Přejít k hlavnímu obsahu

Dítě na hraně propasti Nory nepřesvědčilo. Preikestolen je nadále bez plotu

Přírodní úkaz v norských fjordech láká statisíce turistů, kteří sledují z několikaset metrové výšky na vodní koryto, aniž by je chránil jakýkoli plot. Geologové prorokují jeho pád do hlubin, zatím si však můžete užít dechberoucí výhled.

Obří skalní zub Preikestolen, zarytý do útesů v norských fjordech, shlíží na vodní hladinu z výšky 604 metrů. Jeho název se dá přeložit jako Kazatelna a tato svatá aura je nejspíš tajemstvím nízkého počtu mrtvých spojených s touto atrakcí.

Proč hned mluvit o mrtvých? Téměř rovná plocha o rozloze 25x25 metrů láká obrovské množství turistů, z nichž mnozí sedají na okraj, aby ukázali svou odvahu. Norové uchovávají svou přírodní perlu v neporušeném stavu. Žádné zábradlí či ohraničenou vyhlídku – jako je tomu na mnoha jiných podobných místech na světě – tu nečekejte.

Preikestolen2
Ani do budoucna nechystají Norové Preikestolen ohradit, aby zabránili nebezpečným situacím. Spoléhají na zdravý rozum turistů.
Zdroj:
Shutterstock

První neplánovaný pád přišel až v roce 2013

Záznamy mluví jenom o několika dramatických událostech končících smrtí, z nichž za většinou stály sebevražedné pokusy. První nešťastnou náhodou končící nechtěným pádem z útesu byl v až v roce 2013 případ španělského turisty. Pro srovnání – takový Grand Canyon eviduje zhruba 600 plánovaných i neplánovaných úmrtí. A na mnoha místech je obehnán ploty a zábranami. Ani po tomto incidentu však nezměnila norská vláda svůj názor na ohraničení Preikestolenu – s plnou podporou Norů.

Hory, útesy i pláž s průzračnou vodou. Tohle je 10 nejhezčích míst v Norsku

Dotyčnými nepohnula ani nebezpečná situace z roku 2014. Tehdy freestylový lezec Fred Sirevåg sdílel na svém twitterovém účtu fotky, na nichž se po čtyřech plazí batole asi metr od hrany šestisetmetrové propasti. Rodiče si potomka fotili a byli zcela v klidu, i když je Sirevåg upozornil na hrozící nebezpečí.

Každoročně sem zavítá na 200 tisíc turistů. Vyrazí trajektem z 25 kilometrů vzdáleného Stavangeru a k Preikestolenu se dostanou po necelé čtyři kilometry dlouhé pěšině. Z útesu je naprosto impozantní výhled na Lysefjord. 

Gamle Stavanger
Stavanger má starobylý původ, v jeho centru stojí například nejstarší katedrála v celém Norsku. Ve staré části města najdete nádherné bílé domky.
Zdroj:
Shutterstock

Ledovce, které trhají skály 

Vznik Preikestolenu sahá do doby zhruba před 10 tisíci let. Z geologického hlediska je tedy tento skalní útvar novorozencem ze žuly. Vznikl v době ledové, kdy se okraj ledovce doplazil až ke skále. Zmrzlá voda, která napevno přilnula k hoře, s sebou při cestě zpět na sever vytrhla části skály.

Vše nasvědčuje tomu, že se jednoho dne plošina zřítí do vody. Turisté se ale ničeho bát nemusí, tato doba se počítá v geologických horizontech, nikoli lidských. I když pověst tvrdí, že se skála rozpadne na dva kusy, až na ní bude mít svatbu sedm bratrů a sedm sester ze dvou rodin. Dokud o tomto pravidle ale víme, nemusíme se ničeho obávat.

Adrenalinová vyhlídka Kjeragbolten – místo, kde se vám zatají dech

Použité zdroje:

  • visitnorway.com/places-to-go/fjord-norway/the-stavanger-region/listings-stavanger/old-stavanger/1854/
  • visitnorway.com/places-to-go/fjord-norway/ryfylke/the-lysefjord-area/hiking-to-preikestolen/
  • dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2757928/Photo-shows-moment-family-allows-baby-crawl-edge-Pulpit-Rock-mountain-ledge-Forsand-Norway.html
  • cestujlevne.com/pruvodce/norsko/stavanger
 
 

Místo

58° 59' 9.9996", 6° 11' 18.9996"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dítě na hraně propasti Nory nepřesvědčilo. Preikestolen je nadále bez plotu