Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Bora Bora: Ráj na zemi, kde není pro stres a jedovatou havěť místo

Jižní Pacifik ukrývá opravdový ráj na zemi. Je jím romantický ostrov Bora Bora, kterému je po právu přezdíváno „perla Pacifiku“.

Co stojí na tomhle ostrovním ráji za návštěvu a proč sem míří turisté a cestovatelé z celého světa? Důvodů je nespočet…

Jedno z nejluxusnějších letovisek světa

Poloatol Bora-Bora se rozkládá uvnitř korálového útesu. Oblast je součástí Společenských ostrovů, které náleží k Francouzské Polynésii. Asi nikoho nepřekvapí, že tahle destinace patří mezi ty vůbec nejluxusnější na celém světě. K návštěvě a nezapomenutelné dovolené lákají zejména honosné resorty vyhlášených jmen, stejně jako útulné vilky nad mořem a bohatý podmořský život.

Luxus na moři
Bora Bora je synonymem pro luxus, který představují nejen tyhle vilky na kůlech.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ostrovy na ploše Evropy

Málokdo ovšem tuší, jak rozlehlá Francouzská Polynésie, do které zmíněný poloatol spadá, vlastně je. Ačkoli jde asi „jen“ o dvacet ostrovů v pěti souostrovích, jejich plocha se rovná rozloze celé Evropy. Díky své kráse a rozmanitosti je celá tahle oblast závislá na cestovním ruchu. Kromě turistiky pak značná část příjmů přichází z obchodu s vanilkou, perletí a unikátními černými perlami, které se pěstují na jediném ostrově Francouzské Polynésie – Tahiti.

Nejvyšší hora je tak trochu prcek

Ale zpátky k malebnému souostroví Bora Bora. Pokud sem budete vážit poměrně dlouhou cestu, během které musíte překonat zhruba 16 114 kilometrů, odměnou vám budou nejen čarokrásné pláže, ale také celé řada unikátních přírodních rarit a aktivit, které si možná jinde na světě nevyzkoušíte. Za zmínku nepochybně stojí výšlap na nejvyšší horu ostrova, kterou je Mt. Otemanu měřící 725 m. n. m., odkud se vám otevře jedinečný pohled do laguny.

Pohled na Mt. Otemanu
Nejvyšší hora ostrova Mt. Otemanu je tak trochu prcek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bohatá fauna i flóra

Nepříliš náročný výšlap je často součástí celodenního výletu, během kterého se pokocháte okouzlujícími výhledy, ale zamíříte taky do zdejšího pralesa, kde můžete obdivovat tahitské kaštany, banánovníky nebo stromové kapradiny. Na plážích pak nechybí tradiční kokosové palmy a stánky prodejců s čerstvou kokosovou šťávou. Pokud máte pro strach uděláno a milujete adrenalin, nechte se vyvézt na širé moře, odkud si přímo z lodě nakrmíte rejnoky a žraloky. Na vedlejším ostrově Huahine dokonce můžete krmit i obří úhoře!

Jediná cesta a žádný jedovatý had

Ostrov protíná jedna jediná cesta, která vás prakticky provede celým tímhle rájem na zemi. Délka cesty činí 32 kilometrů a během jejího prozkoumávání se nemusíte obávat vetřelců v podobě nebezpečných nebo jedovatých zvířat. V celé Francouzské Polynésii totiž není žádný jedovatý hmyz nebo had. Je to opravdový ráj, kde můžete bez starostí usnout na pláži a nic neřešit.

Pohled na poloatol Bora Bora
Bora Bora není ostrovem v pravém slova smyslu. Jde totiž o poloatol uvnitř korálového útesu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co příroda stvořila, bere si zpět

Ne všechno je ale na ostrově tak růžové, jak se může na první pohled zdát. V roce 2001 například svět obletěly zprávy o zbarvení laguny a vybělení korálů kolem ostrova v důsledku jevu zvaného El Niño. Jde o meteorologický jev, který způsobuje cyklony a hurikány. Ačkoliv El Niño zasáhl celý Pacifik, Bora Bora byl obzvláště zranitelný, protože má lagunu pouze s jednou přístupovou cestou. Poškození korálů tak bylo nenávratné.

Ráj v obležení odpadků

Problémem, před kterým řada turistů chtě nechtě zavírá oči, jsou i odpadky, kterých je tady víc, než byste možná čekali. Ačkoli se daří situaci s odpadem v průběhu let postupně zlepšovat, stále na ostrově můžete vidět více odpadků, než byste chtěli. Problém se týká zejména odlehlejších severních částí ostrova. V posledních letech sice panuje všeobecné úsilí ostrov vyčistit, výrazný úspěch to ale zatím nepřináší. A zdejší unikátní mořský život tím hodně trpí…

Pohled na pobřeží Bora Bora
Ostrov Bora Bora se může pochlubit bohatou faunou a florou. Na jedovaté hady ani hmyz tady ale naštěstí nenarazíte.
Zdroj:
Bigstockphoto


Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-16° 29' 59.5654", -151° 44' 30.4961"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bora Bora: Ráj na zemi, kde není pro stres a jedovatou havěť místo