Přejít k hlavnímu obsahu

Dominikánská republika: Cestování po Jantarovém pobřeží

Chcete poznat pravou tvář této karibské země? Vydejte se na severní pobřeží. Čeká tu na vás přes 100 kilometrů nádherných pláží, spousta zážitků a fascinující exotická příroda. Díky výskytu zkamenělé pryskyřice se této oblasti jinak přezdívá „Jantarové pobřeží“.

Dominikánská republika bývá pro mnoho lidí synonymem pláží a odpočinkové all-inclusive dovolené. O to více jsou pak překvapeni, co všechno je tu k vidění.

Správním městem severního pobřeží je přímořské město Puerto Plata, kde leží mezinárodní letiště. Právě v této provincii se v roce 1492 vylodil Kryštof Kolumbus a místo pojmenoval La Isabela po tehdejší španělské královně. K názvu Puerto Plata (v překladu stříbrný přístav) Kolumba inspiroval stříbrný odlesk hladiny oceánu na okolních horách.

Puerto Plata je jedno z nejstarších měst Ameriky. Bylo založeno pár let po přistání Kryštofa Kolumba.
Zdroj: ACCKA.cz

Treky a potápění

Sever země oproti jihu lemují vysoká horská pásma a několik národních parků. Baví vás pěší turistika, cyklistika, jízda na koni, nebo vyhledáváte spíše adrenalinové zážitky? Vydejte se do pohoří Cordillera Septentrional. Můžete tu trekovat, raftovat, slaňovat, slézat stěny, paraglidovat, nebo jezdit na tobogánech… Ano, čtete správně. Řeč je o přírodní rezervaci Damajagua, kde řeka vytvořila kaňon s celkem dvaceti sedmi vodopády, ze kterých je možné skákat, nebo sklouzávat do průzračných lagun.

Pokud máte rádi vodní sporty, na severu najdete naprosto ideální podmínky. Za potápěním a šnorchlováním vyrazte směrem na západ od Puerto Plata. Úžasné korálové útesy a bohatý podmořský život skýtají např. pláže u Montecristi, nebo ostrov Cayo Arena. Oblíbená je také Playa Dorada a Maimon.

U pláže Montecristi si na nudu při šnorchlování nikdo stěžovat nemůže.
Zdroj: ACCKA.cz

Cofresí stojí za návštěvu zábavní park Ocean World, kde chovají např. tygry, papoušky, lvouny a delfíny.

Metropole kiteboardingu

Opravdovou mekkou vodních sportů a pohodového životního stylu je pak surfařské městečko Cabarete, které leží přibližně půl hodiny na východ od Puerto Plata. Právě tady se každý rok v únoru a červenci konají mezinárodní šampionáty v kiteboardingu a windsurfingu Cabarete Race Week a Master of the Ocean.

Kiteboarding umí být pěkně těžký a nevyzpytatelný, ale je při něm ohromná zábava.
Zdroj: ACCKA.cz

Výlet do historie

Za památkami z koloniálních a viktoriánských dob stojí za to vyrazit do Puerto Plata. Určitě byste neměli vynechat návštěvu pevnosti San Felipe (1577), která v minulosti sloužila jako vězení. Byl zde uvězněn např. i Juan Pablo Duarte, dominikánský „otec národa“, díky kterému je od roku 1844 Dominikánská republika nezávislou demokratickou zemí. Hned vedle pevnosti leží amfiteátr La Puntilla, kde se pravidelně konají koncerty domácích i zahraničních umělců. V Muzeu jantaru vás provedou procesem zpracování a výroby šperků z jantaru a v továrně Brugal se dozvíte, jak se vyrábí výtečný rum stejnojmenné značky.

San Felipe je pevnost španělských kolonizátorů a jedna z dominant Puerto Plata.
Zdroj: ACCKA.cz

Při procházce městem uvidíte z mnoha míst horu Isabel de Torres. Z jejího vrcholu shlíží na jantarové pobřeží socha Ježíše Krista a je tu i úžasná botanická zahrada s exotickými druhy rostlin. Na vrchol Isabel de Torres můžete vyjít pěšky nebo se nechat vyvézt lanovkou Teleferico.

Nádherný výhled se otevírá už z lanovky, co teprv z vrcholu hory Dudu.
Zdroj: ACCKA.cz

Tajný tip

Východně od Puerto Plata u městečka Cabrera se ukrývá sedm set metrů dlouhý jeskynní systém s průzračnou lagunou Dudu. Podle jedné legendy je laguna pojmenována po indiánském náčelníkovi Dudu. Podle jiné teorie se dlouho pochybovalo (španělsky „dudaba“) o hloubce laguny, z čehož byl později odvozen její název. Jisté je, že jezero vzniklo propadem jeskyně a vzniklý kráter s tyrkysovou vodou láká od roku 1993 milovníky koupání a šnorchlování. Jeskyně je proslulá zejména mezi speleopotapěči, kteří tu praktikují jeskynní ponory.

To je ona. Laguna Dudu. Není nádherná?
Zdroj: ACCKA.cz
 
 

Místo

19° 47' 50.9352", -70° 41' 37.392"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dominikánská republika: Cestování po Jantarovém pobřeží