Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování se psem a jinými mazlíčky. Na co nezapomenout?

Těšíte se na dovolenou, na nové a nepoznané krajiny? A těšíte se třeba i proto, že s sebou chcete vzít svého čtyřnohého přítele? Nezapomeňte, že s ním bude vaše cestování jiné a že i on ledacos na cesty potřebuje. Na co byste tedy měli před odjezdem i během cesty myslet?

Se psy i jinými zvířaty už se dneska dá cestovat jakkoli, ale obvykle jezdíme autem nebo volíme leteckou dopravu. Obojí má své výhody – letadlo proto, že jste za pár hodin v cíli, auto proto, že si zastavíte, kdykoli potřebujete, i kvůli mazlíkovi. Není to ale jen tak.

Základní potřeby vašeho miláčka

Zvířata k cestování potřebují pas/očkovací průkaz, mikročip a platné očkování proti vzteklině. To platí ve většině zemí, jiné si ještě diktují další požadavky – například testy krve kvůli protilátkám na vzteklinu, odčervení v určitém časovém intervalu, jiná vybraná očkování a další. Jsou země, kam se na krátkou dovolenou nedostanete, příkladem může být Island, kde konkrétně psi musí projít čtrnáctidenní karanténou – pokud se vydáváte na Island na 14 dní, jaksi to postrádá smysl.

Náš tip: Vždy si zjistěte, zda zvíře v konkrétní zemi musí pobýt v karanténě. Na místě byste asi byli velmi nepříjemně překvapeni.

Myslete na jeho pohodlí a bezpečnost

Aby váš miláček přežil dovolenou ve zdraví a ještě si ji užil, myslete na jeho pohodlí při cestě, ale také už při její volbě. Vzít uprostřed léta huňáče do Egypta nebo typického gaučáka na túry na Island by nebylo nic, co by je těšilo.

Při cestování letadlem se musíte řídit předpisy leteckých společností, takže moc na výběr nemáte – větší zvířata musejí cestovat v přepravním boxu ve vyhrazeném prostoru, menší zvířata do stanovených měr mohou být přímo u vás. Přemýšlet o komfortu byste ale měli zejména v autě.

Pes, který rád běhá venku, vám za turistickou dovolenou bude vděčný.
Zdroj: pixabay.com

Tipy na cestování autem se zvířetem:

  • Den před cestou ho trochu „vyřiďte“. Se psem jděte na dlooouhou procházku, aby se unavil a druhý den chtěl odpočívat.
  • Zajistěte jeho bezpečnost po celou dobu jízdy a zvlášť při případné nehodě – pořiďte speciální kšíry a pás, který zvíře udrží na sedačce a nedovolí mu, aby se zranilo.
  • Zajistěte mu také pocit bezpečí – psi obvykle rádi cestují a jsou klidnější ve speciální cestovní dece, kterou mu zavěšením na zadní a přední sedadla vytvoříte opticky (i fakticky) chráněný prostor.
  • Zajistěte mu komfort. Nezavalte ho taškami a zavazadly, aby se muselo tísnit v koutku.
  • Často zastavujte. Zvíře potřebuje venčit a platí to i při cestování. Rovněž se starejte o to, aby dostatečně pilo.
  • Pokud má vaše zvíře potíže se žaludkem během přepravy, kupte mu přípravek, s nímž mu špatně nebude.
  • Mluvte na něj. Obzvlášť pokud cestujete se psem, mluvte na něj. Když ho připoutáte na x hodin na zadní sedačku a ani si ho nevšimnete, nebude z vašeho výletu nadšený a vám to bude kazit náladu.
  • Regulujte teplotu nejen podle sebe, ale i podle zvířete. Křižovat chladným Norskem a topit jako o život není nic extra skvělého pro chlupatého psa. Pokud naopak jedete ve vedrech, často zastavujte a psa chlaďte – často stačí dát mu napít a opláchnout ho vodou.
  • Rozhodně mu přizpůsobte i hlasitost rádia.

Cestování se zvířaty je náročnější, ale rozhodně za to stojí. Pořádná dovolená s vaším mazlíkem bude zážitkem pro vás oba. Užijte si ho!

Přepravní boxy pro cestování se zvířaty mají svá pravidla.
Zdroj: Bigstock
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování se psem a jinými mazlíčky. Na co nezapomenout?