Přejít k hlavnímu obsahu

Co ochutnat v Japonsku? BBC vybrala 10 jídel

Podíváme se pod pokličky asijských hrnců. Která jídla by podle zkušené redaktorky BBC měli turisté při cestování do vzdáleného Japonska ochutnat?

Rebecca Milnerová je redaktorka sekce BBC, která se věnuje gastronomickému blogování. Pro čtenáře prestižního média připravila přehled jídel, které by každý, kdo cestuje do země vycházejícího slunce za nevšedními zážitky, měl ochutnat. Tady je máme všechny pohromadě:

Sushi – variací je mnoho, nejčastěji se dělá kombinace syrové ryby, rýže, řasy a octové omáčky.

Ramen – oblíbená večeře původem z Číny, vaječné nudle v silném vývaru s masem.

Unagi – úhoř grilovaný na dřevěném uhlí podávaný se sladkou omáčkou.

Tempura – původem portugalský recept; plody moře nebo zelenina, smaží se v těstíčku.

Kaiseki – nejde ani tak o jídlo, jako spíš o kulturní zážitek z puntíčkářsky naservírované série drobných jídel z potravin typických pro danou sezónu.

Soba – pokrm, jehož základem jsou tmavé pohankové nudle.

Shabu-shabu – další z jídel, u nichž jde vedle nasycení do značné míry i o potěšení ducha. Strávníci si sami u s tolu tepelně doupravují vepřové maso ve vývaru.

Tonkatsu – smažením upravovaná vepřová kotleta, obdoba našeho řízku.

Yakitori – na jehle grilované kuřecí maso, je oblíbené při neformálních setkáních s přáteli.

Okonomiyaki – jakási japonská „pizza“. Podklad tvoří těsto se zelím, na něj se maže libovolná omáčka pokladená slaninou nebo masem.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co ochutnat v Japonsku? BBC vybrala 10 jídel