Přejít k hlavnímu obsahu

Blechy psí už v chalupě z filmu Na samotě u lesa nejsou

Polorozbořená chalupa plná blech a po světnici se procházejících slepic. Chalupa dědy Komárka z filmu Na samotě u lesa, to je romantická klasika českého filmu. Ale kde ji najít, pokud se chceme vydat po stopách oblíbené komedie?

Radešice, Obděnice, Brod. Ty názvy vám patrně nic neřeknou – vždyť jde o malé vesničky. Najdeme je na hranicích Středočeského a Jihočeského kraje v okrese Příbram. A právě tady se nachází stavení proslavené filmem Na samotě u lesa. I když…

Děravá střecha, vlhké zdi, špatná podlaha…když přišel film do kin, tedy v roce 1976, nevypadalo to, že by chalupa mohla přečkat několik desetiletí a stát i v roce 2018. Ono to také bez zásadních stavebních úprav nešlo. Když se na ni podíváte dnes, velká modernizace je znát.

Zarostlé okolí nahradil krátce střižený trávník, chalupa dostala novou střechu, zastřešené zápraží, nové dveře…změny jsou výrazné a je jich hodně. Většina z nás by místo patrně ani nepoznala. Přesto sem fanoušci Menzelovy komedie jezdí a stavení si fotí.

  

Kde se natáčelo

Středobod filmu umístil štáb do okolí zmíněné chalupy na samotě na kraji Radešic (vesnička patřící pod nedaleké Petrovice) Petrovicemi. Kdybyste se tam chtěli vydat, hledejte souřadnice 49.553889, 14.388056. Ne všechno se ale odehrávalo na tomto místě.

Slavnou scénu, v níž alkoholem lehce omámený Josef Kemr na konci smuteční hostiny zápasí s kamarádem, snímali kameramani ve Svatém Janu, obci vzdálené necelých 10 km od Sedlčan.

Kde dělají žáby „u…u…u“

Pamatujete na mlýn, v němž si o víkendech hrál na mlynáře Ladislav Smoljak a mistrně napodoboval žabí zpěv? Vězte, že ten na Příbramsku hledat nemusíte.

  

Nachází se také ve středních Čechách, západně od Benešova v Nedvězí, části obce Rabyně. Ten byste, hlavně díky zachovalému ochozu, dobře poznali i dnes.

Jestliže se hodláte vydat na místa natáčení oblíbeného komediálního snímku, zkuste si vybrat deštivý den. Můžete se postavit chalupě dědy Komárka a po jeho vzoru vyslovit ta legendární slova…

 
 

Místo

49° 33' 14.0004", 14° 23' 17.0016"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Blechy psí už v chalupě z filmu Na samotě u lesa nejsou