Přejít k hlavnímu obsahu

Na Den obránců vlasti do Ruska raději nejezděte. Budete svědky něčeho šíleného

Rusko je zemí mnoha tváří a neuvěřitelných možností. Najdete tady smrtící jezero, které vás zabije do několika minut, nejvyšší budovu Evropy, duhové jeskyně nebo tyrkysový led. Pokud sem cestujete s cílem poznat nejzajímavější památky a přírodní rarity, vyhněte se 23. únoru.

Den opilců a tisícovky podnapilých v Moskvě

Právě na tento den připadá státní svátek Ruské federace - Den obránců vlasti. Na tom by samozřejmě nebylo nic podivného, pokud by ho někteří místní nepřekřtili na „Den opilců“. Ačkoli je tento svátek založen na mýtu, každoročně ho oslavují statisíce Rusů. A zhruba tisícovku z nich policisté každý rok zadrží v Moskvě ve stavu, kdy se prakticky nemohou udržet na nohách.

Den obránců vlasti, neoficiálně označovaný za "den ruských mužů", patří k oblíbeným svátkům a slaví se většinou už od soboty. V roce 2003 ale připadl na neděli a Rusové tak získali dva dny volna navíc. A to se přece musí oslavit! Policie tehdy upřesnila, že ve stavu alkoholického opojení bylo v Moskvě zadrženo 1058 lidí. Z toho 392 osob se ocitlo na záchytkách. Za nezákonné obchodování s alkoholem byla jen v hlavním městě Ruska uložena pokuta 108 osobám.

Bitva, ke které nedošlo

A co že to ten Den obránců vlasti konkrétně je, a proč jsme se v úvodu tohoto článku zmínili o jistém mýtu? Věc se má následovně. Oficiálně má tento svátek, připadající na 23. února, oslavovat vítězství Rudé armády proti Němcům u Pskova a Narvy v roce 1918. Žádná bitva se zde ale tehdy nekonala.   

Rudá armáda tehdy k Petrohradu totiž vůbec nedošla. Několik kilometrů před ním totiž zastavila. Tím měl nově vzniklý komunistický stát získat čas před jednáním o příměří v Brestu Litevském a tedy i prostor uzavřít pak separátní mír s centrálními mocnostmi.

Oslav tohoto svátku se také zúčastňují někteří státníci v Česku. Například ministerstvo obrany k tomuto svátku před třemi lety uvedlo: „Den obránců vlasti je vzpomínkovým aktem, kterého se ministerstvo obrany a Armáda České republiky pravidelně účastní a nebude tomu jinak ani v letošním roce.“ Letošní oslavy v Moskvě ani u nás nestihnete, ty příští se ale blíží mílovými kroky.

 
 

Místo

55° 45' 19.7352", 37° 37' 2.1684"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Den obránců vlasti do Ruska raději nejezděte. Budete svědky něčeho šíleného