Přejít k hlavnímu obsahu

Chtěli ho podpálit, špičatý most ale stojí dál

Řecko nás nikdy nepřestane překvapovat krásami, které se v něm skrývají. Jeden z méně známých příkladů najdeme ve městečku Konitsa na severozápadě země. Jde o nezvykle tvarovaný špičatý most.

Most, který málem lehl popelem

Spálit mosty, to není jen obrazné rčení. Když byli v roce 1913 z konitské oblasti vytlačeni Turci, snažili se právě tento originální most zničit ohněm. Plameny ovšem konstrukci nedokázaly narušit tak, aby se konstrukce zřítila. A tak most slouží dodnes.

Zachoval si i původní podobu a vypadá přesně tak, jak ho v devatenáctém století postavil Ziogas Frontzos z Pyrsogianni. Ten stvořil 20 m vysoký most klenoucí se nad hladinou řeky Aoos.

Pozor, zvoní větry!

Vzhled není jediná originální věc tohoto zajímavého místa na kraji Řecka. Občas se z něj linou varovné zvuky. Produkuje je zvon zavěšený pod obloukem. V této oblasti je dosti větrno a jestliže vítr dosáhne takové rychlosti, že by mohl ohrozit bezpečný průchod po mostě, začne zvonit (rozezní ho síla větru).

Most Konitsa v Řecku má v nejvyšším bodě na okrajích viditelnou špičku.
Zdroj: Bigstockphoto

Kde je Konitsa

Konitsu najdeme v janinském regionu, tedy na severozápadě Řecka u hranic s Albánií. Jedná se o vnitrozemské městečko s více než šesti tisíci obyvateli. Jeho vznik se datuje do období prvních řeckých osad. Ve třetím století před naším letopočtem okolo Konitsy stálo několik vojenských pevností.

Slavný most ovšem nepochází z dob prvních helénských osadníků. Stojí od roku 1870. I to, je, vzhledem k jeho neobvyklé konstrukci a očividné křehkosti úctyhodné. Spoustu podobných staveb z tohoto období už na zemském povrchu nenajdeme.

Pokud tedy cestujete do Řecka, doporučujeme, vede-li vaše trasa okolím řecko-albánských hranic, udělat si drobnou okliku a strávit pár báječných chvil při pikniku u řeky Aoos. Pohled na most drobné za zdržení podle nás stojí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

40° 2' 11.2884", 20° 44' 42.6444"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chtěli ho podpálit, špičatý most ale stojí dál