Přejít k hlavnímu obsahu

Češi utratí za adrenalinové zážitky miliony. Milují rychlou jízdu i letadla

Podle průzkumů jedné z tuzemských pojišťoven Češi milují adrenalin a neváhají si za něj odpovídajícím způsobem připlatit. Necelá desetina Čechů má adrenalinové koníčky. Více než třetina pak čas od času provozuje adrenalinové aktivity. A co jim vévodí? Je to rychlá jízda v automobilu i létání.

Adrenalin milují zejména mladí

Pokud bychom se podívali na věkovou skladbu milovníků adrenalinu, pak zjistíme, že nejvíce vyznavačů adrenalinových zážitků najdeme ve věkové skupině 18 až 25 let. Za adrenalinový zážitek považujeme rychlou jízdu v autě, kterou alespoň občas provozuje 49 procent Čechů. Co se týče pohlaví, adrenalin milují zejména muži. Ani ženy ale nezůstávají pozadu. Většinou však dají přednost pilotování letadla, vyhlídkovým letům anebo skupinovým aktivitám (např. paintballu).

Zbožňujeme adrenalin v oblacích

Kromě rychlé jízdy se Češi oddávají také adrenalinu v oblacích. Pokud bychom se podívali na počet prodaných leteckých zájezdů, zjistíme, že jich rok od roku přibývá. A přibývá také těch, kteří si přejí vyzkoušet, jaké to je za kniplem letadla. K tomu slouží zážitkové agentury a letecké společnosti, které provozují vyhlídkové lety, ale nabízí i možnost zkusit si, jaké to je být pilotem na zkoušku. V jejich repertoáru nechybí ani firemní akce, které jsou vhodné třeba pro utužování kolektivu a teambuildingy.

Co je k pilotování potřeba?

Pilotem na zkoušku je zážitková akce, při které si vyzkoušíte, jaké to je pilotovat opravdové letadlo. A to bez toho, abyste měli pilotní zkušenosti. Akce samozřejmě probíhá pod dohledem zkušeného instruktora letecké školy. Co je k takovému zážitku potřeba? Zejména odvaha a chuť vyzkoušet si, jaké to je být volný jako pták.

Zkuste si to, být pilotem na zkoušku je zábava!

Jak to probíhá?

Samotný let začíná předletovým briefingem, během kterého si společně s instruktorem proberete základy řízení letadla, vysvětlíte si, jak fungují jednotlivé palubní přístroje, naplánujete trasu letu na mapě a osvětlíte si základní bezpečnostní pokyny. Řeč dojde také na nouzové postupy a vlastně všechno, co vás může jako druhého pilota potkat.

Zážitek, který se nezapomíná

Po předletovém briefingu se přesunete do oblak, kde si můžete vyzkoušet, jaké to je pilotovat malé letadlo anebo dokonce vrtulník. K ruce vám bude samozřejmě zkušený instruktor, který vám pomůže se samotným letem i přistáním na cílovém letišti. Během letu si vyzkoušíte, jaké to je ovládat palubní přístroje, jak s letadlem zatáčet, udržovat výšku, což je překvapivě nejsložitější disciplína anebo rychlost.

Co všechno můžete pilotovat?

Pokud si chcete doopravdy vyzkoušet, jaké to je ovládat vynález bratří Wrightů, jistě vás bude zajímat, jaká je nabídka jednotlivých letadel. Pilotovat můžete například letadlo Cessna 172, letadlo CTSW nebo P92 Echo. Vyzkoušet si můžete také pilotování malého UL letadla nebo vrtulníku. Pokud si na pilotování netroufáte, vychutnat si můžete i vyhlídkové lety, během kterých uvidíte krásy České republiky.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi utratí za adrenalinové zážitky miliony. Milují rychlou jízdu i letadla