Přejít k hlavnímu obsahu

Černá hora a její okolí – místa, která stojí za to navštívit

Když se řekne Černá hora, možná se vám vybaví moře a dovolená. Měly by se vám ale vybavit také Krkonoše – Černá hora totiž neleží pouze v bývalé Jugoslávii. Jedno místo s tímto názvem nalezneme právě i v příjemném prostředí našich nejvyšších hor. Česká Černá hora leží v blízkosti lázeňského města Janské Lázně a je velmi oblíbeným místem pro trávení letní i zimní dovolené. Protože na zimu nechceme v tuto chvíli ani pomyslet, zůstaneme raději u těch letních tipů na výlety.

Černá hora je jednou z krkonošských „tisícovek“. Její vrchol se tyčí do výšky 1299 metrů. Na vrcholu hory je umístěn téměř 80 metrů vysoký televizní vysílač, který je v provozu již od konce 70. let minulého století. Kromě toho se zde nachází i několik horských chat a lyžařských vleků.

Černohorské rašeliniště

V blízkosti vrcholu Černé hory se nachází přírodní rezervace Černohorská rašeliniště – největší rašeliniště lesního typu v Krkonoších. Jedná se o oblíbenou turistickou atrakci. Návštěvníci zde mohou projít 3,5 km dlouhou naučnou trasu, jejíž součástí je i dřevěná vyhlídková věž. Naučná trasa začíná u stanice lanovky vedoucí z Janských Lázní na vrchol Černé hory a končí u Pardubických Bud. Stezka poté prochází těmi nejcennějšími místy Krkonošského národního parku.

Rozhledna Panorama

Kromě moderních lanovek se na Černé hoře nachází i jedna původní. Ta byla uvedena do provozu v roce 1928 a dnes již využívána není. Na jejím předposledním sloupu tak mohla být otevřena zajímavá rozhledna Panorama, která se stala jednou z nejvýše položených rozhleden v České republice.

Janské Lázně

V blízkosti Černé hory se nachází i malebné lázeňské městečko Janské Lázně, jehož návštěvu byste si určitě neměli nechat ujít. Kromě překrásné secesní kolonády tady můžete obdivovat několik lázeňských domů a také jedinečnou scenérii, kterou vytvářejí okolní hory (včetně té Černé, na kterou přímo z Janských Lázní jezdí lanovka). V areálů zdejších lázní vyvěrá hned několik léčivých pramenů, které v kombinaci s horským klimatem dokáží opravdové zázraky. Nechte se hýčkat při některé z léčebných procedur a přesvědčte se o tom sami. Pokud zde zatoužíte zůstat pár dní, můžete zapátrat po rozmanitých možnostech ubytování v Jánských Lázních, a mnoho penzionů a hotelů nabízí také nedaleká Svoboda nad Úpou. A pokud chcete mít přehled nejen o možnostech ubytování, ale také o nabízených wellness a léčebných procedurách, stačí se podívat na portál Spa.cz – tady budete mít dokonalý přehled o lázeňských hotelech i o jejich nabídce. Pokud se poté odhodláte alespoň na chvíli opustit příjemné zázemí wellness hotelu, určitě navštivte místní stezku korunami stromů a prohlédnout si lesní prostředí z ptačí perspektivy.

Modré kameny

Nejen lesy, ale i další krkonošské krásy si můžete prohlédnout z pořádné výšky. Stačí jen navštívit skalní vyhlídku Modré kameny, která se nachází nedaleko od Janských Lázní. Jedná se o skalní křemencové útvary, které získaly namodralou barvu a díky ní i svůj název. Cesta na několik metrů vysokou vyhlídku je sice trochu krkolomnější (vedou sem pouze schody vytesané do kamene), odměnou za vynaložené úsilí vám však budou překrásné výhledy.

Sněžka

Jen přibližně 10 kilometrů od Černé hory poté leží i nejvyšší hora České republiky – 1603 metrů vysoká Sněžka, která je dominantou i symbolem celých Krkonoš. Sněžka se pyšní poměrně rozlehlým, holým vrcholem, který díky absenci vyšších hor v okolí nabízí překrásný panoramatický výhled. Nejen kvůli němu sem každoročně putují stovky turistů. Možností výstupu je hned několik – k cíli se lze dostat po svých nebo prostřednictvím lanovky. Na vrcholu Sněžky poté můžete kromě již zmíněného výhledu obdivovat i kapli svatého Vavřince, Polskou boudu s meteorologickou stanicí a také nejvýše položenou poštovnu České republiky. Ať už se na Sněžku vypravíte v jakoukoliv roční dobu, nezapomeňte si s sebou přibalit teplejší oblečení. Na Sněžce se průměrná roční teplota pohybuje kolem 0,2 °C a výjimkou nejsou ani silné větry o rekordních rychlostech.

Nejvyšší horou naše krkonošské putování ukončíme. Pokud však budete chtít, určitě zde najdete i celou řadu dalších krásných míst – naše nejvyšší hory jsou jimi doslova protkané.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Černá hora a její okolí – místa, která stojí za to navštívit