Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Do Polska na Maledivy: Gródek vás přenese do exotiky jako lusknutím prstu

Jen kousek od polských Katovic se nachází neuvěřitelný koutek planety, který byste rozhodně na první pohled nepřiřkli polskému Slezskému vojvodství. 

Ne že byste 120 kilometrů od Ostravy našli ráj, kde byste se procházeli po dlouhých plážích s jemným pískem. Z rutiny všedního dne vás ale park Gródek v obci Jaworzno vytrhne spolehlivě. Dětem ovšem neříkejte, že se je chystáte vzít do arboreta, které opečovává Slezská botanická zahrada. To by je nenavnadilo.

Gródek Wydra
Z bývalého lomu je dneska nádrž Wydra.
Zdroj:
Shutterstock

Strmé útesy a borovicové háje v kombinaci s azurovou vodou, na něž si můžete vychutnat pohled ze břehu nebo z okouzlujícího dřevěného klikatého chodníku, jsou neskutečně fotogenické a skutečně vás zanesou do jiného světa, aspoň na okamžik a za předpokladu, že se sem vydáte ideálně ve všední den, kdy tu nebudou davy lidí. 

polské Maledivy
Park je otevřen nepřetržitě. Navštivte ho ideálně ve všední den, kdy tu nebývá moc turistů.
Zdroj:
Shutterstock

Procházka, kterou zvládne každý

Park Gródek, to ale není jen bývalý lom. Jeho území je rozlehlejší, takže se tu můžete pěkně projít i projet na kole – zdejší okruh měří 4 kilometry.

Nejhezčí to tu bývá na jaře, když všechno kvete. Protože ale počasí neporučíme, některá období jsou sušší a pohled na lom pak nebývá tak velkolepý. 

Gródek chodníček
Klikatý chodník je dlouhý asi 100 metrů a jeho součástí jsou dva altány.
Zdroj:
Shutterstock

Co vás možná překvapí, to je zákaz koupání v bývalém lomu. Nedá se nic dělat. Když se sem ale vydáte na výlet, může sem bez obav vzít svého čtyřnohého kamaráda a k lomu v pohodě dojedete i s kočárkem.

Příjemnou zprávou je, že vstup do arboreta je zdarma. Na návštěvu si vyhraďte zhruba 2 hodiny, ať se kromě procházky můžete i zastavit a vychutnat si okolní krásu v naprostém klidu.

park Gródek z výšky
Obejděte si celé arboretum. Bude se vám tu líbit!
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 12' 41.4072", 19° 17' 53.6244"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do Polska na Maledivy: Gródek vás přenese do exotiky jako lusknutím prstu