Přejít k hlavnímu obsahu

Češi se zase vyznamenali. Našli nový nejvyšší vodopád světa

Sbalili si batohy, odjeli do Jižní Afriky a pokusili se změnit jeden světový rekord. Světové kapacity nyní rozhodují, zda se jim to povedlo. Podaří se Čechům zařídit rekordní přepis v pořadí nejvyšších vodopádů světa?

Před více než 80 lety objevil svérázný pilot Jimmy Angel pro svět vodopád, který byl doposud považován za nejvyšší na celém světě. Do té doby ho znali jen domorodci. Jde o Kerepakupai Merú v Bolívii. Mnoho lidí ho zná jako „Angel Falls“ nebo Salto Angel (lidé ho takto pokřtili podle jeho objevitele).

Pokud počítáme vodopády jako sled jednotlivých menších „skoků“, je Kerepakupai Merú s 979 metry nejvyšší na světě. Nebo ne?

A tohle je dosavadní král z Venezuely.
Zdroj: Bigstock

Češi přepisují pořadí

Rozruch v odborných kruzích způsobili na konci minulého roku čeští výzkumníci. Podle cestovatele Martina Šíla, který vedl tým geodetickou metodou přeměřující výšku doposud druhého nejvyššího vodopádu, Tugela Falls v Jihoafrické republice, je vše trochu jinak. Kerepakupai Merú dle Martina Šíla ve skutečnosti nedosahuje ani 850 m.

Kontroverze týkající se výšky Angel Falls se datují už do roku 1949, kdy údaj poprvé zpochybnila novinářka Ruth Robertsonová. Jeho závěrečná část se nachází poměrně daleko od výše položených kaskád a Robertsonová soudila, že splňuje podmínky pro to, abychom ji považovali za samostatný vodopád a ne za součást Angel Falls.

Naproti tomu Tugela v Jižní Africe by měla mít větší výšku než doposud přiznávaných 948 m. Expedice vedená Šílem zjistila, že pravděpodobně přesahuje i 1000 m. Vše ještě musí přesněji přeměřit geodeti.

Aby byl výsledek oficiální, musí ho uznat a zapsat World Waterfall Database. Dosud tedy platí staré pořadí s jihoafrickým vodopádem stále na druhém místě. To se ovšem může velmi brzo změnit.

 
 

Místo

-28° 45' 7.8588", 28° 53' 39.048"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi se zase vyznamenali. Našli nový nejvyšší vodopád světa