Přejít k hlavnímu obsahu

Čertovo oko a obří hrnce uvnitř vodopádu? V Harrachově ano!

Teskně hučí Niagara, teskně hučí do noci…,“ tak popěvoval Eduard Ingriš, autor mnoha písní a hudby ke známým filmům.

Následující řádky ale nebudou věnovány americké řece Niagaře v systému Velkých jezer a stejnojmenným vodopádům, nýbrž mnohem bližší atrakci, kterou najdeme nedaleko Harrachova.

Mumlavské vodopády nemumlají, ale bublají

Nedaleko Harrachova, konkrétně tedy v Mumlavském dole, vytváří dravá řeka Mumlava okouzlující přírodní scenerii. Jsou jí stejnojmenné vodopády, tvořené stupňovitými žulovými bloky. Po celý rok sem voda padá z desetimetrové výšky a vodopády patří mezi ty vůbec nejmohutnější v celé České republice. Není se proto čemu divit, že jsou vyhledávaným a vděčným cílem turistů. Jejich název je odvozený od německého slůvka „murmeln“, což v překladu znamená „mumlat“.

Uvnitř vodopádů jsou jasně patrné evrozní jevy – čertova oka a obří hrnce.
Zdroj: Pixabay

Čertova oka, obří hrnce a zimní transformace

Další raritou vodopádu jsou tzv. čertova oka a obří hrnce – ukázky tzv. evorzního jevu. Prohlubně a ohlazy tady vznikly pohybem vody a kamínků. V nejširších místech mají úctyhodných šest metrů a dosahují hloubky až tři metry. Pokud plánujete Mumlavský vodopád navštívit, vychytali jste tu nejlepší dobu. Právě na jaře se totiž může pochlubit největším průtokem a vytváří tak jedinečnou podívanou. Ovšem vodopád můžete navštívit i během zimy. Zamrzající voda z něj vytvoří další přírodní dílo – ledopád, jenž působí jako by byl vytržen ze zimního fiktivního světa Narnie.

Jak se sem dostat?

Vodopády jsou dobře přístupné po modře značené trase od harrachovského autobusového nádraží kolem lesnického muzea Šindelka. Zvolit můžete ale i trasu kolem bývalých rudných dolů (dnes hornického muzea), která je vděčnou a romantickou procházkou nejen pro zamilované dvojice. Od vodopádů pak můžete pokračovat například na Krakonošovu snídani či k Vosecké boudě. Kousek od vodopádů se nachází Mumlavská bouda, která byla původně harrachovskou hájovnou, dnes je vyhledávanou výletní restaurací.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 46' 14.4228", 15° 27' 12.1608"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čertovo oko a obří hrnce uvnitř vodopádu? V Harrachově ano!