Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Deset netradičních výletů po Česku: Navštivte památník odposlechu nebo Jihočeské Stonehenge

Určitě nám dáte za pravdu, že Česko je plné magických míst, která stojí za návštěvu. Chcete se vydat na netradiční výlet bez davů turistů? Tady je deset tipů, kam vyrazit.

Písečný přesyp u Vlkova

Dalšímu místu, u kterého si nebudete chtít připustit, že se nachází na našem území, se familiárně přezdívá ráj báboviček nebo česká Sahara. Modří už vědí, že jde o přírodní rezervaci Písečný přesyp u Vlkova, která leží na severozápadním okraji CHKO Třeboňsko, asi 4 km jihovýchodně od Veselí nad Lužnicí a 1 km severozápadně od Vlkova. Písečný povrch je zde jen velmi vzácně pokryt borovicemi a jinou pískomilnou flórou.

Moravské Toskánsko

Aktuální situace řadě z nás znesnadňuje cestování po světě. Věděli jste ale, že i v Česku je řada míst, kde si můžete připadat třeba jako v Itálii, Dánsku nebo třeba Arizoně? Jedním z těchto míst je i Moravské Toskánsko – pozoruhodná krajina, kterou najdete na jižní Moravě, nedaleko Kyjova.

Moravské Toskánsko
Tuhle unikátní krajinu najdete na jižní Moravě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jihočeské Stonehenge

Holašovický kruh známý též pod názvy Holašovické Stonehenge, Jihočeské Stonehenge anebo Holašovický kromlech, se nachází u vsi Holašovice v jižních Čechách. Megalitický kruh, vytvořený v r. 2008 místním stavbařem Václavem Jílkem z obřích žulových kamenů, údajně disponuje nejsilnější energií ze všech tuzemských megalitů postavených člověkem. Říká se, že tyto kameny dokážou z těla odvést negativní energii a zároveň mu dodat energii pozitivní.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně

Tahle raritka se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Stanula tak mezi nejvýznamnějšími českými památkami jako jsou Hrad Karlštejn, Pražský hrad nebo Zámek Hluboká. Dlouhé stráně jsou jednou z nejnavštěvovanějších turistických zajímavostí v Jeseníkách a nabízí unikátní výhledy i příjemnou procházku okolo nádrže i v jejím malebném okolí.

Dlouhé stráně – vodní elektrárna
Tahle rarita je součástí sedmi novodobých divů světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rotavské varhany

Krušné hory ukrývají ve svých hustých lesích spoustu přírodní památek. Jednou z nich jsou i Rotavské varhany. Za přírodní památku byly vyhlášeny už v roce 1978. Netradiční památka vznikla chladnutím lávy a je dokonalou ukázkou sloupcovitého rozkladu čediče. Památka se skládá ze tří sloupů, které dosahují výšky až 12 m a šířky téměř 15 cm.

Levandulová farma Lavandia

U obce Starovičky najdete další unikát, který byste spíše čekali ve francouzské Provence, než u nás. Jde o největší a nejnavštěvovanější levandulovou farmu v Česku. Kromě toho, že se můžete pokochat rozkvetlými fialovými lány voňavé byliny, se tady můžete vydat i na samosběr, pořídit exkluzivní fotky nebo si nakoupit místní produkty ve zdejším obchůdku.

Levandulové pole
Na téhle farmě pořídíte skvělé fotky i voňavé vlastnoručně vyrobené dárky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vinné putování opilými sklepy

Existují jenom dvě skupiny cestovatelů – ti, kteří si tzv. opilé sklepy zamilovali a ti, kteří si v jejich blízkosti pohrdavě odfrknou a zaboří pohled do země. Ať už patříte k jedné nebo druhé skupině, návštěvu téhle jihomoravské rarity určitě nevynechejte. Celkem tady najdete patnáct sytě zelených, zářivě žlutých, modrých, a dokonce i oranžových vinných sklípků v jedné řadě. Všelijak zvlněné a asymetricky tvarované sklípky lákají k návštěvě, netradičnímu ubytování a ochutnávce výtečných vín.

Dolní Vítkovice

Dolní Vítkovice jsou pulzujícím srdcem Ostravy. Místo, kde se hornická historie propojuje s moderní současností, hostí každoročně řadu ryze českých i světových festivalů a událostí. Vydat se tady můžete na několik exkurzí, pochutnat si na vyhlášeném jídle a pití na vyhlídce Bolt Tower nebo navštívit Velký a Malý svět techniky, který nadchne návštěvníky různého věku.

Dolní Vítkovice Ostrava
Unikátní průmyslová památka hostí festivaly i kulturní a sportovní akce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rezervace Soos

Mokřady nejsou v Česku nijak ojedinělé. Nejznámější jsou nepochybně ty na Šumavě. Málokdo už ale ví, že kousek od Františkových Lázní se nachází národní přírodní rezervace Soos. Obrovské rašeliniště bývalo kdysi dávno jezerem se slanou vodou. Dnes se tak vlastně procházíte po jeho dně. Zajímavostí je, že i v dnešní době je tady spousta minerálních pramenů, hřídel a bahenních sopek.

Národní památník odposlechu

Unikátní památník odposlechu, chcete-li Bretschneidrovo ucho, nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk, najdete v zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou. Nadčasové, téměř tři metry vysoké sochy tady vytesala skupina mladých kameníků na paměť špiclování za bývalých režimů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 9' 33.3054", 14° 42' 51.8023"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Deset netradičních výletů po Česku: Navštivte památník odposlechu nebo Jihočeské Stonehenge