastní koupelnu, apartmány pak mají i vlastní vybavenou kuchyni.

Za jednu noc a jednu osobu tu zaplatíte asi 2 000 Kč, často ale na ubytovacích portálech najdete nějakou tu příjemnou slevu.

Titanic Comfort Mitte (3*)

Pokud vyhledáváte německý standard, můžete zkusit ubytování v tomto hotelu. Najdete ho 2 kilometry od centra poblíž stanice metra, což vám usnadní dopravu za památkami a zajímavostmi. K dispozici je tu wifi, bar, pokoje jsou nekuřácké a hotel má bezbariérový přístup. Každé ráno tu podávají výborné snídaně.

Za jednu noc a jednu osobu zaplatíte asi 3 500 Kč.

Hotel Adlon Kempinski Berlin (5*)

A jestli si v Berlíně chcete užít dokonalý luxus, můžete se ubytovat tady, ve známém hotelu Adlon. Stojí přímo v centru města a k dispozici v něm máte snad všechno, nač si jen vzpomenete. Fitko, wellness, bar, restauraci, ubytování v nekuřáckých pokojích. Hotel má bezbariérový přístup a každé ráno se můžete těšit na fantastickou snídani.

Za jednu noc a jednu osobu zaplatíte asi 8 000 Kč.

Hostely

Kiez Hostel Berlin

Pokud hledáte pěkné a zároveň velmi levné ubytování, možná by vaše kroky měly směřovat právě sem. Platí to ale spíš pro ty, kteří se chtějí hodně bavit – tací hosté tu totiž bývají. V blízkosti jsou hned dva slavné berlínské kluby. V hostelu je všude k dispozici wifi. Jedna noc pro jednu osobu vyjde na 285 Kč. Navíc jsou tu nádherné pokoje v různých stylech – fantasy, farma nebo asijský pokoj.

Pfefferbett Hostel

Jen pár kroků od metra se nachází hostel s levnými pokoji, nepřetržitě otevřenou recepcí a barem. Do centra jsou to asi 3 kilometry. K wifi se připojíte ve všech společných prostorách a taky v některých pokojích. Polohu hostelu ve čtvrti Prenzlauer Berg oceníte, hlavně když budete chtít zažít berlínský noční život. Za 20 minut odsud pěšky dojdete i k zábavní čtvrti Hackescher Markt.

Za jednu noc a jednu osobu tu ve sdíleném pokoji (o 8 osobách) zaplatíte 450 Kč.

EastSeven Berlin Hostel

Oblíbený a oceňovaný hostel se nachází 3 kilometry od centra města, nedaleko stanice metra. Pokoje jsou nekuřácké, je na v nich přístup na wifi, koupelny mají zvlášť ženy a muži. O koupelnu se průměrně dělí 7 osob a uklízí se 3x denně. Hostel nabízí k využívání i zahradu s terasou, kde se dá grilovat. Dostanete tu dobrou snídani a za osobu a noc ve sdíleném pokoji (v 8 lidech) zaplatíte 450 Kč.

Kempy

Campingplatz Flakensee Berlin

Pokud se chcete ubytovat v krásné přírodě, neuděláte chybu, když zajedete do tohoto kempu u jezera Flakensee. Do centra Berlína je to z něj asi 35 kilometrů. Na své si tu přijdete, ať už se chystáte jen tak relaxovat v přírodě a u vody, nebo rybařit, případně zkusit nějaký vodní sport. Ubytovat se tu můžete od začátku dubna do konce října. Kromě kuchyně a sociálního zařízení je v kempu taky bufet a restaurace, přístup je bezbariérový a nedaleko kempu si taky můžete zahrát minigolf nebo si půjčit člun.

Hotel & City Camping Berlin

Hezký kemp nedaleko centra, mezi dvěma řekami, jen 7 minut k zastávce hromadné dopravy – to zní jako ideální ubytování, pokud chcete přespávat ve stanu nebo chatce! Od května do září si tu můžete dát pivo na terase, k dispozici je samozřejmě sociální zařízení a wifi, děti si zamilují zdejší hřiště a vy si užijete krásné chvilky, klidně po celý rok!

Kempink Berlin Gatow

A do třetice všeho dobrého ještě tento kemp v Gatowě, kde si na své přijdou dospělí i děti, kde najdete všechno potřebné a kde je zastávka hromadné dopravy přímo před branou. Ze zastávky je to autobusem do centra asi 45 minut a bez stresu z jízdy a parkování ve městě. Výhodou je například bezbariérový přístup a taky 500 metrů vzdálené koupaliště.

Berlínský dóm najdeme na Muzejním ostrově. Za prohlídky s průvodcem i bez něj se tu platí.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Pohyb hromadnou dopravou po Berlíně vám usnadní celý pobyt. Pokud jste přiletěli, bude to pro vás zřejmě schůdnější varianty než taxi, a pokud jste přijeli autem, nechte ho někde stát a kupte si lístek na MHD.

V Berlíně funguje metro, rychlodráha i autobusy. Metro neboli U-bahn tady jezdí na 9 tratích a propojuje nejen důležité body v centru, ale i v širším centru a dokonce i na okrajích města. Soupravy mají označení U.

Dalším skvělým způsobem, jak se dostat z bodu A do bodu B, je zkusit S-bahn, tedy městskou rychlodráhu, která propojuje důležité body města, ale taky se s ní můžete dostat až na okraj Berlína a ještě kousek za jeho hranice do vybraných obcí. Soupravy poznáte podle označení S nebo podle červeno-bílé barevné kombinace.

Trošku zmatek můžete mít v jízdenkách. Berlín se totiž dělí na 3 pásma (centrum, vnější město, okraj). Nejlevnější jízdenka stojí 1,4 euro a projet s ní můžete 3 stanice metra. Další možností je koupit si lístek za 2,5 euro, který platí 2 hodiny a počet zastávek není omezen. Pak jsou tu samozřejmě lístky na den, týden, měsíc nebo delší časové úseky. Denní lístek stojí 6,1 euro.

Mapa metra

https://bit.ly/2E32VVi

Taxi

V Berlíně je necelá desítka společností spolehlivých taxi s téměř 7 000 vozy. Za nástup dáte 3,9 euro, každý kilometr do prvních sedmi kilometrů stojí 2 euro a každý další kilometr pak 1,5 euro. Připlatit si musíte za větší auto nebo za zavazadla. Pokud si nechcete taxikáře znepřátelit, připravte si pro něj bankovky nižší hodnoty.

Zapůjčení kola

Berlíňané rádi jezdí po městě na kole, je to skvělý způsob, jak překonat delší vzdálenost, a přitom nejezdit přecpanými vlaky. Ve městě jsou známé 4 půjčovny kol, u některých společností si můžete objednat i průvodce, který vás městem na kole provede. Za den obvykle zaplatíte 10 euro. Perfektní je, že na většině chodníku v Berlíně je pruh pro cyklisty a Němci jsou obecně k cyklistům velmi ohleduplní.

Zapůjčení auta

V Berlíně samozřejmě není nouze o auta určená k půjčení. Doporučujeme je ale především těm, kteří si chtějí udělat výlet za město, jinak je mnohem jednodušší se pohybovat hromadnou dopravou. Malé auto vás vyjde asi 1 000 Kč na den, prémiová třída zhruba na 1 700 Kč. Vyzkoušet můžete třeba tento portál k objednání.

Co vidět a navštívit

Prolétnout Berlínem rychle, to se nevyplácí. Ve městě je spousta pěkných a zajímavých míst, která jsou navíc tak rozmanitá, že si tu vybere každý, ať už půjdete za dávnou nebo moderní historií, za uměním a kulturou, či za čímkoli jiným.

Mapa centra

https://bit.ly/2skBBdg

Co navštívit zadarmo

Reichstag – pokud bažíte po německé historii a chcete se podívat do Reichstagu, zamluvte si vstup na některé pondělí a vydejte se do něj bez jakéhokoli poplatku. Do kupole se dostanete od 8.00 do 00.00 hod., ale poslední vstup se koná ve 22.00 hod.

S průvodcem po městě – tohle není vtip, spíš velmi dobrý nápad! Prohlídka trvá asi 3 hodiny a zahrnuje hlavní městské atrakce, tedy Brandenburskou bránu, Berlínskou katedrálu, Židovský památník nebo Checkpoint Charlie. Prohlídky se konávají ve středu, tak si udělejte místo v diáři!

Bleší trh – jestli si chcete z německé metropole přivézt nějaký netradiční suvenýr, pamatujte, že každý pátek se na ulici Maybachufer konají bleší trhy. Na stejné místě najdete v úterý neméně zajímavý turecký trh.

Muzea

The Story of Berlin – chcete se dozvědět něco z historie města od jeho založení až po moderní dějiny? Vydejte se na výstavu do tohoto muzea, které nabízí 23 tematických místností a při jehož návštěvě se můžete podívat do atomového bunkru. Dostanete se sem každý den od 10.00 do 18.00 hod. Vstup pro dospělého činí 9,8 euro. Zjistěte o muzeu víc na oficiálním webu.

DDR Museum – jestli se chcete propadnout v čase do dob socialismu, čeká na vás DDR Museum! Každodenní život ve východním Německu tady poznáte pořádně. Je tu dokonce i interaktivní výstava, takže si můžete sednout do trabantu nebo odposlouchávat sousedy. Otevřeno je denně od 10.00 do 20.00 hod., v sobotu až do 22.00 hod.

Více informací najdete na oficiálních webových stránkách muzea.

Voskové muzeum Madame Tussauds – když budete chtít umění pojmout trochu odlehčeněji, zajděte se podívat na voskové figuríny slavných osobností, jako byl například Albert Einstein nebo Marlene Dietrich. Otevřeno je zpravidla od 10.00 do 18.00 hod., o víkendu o hodinu déle. Více informací najdete na webu muzea.

Katedrály a kostely

Berliner Dom – Berlínský dóm byste při návštěvě města rozhodně měli vidět. Jde o ohromnou pýchu, největší evangelický kostel ve městě, navíc stojící na Muzejním ostrově. Konají se zde mše a koncerty, významnou částí je krypta s hrobkami. Před dómem najdete okouzlující zahradu, kde se dřív pěstovaly exotické květiny a která byla později určena pro vycházky. Zajít sem můžete od pondělí do soboty od 9.00 do 20.00 hod., v neděli a o svátcích od 12.00 do 20.00 hod. Vstupné pro dospělé stojí 7 euro, snížené činí 4 eura.

Katedrála svaté Hedviky Slezské – hlavní a největší římskokatolická katedrála ve městě vznikla v klasicistním stylu v 18. století. Chlouba podobající se římskému Pantheonu, kterou nechal vystavět Fridrich II., během 2. světové války vyhořela. Už během 50. a 60. let došlo k rozsáhlým opravám a dnes je budova přístupná. Podívat se sem můžete od pondělí do středy od 8.00 do 14.00 hod. a ve čtvrtek od 11.30 do 17.30 hod.

Pamětní kostel císaře Viléma – protestantský kostel v centru města je památkou na pruského krále a německého císaře Viléma I. Vznikl v novorománském stylu na konci 19. století. Během 2. světové války byl velmi poničen, ruina dodnes slouží jako protiválečný památník. Vedle ní byla postavena nová stavba, a to na přelomu 50. a 60. let. Kostel je otevřený denně od 9.00 do 19.00 hod. a vstupné je dobrovolné.

ZOO

Berlínská zoo je fascinující a známá po celé Evropě, ne-li světě. Je to nejstarší zoologická zahrada v Německu a největší svého druhu na našem kontinentu. Rozkládá se na 33 hektarech a najdeme tu asi 20 000 zvířat. Nejoblíbenější je zde asi svět ptáků a taky hroší dům, ale zoo si drží velkou popularitu i tím, že jsou tu zástupci zvířat ze všech kontinentů, a to včetně ohrožených druhů. Zoo se nachází jen kousek od Braniborské brány.

Pláže

Pokud se budete chtít v Berlíně vykoupat, můžete zamířit třeba k Teufelssee. Na své si tu přijdou dokonce i nudisti. Pozor, voda je tu ale studenější, než by se dalo čekat. Jde o jezero ledovcového původu a místní doporučují koupání, až když teplota ve městě přesahuje třicítku.

Nezasvěcení návštěvníci si myslí, že jde o bludiště a po kvádrech je nejlepší skákat. To ale znamená pořádnou neúctu k židům, kteří nepřežili nacistické řádění.

Zahrady

Tempelhofer Feld – nejrozsáhlejší park v centru Berlína nabízí dostatek zeleně, ale i vyžití pro sportovce, vyznavače bruslení, kitingu, pozorování ptactva… Tady se dá dělat cokoli. Nejkrásnější jsou tu ale procházky a pikniky. Zajímavé na parku je, že vznikl teprve v roce 2010 a původně šlo o obrovskou plochu, která sloužila jako letiště.

Natur-park Südgelände – pokud chcete strávit nějaký ten odpočinkový čas v zeleni, určitě můžete zamířit do toho parku. Kromě slibované přírody tu najdete i nejedno umělecké dílo a taky pozůstatky železniční infrastruktury. Na místě totiž bývalo vlakové nádraží Tempelhof. Co určitě nepřehlédnete, je 50 metrů vysoká vodní věž v konce 20. let.

Mauerpark – další místo k příjemnému odpočinku, ze kterého i dnes dýchá historie. Mauerpark se nachází v místech, kterými procházela Berlínská zeď. Konávají se zde bleší trhy i nejrůznější kulturní akce. Rozhodně to stojí za zkušenost.

Trhy

Trhy na Boxhagener Platz – tady seženete čerstvou zeleninu, ovoce i hotová jídla „na stojáka“. Všude to krásně voní a nakonec si odsud odnesete oblečení nebo třeba něco z 2. světové války! Jeden nikdy neví, na co tady narazí.

Bleší trhy v Mauerparku – jak už jsme naznačili výš, Mauerpark je známý blešími trhy, které se tu konávají. A tady už opravdu seženete ledacos. Nevšední suvenýry z německé metropole zaručeny!

Trhy s uměním – pokud budete prahnout po troše ruční výroby, zamiřte na Muzejní ostrov. Každý milovník uměleckých výtvorů si tu přijde na své.

Univerzity

Humboldtova univerzita – nejstarší univerzita v Berlíně funguje už od počátku 19. století, svůj název po zakladateli ale nese až od roku 1949. Studuje zde téměř 36 000 studentů a k absolventům patří například Arthur Schopenhauer, Albert Einstein, Karl Marx nebo Otto von Bismarck. Neuvěřitelných 29 absolventů této univerzity získalo Nobelovu cenu. Jde o jednu z nejprestižnější univerzit na světě, co se týče umění a humanitních věd.

Svobodná univerzita – byla založena v roce 1948 v tehdejší západní části Berlína. Funguje dodnes, je veřejná a studuje zde asi 35 000 studentů na 12 fakultách. Zaměřují se zde hlavně na přírodní vědy, ekonomii a informatiku, chemii, medicínu, ale i jazyky a historii.

Technická univerzita – univerzita funguje od konce 18. století, i když prošla změnami a v současné podobě je od roku 1946. Navštěvuje ji necelých 30 000 studentů. Studovat se sem chodí především doprava a strojírenství, hospodářství a management, ale i duchovní vědy.

Festivaly

Melt Festival – jeden z největších a nejoblíbenějších německých festivalů nabízí směs rocku, hip-hopu, indie i dalších žánrů. Koná se v červenci, letos konkrétně 19.-21. 7. 

Festival světel – každoročně se zde koná Festival světel, při kterém dochází ke světelným projekcím na hlavní i méně známé památky.

Country to Country – milujete country? Pak nesmíte chybět na berlínském festivalu, který se tomuto hudebnímu žánru věnuje! Letos se koná už 2. března a vstupné seženete za 39-99 eur. Festival je známý přítomností zvučných jmen, letos to bude například Novozélanďan Keith Urban nebo Američan Brett Eldredge.

Kam s dětmi

Vydáváte se do Berlína se svými drobotinami? Poradíme vám, kam je vzít, aby si i ony Berlín zapamatovaly.

Legoland Discovery Centre – berlínský Legoland najdete téměř v centru města a kromě vašich dětí zabaví stoprocentně i vás, zvlášť pokud jste taky milovali lego. Kromě některých výstav tu můžete sledovat i úplné mistry a profesionály ve stavění. Lístky je nejlepší objednat online, protože je tak budete mít za polovic – pak se pohybují od 13 do 32 eur. Otevřeno je denně od 10.00 do 19.00 hod., poslední vstup je v 17.00 hod. Výjimkou v otevírací době je Štědrý den, kdy je zavřeno, a pak Silvetr a Nový rok, kdy jsou otvírací hodiny upravené.

Sea Life – pokud vás i vaše děti láká sledování života ve vodě, určitě zamiřte do Sea Life. Jeho součástí je například AquaDom, 25 metrů vysoké akvárium, který projíždí výtah. Ve vodě tady žije necelá stovka rybích druhů. Spoustu peněz můžete i tady ušetřit online zabookováním lístků. Ceny se pak pohybují od 13,6 do 31 eur. Otevřeno je denně od 10.00 do 19.00 hod. Na Štědrý den je zavřeno, na Silvestra a Nový rok je otvírací doba upravená.

Labyrinth Kindermuseum – odsud se vašim dětem nebude chtít! Najdou tu celou plejádu atrakcí, díky kterým budou objevovat svět všemi smysly a samozřejmě rozumem. Čeká na ně třeba vozovka se semafory, což se hodí. Vy tu můžete odpočívat v kavárně, ale skvělé je, že si do muzea klidně můžete vzít i vlastní občerstvení. Jen se nenechte překvapit – u vstupu se všichni zouvají, proto se doporučuje vzít si s sebou náhradní ponožky. Otevřeno je všední dny od 13.00 do 18.00 hod., o víkendech od 11.00 do 18.00 hod.

Zajímavá místa v okolí

Tropical Island – asi 60 km od Prahy najdete Tropical Island, známý tropický ráj postavený z původního ohromného hangáru. Čeká na vás vodní svět s velkými bazény, písečné pláže, naučná stezka i prales a samozřejmě spousta možností občerstvení. Dá se tu i přespat.

Spreewald – této oblasti se říká „německé Benátky“, jejím srdcem je městečko Lübbenau. A ne nadarmo! Říčka Spréva si tu razí cestu velmi svérázným způsobem a vy tak můžete objevovat nádherný kousek Německa jak pěšky a na kole, tak z loďky. Délka splavných kanálů je necelých 300 kilometrů, tak se nebojte, o zábavu tu nebude nouze.

Postupim – když už budete v Berlíně, zavítejte taky do Postupimi. Nachází se jen 26 kilometrů od centra metropole, má asi 170 000 obyvatel a najdete zde spoustu krásných míst a památek. Třeba muzeum Cecilienhof, kde se konala známá Postupimská konference, nebo Glienicker Brücke, kudy procházela hranice NDR a „západu“.

Zámky a hrady

Sanssouci – rokokový zámek v Postupimi vznikl ve 40. letech 18. století a Němci ho považují za konkurenci Versailles. U zámku jsou skutečně překrásné zahrady, kterými se můžete projít. Na nejvyšší terase zámecké zahrady jsou uchovány ostatky pruského krále Fridricha II., který nechal zámek vybudovat.

Charlottenburg – ač stojí ještě v Berlíně, nemůžeme ho nezmínit. Zámek Charlottenburg patří k nejoblíbenějším atrakcím v Berlíně, pochází z konce 17. století a přiléhají k němu krásné zahrady obklopené lesy.

Oranienburg – zámek Oranienburg se nachází ve stejnojmenném městě. Jde o barokní chloubu z poloviny 17. století. Zámek v holandském stylu zde vznikl na místě dřívějšího slovanského hradiště. Najdete ho 35 kilometrů od centra Berlína.

Noční život

V Berlíně nemá nuda místo! Podívejte se, co všechno se tady dá zažít po večerech a v noci.

Divadla

Theater des Westens – v nádherné budově z přelomu 19. a 20. století byla po dlouhou dobu především opera. Zvlášť po 2. světové válce, kdy byla berlínská opera zničena a představení se musela odehrávat tady. Dnes v Theater des Westens můžete vidět divadlo a moderní muzikály.

Friedrichstadt-Palast – pokud si chcete v Berlíně zajít na balet, tak určitě sem. Tohle divadlo ročně navštíví 600 tisíc osob a jde o nejpopulárnější scénu svého druhu. Balet se zde snoubí s moderním tancem a každý si odsud odnese vzpomínku na nádherné vizuální efekty.

Deutsches Theater und Kammerspiele – Německé divadlo nemůžeme vynechat. V obdivuhodné budově z poloviny 19. století si na své přijdou i ti největší fajnšmekři. Na začátku 20. let k budově přibylo to Komorní divadlo a od 80. let je celá stavba v italském neorenesančním stylu.

Jazz, blues a DJs

B-Flat – jestli milujete jazz a chcete si ho užít právě v Berlíně, vypravte se do podniku B-Flat. Nejenže tu hudebníci zalahodí vašim uším, ale taky je tu příjemná obsluha a široká nabídka pití. O víkendech tu bývá docela nabito, ve všední dny ne – atmosféra je ale úžasná vždycky!

Blues Garage Berlinbluesová garáž láká na skvělou bluesovou hudbu. A nejen na ni. Každý čtvrtek se tu pořádně jamuje a nejde o žádné amatéry. Když budete chtít trochu akce, můžete si tu třeba zahrát kulečník. Jedinečná atmosféra tohoto podniku je nezapomenutelná.

Kara Kas Bartento klub se pyšní vystoupením DJů, ale taky komediálními představeními hranými v němčině i angličtině. Tady se rozhodně pobavíte nebo si parádně zatančíte. O skvělém pití se snad ani nemusíme zmiňovat.

Opera a vážná hudba

Státní opera – úchvatnou budovu opery najdeme na bulváru Unter den Linden naproti Humboldtově univerzitě. Původní stavba byla z 1. pol. 18. století, dnešní podobu má opera od poloviny 19. století. Ve 20. letech tu působila zvučná jména dirigentů a hudebníků, jako například Felix von Weingartner nebo Richard Strauss. V opeře se každý den hraje, jen si nezapomeňte zarezervovat lístky.

Německá opera Berlíni sem můžete na operu zavítat každý den. Hrají tu známá díla, třeba Mozartovu Kouzelnou flétnu nebo Romea a Julii.

Komische Oper Berlin – je libo odlehčenější témata a díla? Zajděte do Komische Oper Berlin a pobavte se! Kromě oper jako takových zde občas vystupují jednotlivá hudební tělesa s repertoárem vážné hudby.

Jedním z nejvyhledávanějších míst v Berlíně je Checkpoint Charlie. Ten dříve sloužil jako přechod z Východního do Západního Berlína.

Bary

Lobby & Lounch Bartady se budete cítit úplně královsky! Ať už si dáte, co si dáte, pohodlně se usaďte a užijte si jedinečnou atmosféru skvělého baru nedaleko Braniborské brány. Bar je součástí světoznámého hotelu Adlon Kempinski. Na velkém prostoru je tu na výběr z mnoha nápojů i jídel. Je tu draho, ale za ten zážitek to stojí.

Botanical Affairs, Gin & Tonic Bar & Shoptenhle podnik je ojedinělý a nabízí skutečně neobvyklé drinky. Samozřejmě, jak už název napovídá, tady jde především o gin a tonic. Je tu útulnou a hosté si pochvalují milý personál, který vám rád doporučí v případě, že si nebudete moct sami vybrat.

Ice Bar Berlin – nenechte se zmást, tento bar vás přivítá během celého roku. Uvnitř je asi 10 °C, tak se nezapomeňte teple obléknout, abyste si drinky, posezení i pokoukání po ledových sochách a jiných výtvorech opravdu užili. Na zdejší koktejly budete ještě dlouho vzpomínat.

Jídlo

Nevíte, kde nakupovat a kam si v Berlíně zajít na jídlo? Poradíme vám.

Kde nakupovat

V Německu nikdy není o nic nouze, ať už jdete do jakéhokoli obchodu nebo obchůdku. Funguje zde spousta řetězců a nepotrvá to dlouho a i vy si všimnete, že tu seženete kvalitnější produkty za příznivější ceny. Z řetězců můžeme jmenovat Kaufland (obchody najdete zde), Aldi (zde), Lidl, Netto, Normu nebo obchody Thomas Phillips.

Ceny potravin

Chléb (500 g) – 1,4 eura / 36 Kč

Mléko (1 l) – 0,6 eura / 15 Kč

Máslo – 1,99 eura / 51 Kč

Brambory (1 kg) – 0,7 eura / 18 Kč

Kuřecí maso (500 g) – 3,5 eura / 90 Kč

Kavárny

Cafe Kalwil Berlin – chcete si zajít na dobrou kávu? Pak to zkuste třeba sem! Vynikající nápoje a taky skvělé občerstvení nedaleko Victoria-Luise Platz vám rozjasní i to nejjasnější odpoledne. Odpočiňte si tu při poznávání německé metropole. Nebudete litovat. Je tu i bezbariérový přístup a za teplých dní se dá posedět venku. Na své si tu přijdou i vegetariáni a vegani.

Tigertörtchen – káva nebo čaj, muffiny a cupcakes. Posezení v Tigertörtchen vykouzlí úsměv na tváři snad úplně každému. Z téhle pěkné a pořádně vybavené kavárničky se vám nebude chtít jen tak odejít.

KRONE, Kitchen & Coffee – bývá tu nabito a bez rezervace můžete třeba na snídani čekat, než se uvolní stůl. Stojí to ale za to, útulná kavárna vám to beze zbytku vrátí. Lahodná káva a kávové speciality není to jediné, čím se tu pyšní. Hosté si často chválí zdejší sendviče a palačinky. Tady holt vědí, jak na mlsné jazýčky.

Restaurace

Flamingo Fresh Food Bar – pokud se chcete dobře, ale zároveň levně najíst, určitě zamiřte sem. Umí tady snídaně, které vás nastartují, obědy, které dodají sílu i večeře a všechno mezi tím. To byste nevěřili, jak luxusně mohou chutnat míchaná vejce s lososem. Zjistit to můžete každý všední den od 7.00 do 18.00 hod.

EBERT Restaurant Bar – jestliže chcete ochutnat regionální kuchyni a nebojíte se německých cen v restauracích, vydejte se tohoto podniku. Kromě typických německých dobrot si tady můžete dát z grilu od skutečných profesionálů. Denně od 12.00 do 22.00 hod.

Skykitchen – a pokud si pěkně připlatíte, můžete si zajít i do luxusnější restaurace, na jejíž návštěvu nezapomenete. Restaurace oceněná Michelinskou hvězdou vám nabídne neuvěřitelné gastronomické zážitky i nádherný výhled na město. Otevřeno je denně od 18.00 do 23.00 hod., bar je otevřen denně od 18.00 do 2.00 hod.

Informace pro turisty

Jak je bezpečno v Německu, konkrétně v Berlíně? Na co se připravit, aby váš pobyt tady proběhl hladce? Víme a rádi se s vámi podělíme.

Bezpečnostní situace

V Německu nehrozí žádné extrémní nebezpečí. Pozor si dejte spíš na kapsáře, kteří bývají obratní. Pořiďte si s sebou kopii svých dokladů a mějte při sobě kontakt na blízkou osobu, se kterou se budete moct v případě nouze spojit. Stejně jako každé jiné velkoměsto s sebou Berlín nese riziko útoků. To však nikdo z nás neovlivní. Pochopitelně se v různých částech města najdou i cizinci. Pokud se ptáte na migranty, tak ano, i ti tu jsou.

Časové pásmo

V Berlíně je čas stejný jako v celé České republice.

Teploty

Teploty v Berlíně jsou srovnatelné s těmi našimi napříč ročními obdobími.

Zajímavosti

Architektura

Berlínu se ne nadarmo říká „příručka architektury“. Najdeme tu totiž od všeho něco, od starodávných architektonických stylů až po modernu. K nejvyhledávanějším ukázkám moderní architektury tu patří například Památník holocaustu, Nové muzeum, budova hlavního nádraží, Židovské muzeum nebo Centrum Jacoba a Wilhelma Grimmových.

Znak města

https://bit.ly/2FHdOsm

Úsměvná fakta

1) Berlínská zoo nejenže je nejnavštěvovanější v Evropě. Taky se pyšní tím, že má nejrozsáhlejší sbírku zvířat na světě!

2) Berlín má víc mostů než italské Benátky a říká se taky, že Berlín má víc kanálů než Amsterdam, Stockholm a Benátky dohromady.

3) Celých 44 % plochy města tvoří zeleň nebo voda. V horkých letních dnech ideální.

4) Obyvatelé Berlína jsou z velké části svobodní! Říká se, že 50 % z nich není v manželství. A je tu spousta singles.

5) V berlínských klubech o víkendu tančí něco mezi 40 a 50 tisíci osob. To je takové pěkné české okresní město.

Blogy

A Cup of Style

Fijalka.cz

Nomadka.cz

Dokumenty

Bedekr: Berlín

Na cestě po Berlíně

Berlín

Knihy

Příběh Berlín – světová metropole odkrývá svá tajemství

Berlín: Průvodce s mapou National Geographic

Berlín – inspirace na cesty

Videa

Podzemní města - Berlín

Berlin in 4K

Berlin City Guide (anglicky)

 
 

Místo

52° 31' 12.0288", 13° 24' 17.8344"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Berlín: Průvodce a zajímavá místa