Přejít k hlavnímu obsahu

Co všechno musíte udělat, než odjedete na dovolenou

Dovolenkové období je v plném proudu! Snad každý se těší, až uteče od povinností a každodenní rutiny a konečně si odpočine v některé z vysněných destinací. Tento kýžený relax je pro mnohé vrcholem roku. Víte ale jistě, že jste připravení opustit svůj domov?

To nejlepší, co můžete před odjezdem na dovolenou udělat, je: dobře si vše naplánovat. Dovolená se totiž netýká pouze vašeho oblečení, kufru a auta, ale především i domácnosti, kterou opouštíte. Pokud máte vše dobře promyšlené, vyhnete se velké spoustě případných nepříjemností, a to ať už v podobě vyloupení nebo zbytečně vysokého účtu za energie.

 Proti vyloupení je dobrý být vždy ve střehu.
Zdroj: Lomax

Domov prvně

Poměrně ohraným, ale jistě pravdivým tipem je to, že byste ve svém okolí neměli dávat příliš najevo, že nebudete doma. Rodině a sousedům patrně už za těch pár let věříte, jenže nikdy nevíte, ke komu se informace o vaší nepřítomnosti donese. Například permanentně stažené žaluzie po několik dní případnému zloději hned napoví, že se v domě nikdo nepohybuje. Naopak předokenní rolety mohou nechtěné návštěvě účinně zabránit. Proto si dobře rozmyslete, jak v případě zabezpečení domu postupovat. Máte spolehlivý alarm nebo se domluvíte s někým z rodiny, že občas přijede dům zkontrolovat? Rozhodně si tyto věci zařiďte mezi prvními.

 Dřevěné rolety jsou pořád IN!
Zdroj: Lomax

Zajištění elektřiny, vody a plynu

A hned na druhém místě musí být zajištění elektřiny, vody a plynu. Před odjezdem uzavřete přívod plynu do domu a vypněte také jističe, které nepohánějí nezbytně nutné přístroje, jako je lednička, mrazák, venkovní spínače osvětlení nebo zmíněný alarm. Pokud ale potřebujete takových zařízení nechat v provozu vícero, jednoduše vytahejte ze zásuvek všechny spotřebiče, jaké jen můžete. Stejně tak platí, že je nezbytné, abyste vypnuli přívod vody do domu, protože historka o vytopeném domě by vás na dovolené zřejmě nepotěšila.  

Pojištění, cestovní pasy a další

Jen si představte, že máte zajištěné naprosto všechno, přijdete na letiště a zjistíte, že váš pas je propadlý. Před odjezdem na dovolenou si určitě nezapomeňte zkontrolovat všechny cestovní doklady.

 Hlavně si doma před odjezdem nic nezapomenout!
Zdroj: Lomax

Jistě budete rádi také za cestovní pojištění, protože náklady na lékaře se mohou v některých destinacích vyšplhat do astronomických výšek. Rozhodně nechceme nic přivolávat, ale věříme, že i vy se budete cítit bezpečněji, pokud budete vědět, že máte alespoň základní pojištění. A pro všechny případy si vezměte také malou lékárničku se základními léky, abyste nemuseli kvůli nějaké maličkosti strávit den v lékařském zařízení.

Včasná příprava nade vše

A to nás vede k dalšímu bodu: Zjistěte si všechny informace, které jen můžete. Ať už jsou to tamní ceny nebo například základní společenské zvyky. Není totiž nic horšího, než když se dostanete na dovolenou a necháte si ji následně pokazit nějakou drobností, které jste se mohli vyvarovat předem. Zároveň si také místní nakloníte, pokud je například pozdravíte a poděkujete v jejich jazyce. Tak se dobře připravte!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co všechno musíte udělat, než odjedete na dovolenou