Přejít k hlavnímu obsahu

Co dělat v Liberci, když prší? Užijte si Lego nebo bádejte v iQLANDII

Ocitli jste se v Liberci, ale počasí vám nepřeje? Nebalte to! Tahle perla severních Čech není jen o krásné radnici a Ještědu za městem. Nabízí toho mnohem víc.

Liberec má spoustu krásných zákoutí, která se vyplatí prošmejdit. Pokud je ale sychravo a nevlídno, můžete si užít legraci nebo se něčemu přiučit i v uzavřených prostorách (tedy pokud zrovna není z důvodu vládních nařízení zavřeno). Máme pro vás 10 tipů, kam vyrazit!

iQLANDIA pro děti i dospělé

Je úplně jedno, kolik vám je. Pokud už vnímáte svět a aspoň některé myšlenkové operace vám nejsou cizí, přičemž na vás z druhé strany zákeřně neútočí demence, určitě se na celé hodiny zabavíte v iQLANDII

Zblízka tu můžete poznávat astronomii, fyziku, biologii, chemii a další vědní obory prostřednictvím asi 400 interaktivních exponátů. Na drtivou většinu věcí si smíte, ba dokonce byste měli sáhnout. Klidně si tu můžete vyzkoušet chirurgický zákrok nebo si popovídat s robotem. 

Aquapark Babylon

Nutno uznat, že Babylon už podle návštěvníků není takovou senzací, jakou býval před lety. Nicméně pokud nemáte v Liberci do čeho píchnout a přibalili jste s sebou plavky, návštěvou aquaparku nic nezkazíte, zvlášť pokud jsou s vámi děti. 

Čeká tu na vás vodní hrad, divoká řeka, několik skluzavek a tobogánů, romantické jeskyně a relaxační zóny, vířivka, vodotrysky, gejzíry, sauna a pára a taky 3x denně unikátní laserová show. V bazénech je voda o teplotě 27-30 °C. Když se sem vypravíte v létě a za hezkého počasí, užijete si otevřenou rozlehlou terasu s výhledem na město i na Ještěd.

Hurá na motokáry!

Chybí-li vám adrenalin, rozhodně se vypravte na motokáry! Ty jsou v Liberci hodně populární a jen neomrzí. Trať je tu dlouhá 450 metrů, je krytá a za normálních okolností se na ni dostanete 365 dní v roce. Zároveň je jednoduché motokáry najít – nacházejí se totiž v parkovacím domě OC Fórum ve středu města.

Vybrat si můžete z několika druhů vozů, do některých nesmí osoby menší než 125 cm a mladší 15 let, do jiných se smí od 8 let s tím, že pokud je jezdec mladší 15 let, obsluha mu omezí maximální možnou rychlost.

motokáry Liberec
Za adrenalinem se v Liberci vydejte třeba na motokáry!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Trať nabízí celkem 24 zatáček a je široká 3,5-6 metru. Je ohraničená pneumatikami a jezdí se tu po betonu se speciálním nátěrem. Čas jízdy vám změří časomíra s přesností na 0,001 sekundy.

Botanická zahrada

V Liberci se nachází nejen vyhlášená zoo, ve které se bohužel před deštěm po celou dobu neschováte, ale i botanická zahrada, v níž projdete během návštěvy takřka celý svět. Bohatá flóra vás přenese na místa, o kterých zrovna možná jen sníte. Návštěva rozhodně nemusí být nuda, jako když vás sem vzali učitelé na základní škole. Nemusíte se nic učit, když nebudete chtít. Vezměte to jako rychlocestování do nejrůznějších koutů planety!

Muzeum kostek 

V OC Plaza je pro návštěvníky připravená ještě jedna stálá lahůdka, a to Muzeum kostek, v němž najdete na 1 000 modelů, které tu vyrostly z oblíbeného Lega, a to z toho nejnovějšího, ale i z toho původního! Každý milovník Lega si tu přijde na své i proto, že je tu perfektně vybavený obchod se stavebnicemi, které jsou jinak poměrně obtížně k dostání, a taky s nejrůznějšími suvenýry.

Muzeum kostek Liberec
V Muzeu kostek si užijete tolik Lega, že na to dlouho nezapomenete.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Severočeské muzeum v Liberci

Další pýchou Liberce je zdejší muzeum, které před lety prošlo velmi zdařilou rekonstrukcí a obdivuhodné je už zvenčí. A co teprve zevnitř! Podívat se tu můžete na expozici užitého umění, přírody Liberecka, mechanických hudebních automatů, uměleckých plakátů nebo třeba dendrologickou expozici.

Oblastní galerie Liberec

Pro milovníky umění je tu ještě Oblastní galerie Liberec v objektu bývalých lázní. Zajít sem můžete na stálé expozice, jako je například Zlatý věk nizozemské malby. Kdo ví, třeba si i mezi ostatními, časově omezenými expozicemi najdete tu, která vás zaujme. Po kulturním programu si tu můžete dát něco dobrého na zub ve zdejší kavárně.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho

V liberecké městské části Vratislavice nad Nisou stojí rodný dům Ferdinanda Porscheho, v němž si můžete interaktivním způsobem připomenout počátky mobility i trendy budoucnosti.

Porsche, který se později proslavil jako automobilový konstruktér spjatý s automobily Volkswagen, se tu narodil v roce 1875. To sice je dávná historie, nicméně expozice je pojatá poměrně moderně. Před prohlídkou si tu půjčíte iPad, díky němuž to bude zábava jak pro dospělé a pro nadšence, tak pro děti a pro ty, kteří se jinak o tuhle oblast příliš nezajímají.

DinoPark Plaza Liberec

Jestli chcete v Liberci zabavit své děti a jestli jsou k tomu nadšení do pravěku, určitě je vezměte do DinoParku, který se nachází v OC Plaza na Šaldově náměstí. Podíváte se na vývoj naší planety, zažijete tu druhohorní bouřku s deštěm, odvážnější děti se můžou vydat na DinoTrek a čeká vás tu ještě spousta dalších zábavných zkušeností.

EscapeBoom

Holdujete-li únikovým hrám, pak vás ani Liberec nezklame. Je jich tu hned několik, přičemž tou nejlépe hodnocenou variantou jsou hry v EscapeBoom. Tady si můžete vybrat ze tří her, a když se nakonec počasí umoudří, můžete si užít i unikátní venkovní únikovku v nedalekém Bedřichově

V samotném Liberci budete mít na výběr mezi náhlým ztracením v lese a objevením chatrče, taky můžete vypátrat, kam se vydal na svou misi profesor Klein, který se bohužel nevrátil, případně se vydáte na Měsíc krátce po letu Edvina Aldrina a Neila Armstronga, abyste zjistili, jaké tajemství tu astronauti skutečně objevili.

 
 

Místo

50° 46' 13.0044", 15° 3' 30.852"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co dělat v Liberci, když prší? Užijte si Lego nebo bádejte v iQLANDII