Přejít k hlavnímu obsahu

Denně tady udeří 40 000 blesků. A místní z toho mají radost

Víte, kdo je to keraunofobik? Je to člověk s fobií z bouřky. A právě někdo takový by se neměl ani vzdáleně přiblížit k venezuelské řece Catatumbo, ústící do jezera Maracaibo ve Venezuele.

Řádí tady totiž nekonečná bouře, během které tu udeří na 40 000 blesků. Vědci si marně lámou hlavu, čím to jen může být. A místní? Ti z toho mají opravdovou radost.

Milion blesků ročně

Nekonečná bouře, jak tomuhle fenoménu místní i vědci přezdívají, sužuje řeku Catatumbo zhruba 300 dnů v roce. Ročně tady tak udeří více než milion nebezpečných blesků. Pro místní, ostatně stejně jako pro turisty, je to ale úchvatná podívaná. Navíc jsou blesky, neustále bičující hladinu řeky, dobrou navigací pro rybáře a námořníky a v minulosti prý již několikrát překazili nepřátelskou invazi.

Přírodní maják je vidět 450 kilometrů daleko

Místní jsou proto za nekonečnou bouři rádi. Jasné světlo, které blesky vydávají, totiž pomáhá námořníkům v orientaci. Maracaibo tak získalo jakýsi obrovský přirozený maják, který je vidět až na vzdálenost 450 kilometrů. A to už je, panečku, pěkná dálka.

blesk
Tady se vám bude líbit. Pokud tedy máte rádi bouřky...
Zdroj:
Bigstokcphoto

Catatumbská bouře a blesky o délce 5 kilometrů

Jasné světlo vydává nekonečná bouře, které se tady přezdívá bouře Catatumbská, již miliony let. Nikdo neví, jak vzniká a proč vlastně nikdy neskončí. Jasné ale je, že během téhle úžasné nebeské podívané, nebe zbičují blesky o délce pěti kilometrů. Každou minutu tady můžete zahlédnout průměrně 280 jasných blesků, které se v blízkosti řeky ve dvou etapách prohánějí po dobu sedmi hodin.

100 milionů žárovek. A zadarmo

Podle venezuelské vlády, která se snaží tento jev zapsat mezi přírodní památky UNESCO, má každý z blesků takovou sílu, že by rozsvítil 100 milionů žárovek. Pro lepší představu by stačilo pouhých 10 minut bouře a celá Jižní Amerika by ožila jasným světlem.

Šest týdnů bez bouřky

Zajímavé také je, že v roce 2010 nekonečná bouřka ustala a na nebi se po dobu šesti týdnů neobjevil ani jeden blesk, což se nikdy předtím nestalo. Podle vědců za to může mimořádně silné El Niño, teplý mořský proud, který ovlivňuje globální klima. Místní také říkají, že šlo o nejdelší přerušení bouře za posledních 104 let. A protože mají obavy o to, že bouře pomalu, ale jistě ustává, snaží se tenhle fenomén dostat na seznam chráněných přírodních úkazů UNESCO.

Zdroj

 
 

Místo

9° 11' 4.8732", -72° 17' 4.3152"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Denně tady udeří 40 000 blesků. A místní z toho mají radost