Přejít k hlavnímu obsahu

Brtnické ledopády hýří barvami: Ledová královna by za tuhle krásu dala všechno

Rok co rok, resp. zimu co zimu se na území Národního parku České Švýcarsko odehrává neskutečné přírodní divadlo. Pokud vás láká pobyt v zimní krajině a prodírání se sněhovými závějemi, pak jsme vám kápli do noty. Vydejte se k Brtnickým ledopádům!

Brtnické ledopády jezdili obdivovat už bohatí Němci

Brtnické ledopády, jak se přírodnímu jevu přezdívá, najdete nedaleko obce Brtníky. Útvary, které už za první republiky jezdili obdivovat na saních bohatí Němci, jsou i v dnešní době střediskem zájmu. Na rozdíl od jiných ledopádů, na které můžete v Česku narazit, nejsou ty brtnické tvořené klasickým vodopádem nýbrž tajícím sněhem, který ulpívá na jednotlivých kamenech a tvoří úchvatnou podívanou. Obvykle se stékající voda vsákne, tady je tomu ale trošku jinak.

Ledopády tady nemusí vyrůst každý rok

Další raritou, která je s Brtnickými ledopády spojena, je také skutečnost, že na místě nemusí vyrůst každý rok. Nesmírně důležitá je totiž souhra mrazu a tání sněhu. Mráz nesmí přijít najednou, ale postupně, aby vždy část sněhu stihla odtát a zásobit ledopád vodou.

Když voda stéká ze skal, splavuje zeminu, železité a křemičité písky a tím ledopády nádherně zbarvuje od žlutých tónů přes zelenou do hnědé a dokonce i černé barvy. Podle toho, jak ledopád narůstá, jsou barvy sytější nebo naopak méně výrazné.

Brtnické ledopády
Ledopádů je v místě rovnou několik. Za zmínku jistě stojí Opona, Varhany, Betlém a Velký sloup.
Zdroj:
Shutterstock

Jak se sem dostanete?

Dobrým výchozím bodem je železniční zastávka Brtníky, odkud se z centra obce vydáte po zelené značce až do pískovcových skal. S menší zastávkou počítejte na rozcestí Šternberk. Z informační tabule se tady dočtete třeba to, že tu kdysi stával barokní lovecký zámeček, obklopený romantickým parkem.

V 80. letech minulého století se měl dočkat rekonstrukce, místo ní ale přišla demolice. U Šternberku se cesta noří do borových lesů, kde na vás opět čeká několik vyhlídek. Jednou z nich je i Soví vyhlídka, odkud je hezký pohled do údolí Vlčího potoka. Zanedlouho vás přivítají první ledové třásně.

Když jste skoro v cíli

Najednou nebudete vědět, kde vám hlava stojí a na co koukat dřív. Všude kolem vás se totiž začne objevovat ledová avšak nesmírně pomíjivá nádhera. U vyústění třetí rokle je umístěna směrovka s nápisem Opona. Od ní vede vyšlapaný chodníček ke stejnojmennému ledopádu. Tady ale vaše cesta ani zdaleka nekončí.

Stačí překonat zhruba 200 metrů a ocitnete se v údolí, kde přes celý obvod podkovy skalního amfiteátru visí desítky krápníků všemožné délky. Pod nimi se kupí napadaný sníh a led a to všechno dotváří úžasnou podívanou.

ledopády Brtníky
Ledopády nemusí vzniknout každý rok. Když se ale přeci jen objeví, je to nádhera.
Zdroj:
Shutterstock

Kam dál?

Myslíte si, že jste už tu největší nádheru viděli? Ani zdaleka! Tu si budete muset odpovídajícím způsobem zasloužit. Nedaleko Opony objevíte další značenou trasu s odbočkou, která vás zavede k převisu, kde se prý kdysi utábořilo pruské vojsko. Proto se mu říká Velký pruský tábor. O pár set metrů na vás čeká další odbočka, díky níž se dostanete Brtnickému hrádku. Od něj pak klesá cesta do údolí k rozcestí Turistický most.

To nejlepší nás teprve čeká

Pokud se vydáte mimo značenou stezku a budete pokračovat proti proudu Vlčího potoka, narazíte na Betlém. Ve sluji pod převisem tady vymodelovaly zmrzlé vodní kapky soubor průhledných stalagmitů, evokujících figurky kostelních betlémů. A od nich to je jen kousek k ledopádu Varhany. Jejich značná část už vzala za své, proto je spousta turistů (omylem anebo zcela účelně) mine.

V souběžném údolí vás potom čeká zdejší velikán tzv. Velký sloup, který podpírá obrovský pískovcový převis a zaručeně je vyšší než deset metrů. Tuhle ledovou nádheru se nepoštěstí vidět jen tak někomu, a ačkoli si ji musíte zasloužit a ujít zhruba 8 kilometrů, rozhodně to stojí za to!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 56' 52.2132", 14° 26' 27.3084"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Brtnické ledopády hýří barvami: Ledová královna by za tuhle krásu dala všechno