Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Deset tureckých památek, které vás dostanou svou krásou, stářím i originalitou

Návštěva Turecka není jen o relaxování na vyhřátých plážích. Spousta turistů sem míří kvůli přírodním, historickým a kulturním památkám. Máme pro vás výběr těch nejzajímavějších.

Hierapolis

Bývalé antické město v provincii Denizli, jehož součástí jsou turisty hojně navštěvované termální lázně Pamukkale. Krajinu tady zdobí zkamenělé vodopády a terasovité bazény a na místě jsou k vidění zříceniny lázní, chrámů a dalších řeckých památek. Obdivovat tady můžete třeba divadlo z dob císaře Hadriána, Nymphaeum a původní pohřebiště.

Hierapolis Pammukale Turecko
Pokud zamíříte do bývalého antického města Hierapolis, nezapomeňte si udělat výlet taky do termálních lázní Pamukkale.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Hagia Sofia

Chrám Hagia Sofia je symbolem Istanbulu a najdete ho ve čtvrti Sultanahmet. Chrám již po více jak 1400 let ohromuje kolemjdoucí svou elegantní architekturou a krásnými zdobnými detaily. Zároveň patří mezi bezesporu nejznámější příklady byzantské architektury. Chrám byl vystavěn v roce 537 jako křesťanský. Po 90 letech byl ale přeměněn na mešitu.

Hagia Sofia v Turecku
Hagia Sofia byla po 90 letech otevřena jako mešita.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Hattusa

Hattusa, psáno též Chattušaš, bylo hlavní město Chetitské říše. Dnes ho najdete v blízkosti turecké obce Boğazkale, v Çorumské provincii na severovýchodě Střední Anatolie. Už od počátku minulého století zde probíhá archeologický výzkum. Díky obrovskému množství nalezených objektů a kamenných soch si město vysloužilo zápis na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Hattusa Turecko
Hattusa je díky obrovskému množství archeologických nálezů zapsána na seznam UNESCO.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Nemrut Dağ

Vrchol nad městy Adiyaman a Kahta je vysoký 2 134 metrů a obdivovat tady můžete 49 metrů vysokou pyramidu, pod kterou je údajně pohřben Antiochos I. Ten nechal vrcholek hory přebudovat v roce 62 př. n. l. Mohyla, která má v průměru 152 metrů měla být nejen trvalou připomínkou panovníka, ale také poctou bohům. Proto ji na východní a západní straně doplňovaly dvě řady obřích soch o výšce 8–9 metrů. V roce 1987 byl vrch Nemrut zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Nemrut Dağ Turecko
Vrchol Nemrut Dağ je přepracován v obrovskou zdobenou pyramidu.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Troja

Pravděpodobně nejslavnější starověké město svou slávu a krásu dnes připomíná jen velmi sporadicky. Areál s několika vykopávkami najdete u odbočky silnice vedoucí z Canakkale do Izmir. Rozkopaný pahorek, který zdobí nový dřevěný kůň, byl osídlen již kolem roku 3000 před naším letopočtem. Jeho prohlídku můžete začít muzeem u parkoviště. Vedle muzea se nachází napodobenina trojského koně s bufetem a rozhlednou. Jihozápadním směrem od brány pak stojí římské divadlo se zbytky sedadel. Východním směrem se táhnou hradby Troje VI., opevněné mohutnými čtyřhrannými věžemi. Nechybí ani zbytky obětního oltáře, vybudovaného pro bohyni Athénu.

Troja Turecko
Troja je asi nejslavnějším místem Turecka. Bohužel z majestátního města se toho do dnešních dob příliš nezachovalo.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Efez

Původní velkoměsto iónského Řecka v Malé Asii, které se nacházelo v Lýdii na pobřeží Egejského moře, dnes najdete několik kilometrů od pobřeží a asi 50 km jižně od İzmiru. Ačkoli není lokalita ještě příliš prozkoumaná, můžete tady obdivovat zbytky velkého amfiteátru nebo přední fasádu Celsovy knihovny. Ze slavného Artemidina chrámu, jenž byl jedním ze Sedmi divů světa, však zbyl pouze jediný sloup. 

Efesos Turecko
Pozůstatky starobylého Efezu najdete několik kilometrů od pobřeží v İzmirské provincii.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Letoon

Mytické město opředené tajemstvím hledejte mezi městy Kas a Fethiye v provincii Antalya. V minulosti byl Letoon zaslíben bohyni Létó, jež byla milována samotným Diem, bohem nejvyšším. Na počest této bohyně byla na místě vybudována honosná svatyně, kde se konaly mnohé obřady a náboženské festivaly. Nejfamóznější stavbou celého areálu je částečně zachovalé divadlo vystavěné v řeckém stylu. Památka je součástí seznamu světového dědictví UNESCO, a to již od konce 80. let minulého století.

Xanthos-Letoon Turecko
Mytické město Letoon bylo zaslíbeno bohyni Létó.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Selimiye

Majestátní mešitu Selimiye, která vás učaruje nejen svou krásou, ale také velikostí, nechal v 16. století vystavět Sinan, nejznámější osmanský architekt. Komplex kromě mešity zahrnuje taky školy, krytý trh, vnější nádvoří či knihovnu. Díky svému půvabu a jedinečné kráse je i tahle mešita od roku 2011 součástí seznamu světového dědictví UNESCO.

Selimiye Turecko
Mešita Selimiye je jednou z nejkrásnějších na území Turecka.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Zelve

Majestátní skalní město Zelve patří k nejpozoruhodnějším památkám v Kappadokii. Najdete ho ve třech údolích mezi městečky Avanos a Çavuşin a hned na první pohled vás tady upoutá jedinečný systém klášterů a skalních obydlí, který je vytesán do tufových stěn v rozmanité struktuře. Kostely v Zelve pocházejí z období před tzv. obrazoboreckou polemikou, to znamená, že byly vytvořeny před rokem 800.

Zelve Turecko
Skalní město Zelve je součástí magické Kappadokie.
Zdroj:
Zdroj: Bigstock.com

Çatal Hüyük

Osada v jižní Anatolii, která existovala už v období neolitu, patří v současné době mezi jedno z největších a nejlépe zachovaných archeologických nalezišť z této dějinné epochy. Vykopávky najdete na přibližně 20 metrů vysokém uměle vytvořeném návrší asi 40 km jihovýchodně od města Konya. Oficiálně byla lokalita objevena v roce 1958, přičemž hlavní archeologické výzkumy zde probíhaly v letech 1961-1965. Lokalitu dokonce v druhé polovině roku 1993 zkoumaly i týmy archeologů ze Spojeného království, Spojených států amerických, Polska a dalších zemí.

 
 

Místo

37° 54' 49.8276", 29° 6' 52.7796"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Deset tureckých památek, které vás dostanou svou krásou, stářím i originalitou