Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Ainola - Aino Sibelius

Aino Sibelius, manželka slavného finského skladatele Jeana Sibelia. - Cestovinky.cz
<a href="https://www.flickr.com/photos/sami73/18119337473/">Sami Keinänen</a> / <a href="http://foter.com/">Foter</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA</a>

Z domu ve finském Beverly Hills se stalo muzeum hudebního génia

Největší Čech je Jára Cimrman. Tedy alespoň podle celostátní ankety, z níž byl pro údajnou neexistenci vyřazen. Na osmém místě finské obdoby této ankety skončil Jean Sibelius, světoznámý skladatel vážné hudby. Hudebník žil a skládal 53 let v domě, které dnes slouží jako jeho muzeum.

Romanticky laděnému dřevěnému domu sám Sibelius říkal „dřevěná symfonie“. Oficiálně se ale jmenuje Ainola, to po Aino Sibeliové, skladatelově  celoživotní družce a matce jejich společných šesti dcer (de facto jen pěti, protože malá Kirsti zemřela ve dvou letech na tyfus). Dům najdeme 40 km severně od Helsinek, hlavního města Finska.

Ale pojďme to vzít pěkně popořádku, kdy šestnáctiletý Jean studuje hru na housle a později přechází na lekce komponování na hudební akademii v Helsinkách (ta je mimochodem dnes pojmenovaná po něm). Na akademii ho vyučují taková dobová esa jako vousatý Rakušan Robert Fuchs proslavený pěti serenádami nebo italský hudební bohém Ferruccio Busoni, chlapík, který koncertoval už od sedmi let.

Po úmrtí Aino připadla dům dcerám, které ho dále prodaly vládě. Od roku 1974 je tu otevřené oficiální muzeum Jeana Sibelia.

O 4 roky později na podzim - píše se rok 1888 – seznamuje nadějného skladatele jeho spolužák Armas Järnefelt se sestrou Aino. Za rok v červnu se koná svatba a za dalších pět let je čeká zásadní milník – stěhování do elegantního dřevěného domu s výhledem na jezero Tuusula.

Jezero Tuusula nebylo vybráno žádnou náhodou, protože začátkem minulého století se všichni významní finští umělci stahovali právě do těchto končin, jakési finské obdoby Beverly Hills.

Perlička: Sibeliovým hudebním vzorem byl Johannes Brahms a náš Antonín Dvořák. Měl velkou zálibu v nakupování drahých obleků a vybraných doutníků. A obecně se k tomu kuřivu  ještě pojí humorný fakt, že Sibelius také rád používal v domě různé popelníky podle aktuální nálady! Chudák Aino hned vše věděla podle popelníku. Možná tak odtušila i to, že jí byl manžel nevěrný, jak tvrdí hudební historici.   
Sibelius napsal za život celkem 10 symfonických básní, orientovaných na vlastenecké motivy a náměty, především z Kalevaly.
Zdroj: Leo-setä / Foter / CC BY

Studnu, saunu a hlavně klid!

Architekt, který dům Ainola postavil, se jmenoval Lars Sonck. Od Sibelia dostal dvě hlavní zadání: vytvořit přírodně zelený krb (Sibelius mu říkal F-dur) v jídelně a výhled na vodní hladinu jezera Tuusula. Sonck si to poznamenal a pustil se do díla. Byla to pro něj spíše menší zakázka, vedle dřevěného  domu pro manžele Sibeliovy totiž postavil také například katedrálu v městě Tampere či cihlově červený kostel sv. Michala v městě Turku.

Přečtěte si také:

Finský "Paganini" se z něho sice nestal, ale finský "Beethoven", to teda rozhodně!

Netrvalo dlouho a Sibeliovi se sem roku 1904 sem stěhují, i když tehdy bylo hotovo kompletně zatím jen přízemí, studovna, jídelna, dvě ložnice, kuchyň a místnost pro služebnictvo. První patro, kde Sibelius komponoval, stavitelé dokončili až roku 1911.  A manžel nejmladší dcery Heidi, architekt Aulis Blomstedt, navrhl pro tchána knihovnu v patře.

Protože Sibelius vyžadoval naprostý klid na práci, v domě neměl ani vodovod. Obával se, že by ho mohl rušit zvuk čerpadla. Aino ho nechala zavést až po smrti chotě v roce 1957. Za dalších jedenáct let zemřela i ona. Oba jsou pohřbeni ve stínu velkých jedlí na zahradě domu.

Na začátku života, syn vesnického lékaře a ke konci - uznávaný moderní skladatel.

Mimochodem, zahrada u domu Ainola byla – kromě celoživotní podpory dcer a manžela – hlavní pýchou manželky skladatele, Aino. Dokonce její pěstovaná jablka několikrát dostala ocenění na trzích v nedalekém městě Järvenpää (2 km od domu).

Když se půjdete na zahradní hroby podívat, tak jistě minete i jakousi dřevěnou boudu. Jde o saunu, skladatelovu vášeň. Saunu navrhla jeho žena. V areálu se mimo ní a domu nachází ještě stodola, kůlna a nově postavená malá provozní budova s příjemnou kavárnou a pokladnou, kterou projde ročně okolo 25 tisíců lidí. Sibelius je totiž v hudebním světě i v celém Finsku hodně populární.

Bez sauny nedá pravý Fin ani ránu!

#facebook#

V Helsinkách naleznete tento důkaz úcty, s jakou Finové vzhlížejí ke svému hudebnímu velikánovi.
Zdroj: Avodrocc / Foter / CC BY
 
 

Místo

60° 27' 18.6912", 25° 5' 11.9328"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z domu ve finském Beverly Hills se stalo muzeum hudebního génia