Přejít k hlavnímu obsahu

Čína dokončuje nebeský most. Horizontální mrakodrap nemá obdoby

Už jsme si tak nějak zvykli na to, že Čína musí mít vždycky něco „nej“ (ať už jde o největší vodní elektrárnu světa, přehradu, stavbu anebo most). Tentokrát však přišla s něčím vskutku netradičním. Letos by měla dokončit práce na unikátním projektu. Jde o mrakodrap, na kterém by možná nebylo nic zajímavého, pokud by čtyři 250 metrů vysoké mrakodrapy nespojoval další umístěný v horizontální poloze.

Troufalý nápad izraelsko-kanadského architekta

Technický zázrak, jak se o mrakodrapu již veřejně mluví, "má na svědomí" izraelsko-kanadský architekt Moše Safdie. Mrakodrap vzniká v jednom z deseti nejlidnatějších měst Číny - Čchung-čching, v jehož aglomeraci žije neuvěřitelných 29 milionů lidí.

Nedostatek místa tady tak vyřešili opravdu poněkud netradičně. Pokud se ale mrakodrap dočká úspěchu, je téměř jisté, že jej budou následovat i další architekti nejen v Číně, ale po celém světě. Výstavba jediného horizontálního mrakodrapu světa probíhala po dobu šesti let.

Raffles City Chongqing během noci - Cestovinky.cz
Nejvyšší mrakodrapy Raffles City Chongqing se nachází ve výšce 300 metrů.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Skywalk, nekonečný bazén i zahrady v 300 metrech

Komplexu, jehož jméno je Raffles City Chongqing, se přezdívá nejen nebeský most, samotný horizontální mrakodrap se ale jmenuje "Cristal". Stavba horizontálního koridoru, který čtyři zmíněné mrakodrapy propojuje, místní označují za "Sky Corridor".

Nacházet se zde bude vyhlídková plošina, skywalk, zahrady, běžecké tratě či nekonečný bazén. Základem mrakodrapu, který se rozkládá na ploše 9,2 hektaru, je ocelový rám o hmotnosti 12 tisíc tun, na nějž přijde 3200 kusů skla a 4800 hliníkových desek. Jednotlivé mrakodrapy se nachází ve výšce 250 – 300 metrů, jejich délka pak dosahuje 300 metrů.

1400 bytů a středisko o rozloze 230 000 m2

Nový projekt nabídne dostatek prostoru pro rezidenční bydlení, kancelářské prostory, ale i nákupy. Spekuluje se také o tom, že v útrobách skrývá nákupní střediska o celkové rozloze 230 tisíc čtverečních metrů, 1400 bytů, luxusní hotel a 160 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor.

V noci se potom mrakodrap promění na jeden obří světelný zdroj, který bude osvětlovat oblohu svojí světelnou show. Podle nejnovějších odhadů bude mrakodrap dokončen v druhé čtvrtině tohoto roku. Podle společnosti CapitalLand, jenž stojí za vznikem těchto komplexů je Raffles City ve Čcung-čhingu místem, které rozhodně musíte navštívit.

 
 

Místo

29° 33' 48.3804", 106° 35' 18.6144"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čína dokončuje nebeský most. Horizontální mrakodrap nemá obdoby