Přejít k hlavnímu obsahu

Ďáblova věž ve Wyomingu: přistáli na ní mimozemšťani a má dvojče i v Čechách!

Tahle neobyčejná kráska spatřila světlo světa asi před 50 milióny let a lidi od té doby uchvacuje jaksepatří. Obdivovali ji Indiáni a dokonce na ní přistáli mimozemšťani – tedy alespoň ve filmu Blízká setkání třetího druhu. Čím je tak výjimečná? Podívejme se na to!

Geologický útvar ve Spojených státech, ve Wyomingu, se tyčí do výšky 264 m a dosahuje nadmořské výšky 1 559 m n. m. U úpatí má průměr neuvěřitelných 305 m. Podle odborníků jde o ukázku sloupcové odlučnosti. Útvar totiž vypadá jako široký sloup, možná spíš homole s ostře useknutým vrškem.

U vzniku Ďáblovy věže byla láva, která byla vytlačena zpod povrchu zemského. V důsledku erozní činnosti pak ustoupily měkčí horniny a zůstala tu jen ona věž.

Ďáblova věž
Kolem Ďáblovy věže ve Wyomingu vede asi 2 km dlouhá stezka, po které se můžete projít. Učiňte tak, pokud se ocitnete někde blízko. Stojí to za to.
Zdroj:
Shutterstock

Může za rýhy medvěd?

Aby to nebylo všechno, kromě rovně „useknuté“ horní části útvaru fascinuje laiky i odborníky ještě jedna věc, a to je vrásnění po stranách. Podle pověsti ho způsobil svými drápy medvěd, když hledal sedm dívek, které se tu měly ukrývat. Odborníci ale dobře vědí, že rýhy byly způsobeny chladnutím a krystalizací lávy.

Zpackali studnu a omylem vytvořili jedno z nejkrásnějších míst planety

Kolik stojí podívaná na Ďáblovu věž?

Ďáblova věž a její okolí je národní památník a vybírá se tu vstupné. Za osobu tu zaplatíte 15 USD, když se sem budete chtít dostat na motorce, tak 20 USD a autem 25 USD (ceny v roce 2024). V některé významné dny se sem ale dostanete i zdarma – 15. ledna, 20. dubna, 19. června, 4. srpna, 28. září a 11. listopadu.

Dvojče v Čechách? Jmenuje se Bořeň!

A co je ještě zajímavé, je fakt, že v Českém středohoří se nachází hora zvaná Bořeň. Ďáblovu věž nejen že svým vzhledem připomíná, ale taky má stejný původ a dokonce dosahuje i téměř stejné výšky! Tady ji najdete:

Použité zdroje:

  • nps.gov/deto/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Devils_Tower
 
 

Místo

44° 35' 24.756", -104° 42' 52.6212"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ďáblova věž ve Wyomingu: přistáli na ní mimozemšťani a má dvojče i v Čechách!