Přejít k hlavnímu obsahu

Digitální fotoaparát: vyberte ten správný na cesty

Ať už dáváte přednost horám nebo velkoměstu, všechny vaše vzpomínky si odvezete domů ve fotoaparátu. Vyberte si ten správný, aby s vámi přežil všechna dobrodružství, ať už jedete na výšlap, k moři nebo do města.

Digitálních fotoaparátů najdete na trhu celou řadu. Ne každý si ale umí vybrat ten správný. Nezáleží jen na vašich nárocích, ale také na funkcích, velikosti nebo odolnosti.

Na klidnější výlety jsou tu bezzrcadlovky a digitální zrcadlovky

Nehovíte ani tak sportu a turistice, jako klidným výletům do velkoměst a k historickým památkám? Tady velmi dobře poslouží třeba tzv.bezzrcadlovky. Tyto fotoaparáty sice nebývají odolné, ale kvalita fotek je obvykle mnohem lepší, než u klasických digitálních kompaktů. Kombinují tedy praktičnost malých kompaktů s kvalitou digitálních zrcadlovek. Můžete u nich měnit objektivy, takže dosáhnete ještě kvalitnějších fotek vzhledem k světelným podmínkám a prostředí, ve kterém fotíte. Na rozdíl od digitálních zrcadlovek postrádají zrcadlo a optický hledáček.

Digitální zrcadlovky jsou pro opravdové fajnšmekry, kteří touží nejen po dobrodružství, ale loví také  dechberoucí záběry. Pokud po takovém zařízení na vašich výletech toužíte, připravte se na to, že tyto fotoaparáty jsou těžší, než předchozí jmenované, a obvykle s nimi musíte brát i výměnné objektivy. Také jejich odolnost vázne, takže v tomto případě platí „něco za něco“. Odměnou budou ovšem ty nejlepší snímky.

Při aktivní turistice se zaměřte na odolnost a prachutěsnost

Vždycky vybírejte ten, který zvládne letní spršku i podzimní liják. V případě, že se rádi vydáváte často k moři, pak zvolte rovnou vodotěsný. Pořídíte fotky třeba z několikametrové hloubky, které stojí za to. Pokud jste spíše suchozemští tvorové, pak se na túrách bude hodit digitální fotoaparát, kterému neuškodí trochu poletujícího písku a prachu.

Jak poznat voděodolnost a prachutěsnost? U odolných fotoaparátů výrobci vždy uvádějí tzv. IP, tedy stupeň krytí před prachem a vodou. Skládá se ze dvou čísel, první vyjadřuje odolnost vůči vniknutí cizích předmětů, druhé pak vůči vodě. Čím vyšší číslo první i druhé číslo je, tím vyšší je odolnost. Samostatnou kapitolou je absolutní vodotěsnost, kterou výrobce přímo definuje pouze hloubku, do které se voda nemá šanci dostat do digitálního fotoaparátu.

Tip na závěr: V dnešní době existuje spousta aplikací, které udělají vaše cestování jednodušší a zábavnější, přečtete si jejich seznam.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Digitální fotoaparát: vyberte ten správný na cesty