Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování se má opět zjednodušit. Výhodu budou mít lidé, kteří prodělali covid-19

Po očkování nebo prodělání nemoci covid-19 se lidé vyhnou testování i karanténě. Předpokládaná imunita doteď platila pouze 90 dní. Nově by to mělo být dvakrát tolik!

Nová pravidla, která výrazně usnadní a zlevní cestování i využívání služeb osob, které nemoc prodělaly, připravuje hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle nejnovějších informací by měla být změna ohlášená už tento pátek (21. 5. 2021 – pozn. redakce) a platit by mohla reálně začít od příštího týdne.

Kromě cestování ale navrhovaná změna ulehčí také život zaměstnancům nebo živnostníkům, kteří se po prodělání nebudou muset celých šest měsíců testovat. A to ani při návštěvě restauračních zařízení, hotelů nebo využívání služeb.

Studie ukazuje, že i po půl roce protilátky a buněčná imunita pro prodělání onemocnění člověka významně chrání, takže určitě je dobré toho využít,“ prohlásil minulý týden ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Matka a dítě sedící na molu
Nově by se mohla imunita po prodělaném covidu prodloužit ze stávajících 90 na 180 dní.
Zdroj:
bigstockphoto

Podmínkou je samozřejmě pozitivní PCR test, který nemoc u vybrané osoby v minulosti prokázal. Tady je potřeba zmínit, že samotná přítomnost protilátek IgG, kterou si tělo po nákaze vytvořilo, nespadá mezi výjimky z testování a není dle aktuálních pravidel průkazným potvrzením o prodělání nemoci covid-19.

Lidé, kteří nejsou očkovaní nebo nemoc neprodělali v posledních 90, nově 180 dnech, se při odletu/příletu do/ze zahraničí nebo využívání některých služeb tak stále budou muset testovat antigenními nebo PCR testy. Cena PCR testů má ale dle nejnovějších informací vlády klesnout na 640 Kč a lidé by měli na dva testy měsíčně nárok zdarma.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 5' 0.1814", 14° 26' 34.6469"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování se má opět zjednodušit. Výhodu budou mít lidé, kteří prodělali covid-19