Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená v Evropě: která místa nejsou mainstream a zaujmou vás?

Chcete se vydat na dovolenou, chcete zůstat v Evropě, ale nemáte nápad, kam byste si to měli namířit? A taky byste neradi skončili v některé z těch nejprofláklejších destinací? Poradíme vám pár míst, která vás zlákají nebo aspoň inspirují!

Je jedno, jestli chcete jet do hor, objevovat podivuhodné krajiny, nebo sebou plácnout na pláž a užívat si dovolenou vleže. Každý by si měl vybrat takový způsob odpočinku, který mu vyhovuje. A pro každého se v následujících řádcích něco najde.

Pohádkově drsný Island pro salónní typy i dobrodruhy

Máte pocit, že o Islandu mluví každý druhý a musí to být už pomalu mainstream? Tak věřte, že není, protože většina těch, kteří o Islandu mluví, u mluvení zůstane. Jednak je na Islandu pekelně draho a jednak strávíte na lodi dva dny, pokud nechcete letět letadlem, protože po dvou dnech plutí člověk víc ocení tu dálku. Taky je tam zima, i v červenci může v noci vesele mrznout. Ne všichni, kteří o tom sní, se nakonec odváží.

O Islandu mluví každý druhý. Ale většina z těchto lidí se na něj stejně nevydá.

Na druhou stranu ale s dobrou bundou může Island zvládnout každý, podle svých možností. Na Zlatý okruh na jihozápadě ostrova se totiž může vydat dítě i senior, aniž by k tomu potřeboval dobrodružnou povahu nebo extra kondičku. Pro ty odvážnější je pak určen zbytek ostrova, a to nejen po okružní silnici, ale s terénním autem i vnitrozemí, které stojí za to. Měsíční krajina a neuvěřitelné pusto vás může ohromit i na túře k Hekle, kam s dobrou kondičkou z posledního parkoviště dojdete a auto potřebovat nebudete.

Ohridské jezero, malé makedonské moře

Pokud vás láká východní Evropa, vydejte se k Ohridskému jezeru, které se rozkládá na hranicích Makedonie a Albánie. Makedonci k němu mají poněkud těsnější vztah, protože na rozdíl od Albánců po rozpadu Jugoslávie nezískali přístup k moři. Proto je pro ně tahle vodní plocha tak významná jako pro Čechy Mácháč nebo Lipno, ne-li víc.

Ohridské jezero Makedonci milují. Není divu!

Kromě rekreačních středisek, ve kterých si na své přijdou vyznavači pasivního odpočinku, je tu i nádherná příroda, jež si zaslouží objevovat, i historická místa. V jejich čele pyšně stojí Ohrid, město s původem ve 4. století, které se mimo jiné později stalo třeba útočištěm žáků Cyrila a Metoděje. Z památek pak nelze nezmínit třeba amfiteátr z římského období, Samuelovu pevnost na kopci nad městem nebo kostel sv. Klimenta a sv. Pantelejmona. V samotném městě se vám určitě zalíbí i křivolaké dlážděné uličky.

Za mořem na Azory

Dokáže tu pěkně zapršet, je tu zeleno a masy turistů tu nebývají. Řeč je o Azorských ostrovech, které od 15. století patří Portugalsku a na nichž občas zakotví nějaká ta loďka. Krajina je tu zajímavá tím, že vznikla díky podmořským sopkám a zemětřesení. Nad zdejšími útvary nebudete vycházet z údivu. Právě na Azorech najdeme nejvyšší portugalskou horu, Alto de Pico s nadmořskou výškou 2 351 m.

Azorské ostrovy? Tady není hlava na hlavě. Jen pozor na proměnlivé počasí.

Počasí se tu mění s větrem a bývá tu příjemné klima. Při největší zimě je tu průměrně 14 °C, když se oteplí, je v průměru 25 °C. Ráj, který nabídne poznávání neokoukané krajiny při pěších túrách, i pěkné pláže, na nichž nebude hlava na hlavě, ten je právě tady!

Maďarské lázně a Budapešť

Je pravda, že do Maďarska se začala v minulých letech spousta lidí vydávat na rychlovýlety zvané eurovíkendy. Když ale téhle zajímavé zemi věnujete trochu víc času, nezklame vás. Vynechat byste rozhodně neměli návštěvu Budapešti. Je to skutečně okouzlující město s nádhernou architekturou a dech beroucími místy, ať už mluvíme o hradu, budově parlamentu, nebo o Markétině ostrově.

Maďarské lázně jsou vyhlášené. Prozkoumejte nejen je, ale i další místa v zemi!

Z nejlepších a nejznámějších lázní pak můžeme jmenovat třeba tuto trojici:

  • Mosonmagyár – město leží asi 30 km od Bratislavy a zdejší lázně patří k pěti nejceněnějším v Evropě. Pomáhá hlavně lidem trpícím bronchitidou a s nemocemi nosních dutin, ale relaxovat tady může každý.
  • Györ – když sjedeme od Bratislavy na jih 60 km, dojedeme do města Györ. Do termálních lázní tu voda vyvěrá z hloubky 2 000 m a pomáhá při problémech s klouby a svaly. Lázně jsou tu opravdu vymazlené, najdete tu i saunový svět.
  • Széchenyi – tyhle lázně jsou přímo v maďarské metropoli a rozkládají se v nádherném novogotickém areálu. Řeší se tu hlavně revmatismus a léčba pohybového aparátu, ale odpočinout si tu můžete i vy. Určitě si to užijete.

Objevte Benelux

Jestli se chcete podívat do západní Evropy a nechce se vám do Francie, vydejte se do Holandska, Belgie a Lucemburska. Nebo klidně jen do jedné z těchto zemí. Můžete si tu udělat pěknou trasu autem a objevovat krásy měst a pobřeží po svých, nebo někde nechte auto a udělejte si okruh na kole – jezdí se tu vážně dobře a nemusíte na to mít zrovna super kondičku.

Amsterdam je sice klasika, ale co takhle projet se Holandskem (i jeho metropolí) na kole?

Osm míst, která byste v Beneluxu měli navštívit: Brusel, Bruggy, Haag, Amsterdam, Afsluitdijk, Alkmaar, Texel, Lucemburk.

Inspirovali jsme vás? Na dovolenou ještě pořád můžete odjet, tak si vyberte a jeďte si vyčistit hlavu!

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená v Evropě: která místa nejsou mainstream a zaujmou vás?