Přejít k hlavnímu obsahu

Další italský zákaz! Do centra Benátek nově nesmí velké výletní lodě

Nedávno jsme vás informovali o zákazu sezení na ikonických Španělských schodech v Římě. Pokud neuposlechnete výzvu policisty, může po vás požadovat úhradu pokuty ve výši 400 eur (asi 10 000 Kč). S italskými zákazy jako by se v poslední době roztrhl pytel. Další se týká velkých výletních lodí, které nebudou moci od letošního září do některých kanálů v centru Benátek.

Italské úřady hovoří jasně

O zákazu rozhodly italské úřady ve snaze předejít nehodám a chránit historické město i ekosystém benátské laguny. K zákazu nepochybně přispěla série nehod. V červnu se Benátky staly svědkem nehody obří výletní lodě s téměř 3000 pasažéry na palubě. Loď kvůli poruše motoru narazila do mola a do menší lodi. Během nehody se lehce zranilo pět lidí. Bohužel ani další nehoda na sebe nenechala dlouho čekat. O měsíc později jiná obří loď málem v bouři narazila do jachty v přístavu.

Do kanálu Guideca vjezd zakázán

Obří výletní lodě, jejichž hmotnost činí více než 1 000 tun, nebudou moci od září kotvit v oblíbeném kanálu Guideca. Nově tak budou muset využít přístavy Fusina a Lombardia. Podle nejnovějších prognóz by měla být během následujících dvanácti měsíců z oblasti vypovězena zhruba třetina větších výletních lodí. Ekologové ale tvrdí, že nově nastavené opatření je neúčinné. Obří lodě prý budou i nadále poškozovat křehký ekosystém laguny a přispívat k erozi základů města, které i s lagunou figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO.

 
 

Místo

45° 25' 28.3692", 12° 19' 46.0668"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Další italský zákaz! Do centra Benátek nově nesmí velké výletní lodě