Přejít k hlavnímu obsahu

Britové ocenili kyperskou vesničku s excentrickým Angličanem

Když britský deník Guardian zveřejnil nejlepší destinace pro podzimní dovolenou, Kypr nechyběl na stupních vítězů. Redaktoři doporučili především oblast kolem Kato Akourdaleia. Proč?

Kato Akourdaleia je vesnička na západě ostrova. Přímo v ní i v jejím okolí najdete několik malebných hotýlků a penzionů s kouzelnou atmosférou a možností naučit se vařit středomořskou kuchyni nebo podnikat procházky do půvabné přírody.

Vesnice láká především polohou. Turisté z ní mají blízko do celé řady zajímavých míst Kypru, včetně národního parku Akamas, pátého největšího města země a střediska západního Kypru Pafosu a oblíbených pláží Korálového pobřeží.

Anglický exot na Kypru

Výhodou Kato Akourdaleia je větší klid a pohoda než ve velkých letoviscích. Ale i tady bývalo rušno, obzvlášť na počátku devatenáctého století, kdy zdejší stojaté vody rozvířil excentrický Angličan, na jehož eskapády vesničané vzpomínají dodnes. Za všechna ta dlouhá léta si leccos ještě přimysleli, a tak kolem něj vznikla celá mytologie. Jeho dům vám dodnes ukážou a něco vám o něm poví.

Asi největší atrakci mají vesničané na kopci v budově staré školy. Představuje ji muzeum zdejšího lidového umění, v němž návštěvníci obdivují mimo jiné to, jak krásné nádobí dokázali staří Kypřané vyrobit primitivními technologiemi.

 
 

Místo

34° 57' 5.2092", 32° 26' 59.2332"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Britové ocenili kyperskou vesničku s excentrickým Angličanem