Přejít k hlavnímu obsahu

Ďáblova věž je hora s useknutým vrškem, kterou si oblíbili filmaři

Vypadá v okolní krajině, jako by sem spadla z vesmíru, protože očima laika je tak nepravděpodobné, že by tu mohla sama o sobě vzniknout. Hora vyčnívající 264 m nad zemí je navíc pěkně zvláštní, a to i když pomineme fakt, že s okolím nějak nejde dohromady.

Řeč je o Ďáblově věži ve Wyomingu, která se skutečně zvedá 264 m nad okolní povrch, dosahuje nadmořské výšky 1 559 m a její stáří se odhaduje na 50 miliónů let. Podle všeho ji nesmírně obdivovali už Indiáni a v moderní historii si ji kromě turistů oblíbili také filmaři, zvláště pak ti, kteří tvořili film Blízká setkání třetího druhu. Ve snímku právě na tomhle kousku planety přistáli mimozemšťani.  

Vrásnění a useknutý vršek – to je to, oč běží

Ojedinělý útvar umí odborníci dost dobře vysvětlit. Podle nich zde homole s useknutým vrchem vznikla vytlačením lávy zpod zemského povrchu. Na modelaci tvaru se pak podílela erozní činnost, díky níž vypadá Ďáblova věž tak, jak vypadá.   

Ďáblova věž ve Wyoming
Téhle krásce je asi 50 miliónů let.
Zdroj:
Bigstockphoto

To ale stále není všechno. Hora je totiž podivně zvrásněná a legenda praví, že rýhy zde udělal medvěd, jenž tu hledal sedm dívek, které se tu měly ukrývat. Odborníci však dobře vědí, že rýhy vznikly chladnutím a krystalizací materiálu.

Ďáblova věž je i v Česku

Není to tedy pochopitelně ta samá Ďáblova věž, ale pokud jste už někdy viděli horu Bořeň, jistě jste si uvědomili, že oba útvary spolu nějak souvisí – totiž vzhledem i původem! Bořeň ještě k tomu dosahuje podobné výšky jako Ďáblova věž ve Wyomingu, což je další důvod, proč tyto dvě hory spojovat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 35' 24.756", -104° 42' 52.6212"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ďáblova věž je hora s useknutým vrškem, kterou si oblíbili filmaři