Přejít k hlavnímu obsahu

České středohoří není jen Házmburk. Zdolejte třeba i Bořeň

Když spěcháte z Prahy za klidem, kam zamíříte? Samozřejmě směr České středohoří. Božský kraj, který hladí duši i uši, si nesmíte ani náhodou nechat ujít. 

České středohoří rozhodně nehraje žádné druhé housle, když jde o krásy naší země. Neskutečné množství hradů, zámků, zřícenin, i opečovávaných cyklostezek se hned tak nevidí. Už z podstaty povahy a charakteru Českého středohoří je jasné, že tato krajinná oblast nebyla v roce 1976 prohlášena za chráněnou jen tak do počtu, aby se neřeklo. Svůj titul si na sto procent zaslouží.

Pobyt v Českém středohoří totiž křísí v lidském nitru i ty pocity, které se v běžném shonu vůbec nedostávají ke slovu. Je to pořádně rozlehlá dávka rozněžnění i překonání sebe sama, když jde například o výstupy do kopcovitých terénů.

Zkrátka, ač čedičově tvrdá krajina, její dojemná krása vyživí a probudí k životu i to nejokoralejší srdce, donutí k pohybu i ty nejlínější nohy a zrelaxuje i ty nejunavenější oči. A kam že se tedy za tím vším v Českém středohoří konkrétně vydat? 

Zřícenina hradu Házmburk

České středohoří má svou dominantu, a tak by bylo krajně neuctivé nezačít právě Házmburkem, který onou úchvatnou dominantou je. Obyvatele obce Klapý mají dnes a denně ve svém zorném poli tohoto krále Českého středohoří. Stačí jen upřít zraky k čedičovému vrchu, na kterém se zřícenina gotického hradu nachází. 

Házmburk
Dominantou Českého středohoří je jednoznačně Házmburk.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mimořádnost hradu Házmburk rozhodně zrcadlí dvě nepřehlédnutelné věže. Černá čedičová věž oválného tvaru vévodí Dolnímu hradu. Vyšší Bílá věž ze světlého pískovce pak korunuje Horní hrad. Turistům je zpřístupněno i dobové cimbuří Bílé věže, ze kterého se naskýtá dokonalý pohled jak na Libochovice, tak i na celé dolní Polabí a Poohří. Uvidíte nejen horu Říp, ale když se vám poštěstí jó dobrá viditelnost, za Ještědem vás čekají i Krkonoše

Bořeň

Přírodní rezervace s naučnou stezkou, která vás dovede až na samotný vrchol masivu. Cestou nebudete ochuzeni o bohatou faunu a flóru smíšeného lesa. Vaše slechy oblaží všudypřítomné ticho, čichové buňky rozehraje dřevitá vůně borovic a jasanů a oči zklidní pohled na suťová pole zemitých barev. 

Milovníci přírody rozhodně uvítají, když všeobjímající klid občas protne výr velký, žluva nebo ropucha. Není náhoda, že je tento nejskalnatější kopec rájem horolezců.  Je, ale i pěší po zdolání vrcholu čeká nádherný výhled do širokého okolí. 

Katedrála sv. Štěpána

Psal se rok 1655, když se kapitulní kostel v Litoměřicích stal katedrálou. Až později kolem katedrály vyrostly i další stavby, bez kterého by se biskupství neobešlo. Původní románské stavbě z roku 1057 osud nepřál a tato byla zbořena. Brzy poté ji však nahradila současná katedrála sv. Štěpána, která už dýchá raným barokem. 

Návštěvníci tady pravidelně mohou rozjímat při bohoslužbách nebo na sebe mohou nechat zapůsobit zněle syté varhanní koncerty. Pokud se nezdráháte vyšlápnout si větší množství kamenných a dřevěných schodů, určitě se vydejte i do přístupné věže katedrály. Kousíček od ní najdete i přístupnou zvonici, ze které není výhled o nic méně působivý a biskupská rezidence za katedrálou taky stojí za to.

WAKE & FUN

Může se zdát, že jsme se teď spletli, opomenuli jsme veškeré památky Středočeských hor, které by si pozornosti zasloužily víc než nějaké trdlování na vodě, ale opak je pravdou. Sportovní areál WAKE & FUN v Třebouticích je obzvláště oblíbeným místem cyklistů i fanoušků vodních sportů. 

Na tomto sportovišti pravděpodobně nikdy neuvidíte nikoho zamračeného. Vysvětlení je jednoduché. Jde o místo, na kterém se nad chutným občerstvením setkávají sportovně založení jedinci. Blázni do kol se v areálu zastaví, když šlapou Labskou stezku a vodomilové si tady užívají všemožných aktivit od kajaku přes paddleboard až po nafukovací kruh, a dokonce i trampolíny. 

Lobkowiczký zámek a románský hrad

Milujete bloumání hradními prostory? Objevování základu původního hradu z 12. století by se vám taky líbilo? Láká vás i komentovaná prohlídka nebo ochutnávka kvalitních vín z Lobkowiczkého zámeckého vinařství? Chtěli byste se na chvíli ocitnout na rozlehlém nádvoří a stanout před mohutnou hradní věží? Kombinované vstupné za hubičku vám tohle všechno a mnohem víc zprostředkuje blíž při prohlídkovém okruhu. Stačí si zajet do Roudnice nad Labem.

zámek Roudnice nad Labem
Milujete historické budovy? A víno? Spojte to do jednoho!
Zdroj:
Bigstockphoto

Naprosto nezapomenutelným zážitkem je i prohlídka zámeckých sklepů, se kterým se pojí už zmíněná ochutnávka vín. Uznejte sami, že si sklenku lahodného vína ve sklepení zámku nedáváte každý den. Jediné, co si musíte pohlídat, je otevírací doba, která se aktuálně může často lišit. 

Milešovka

Když České středohoří navštívíte a jeho nejvyšší a největrnější horu nezdoláte, bude vás to jednou určitě moc mrzet. Ochudíte se o neskutečný výhled, který bere dech. Pohled z vrcholu Milešovky je jako dokonalá obrázková knížka této lokality. Po dosažení výšky 836,6 metrů vidíte České středohoří v celé jeho kráse. Nepřehlédnete Bezděz, Brdy, vrcholky Krkonoš, Doupovské hory, Jizerské hory i Ještěd, Sněžku, Říp a Krušné hory. 

A občerstvení? I s ním můžete počítat. Po pokoření strmé břidlicové cestičky vás odměna v podobě teplého i studeného občerstvení v Kamenném bufetu nemine. Po telefonické domluvě si můžete zajistit i komentovanou prohlídku na rozhledně. 

Naučná stezka skřítka Hrobčíka s mýtinkou fantazie

Pohádková stezka pochopitelně nebude největším lákadlem pro dospělé turisty, ale děti vás za ni budou zbožňovat. Pokud s rodinou do Českého středohoří vyrážíte, navíc někam do okolí Hrobčic, naučnou trasu si s dětmi projděte. Dospělí se relaxačně projdou a děti se stoprocentně zabaví.

Na dvoukilometrovou trasu se směle můžete vydat jak s kočárem, tak s dětmi hrkajícími na odrážedlech nebo kolech. Terén, byť mírně kopcovitý, není nijak náročný. Na okružní pohádkové cestě děti čekají dětské atrakce, hravé a zároveň vzdělávací složky plus krmítka pro ptáky, což přece naprosto milují.

Naučné stezky v Česku, které budou bavit dospěláky i děti

Stezku finišuje mýtinka fantazie, lemovaná známými pohádkovými postavičkami s dalšími herními prvky. Poučný dinokoutek, houpačky, skluzavky i lanovka. To všechno je vašim dětem na Hrobčíkově stezce k dispozici. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

 
 

Místo

50° 26' 2.9184", 14° 51.3468"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

České středohoří není jen Házmburk. Zdolejte třeba i Bořeň