Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Dovolená na Rujáně? Žádné retro! Moderní zázemí, moře a spousta zábavy

Poslouchali jste vyprávění svých rodičů a prarodičů o legendárních dovolených na Rujáně? Nebo jste je dokonce sami zažili? Ať už je to jakkoli, vraťme se k tomu!

Kde Rujánu najdeme?

Rujána je největší německý ostrov. S pevninou ho spojuje most vedoucí ze Stralsundu. S přilehlými ostrovy zaujímá plochu 935 kilometrů čtverečních, na nichž najdete nízké členité břehy, písečné pláže se slunečníky a typickými proutěnými koši, spousta restaurací, kaváren a barů, duny a taky nádherný Národní park Jasmund s příkrými křídovými skalami vysokými i 30 metrů.

NP Jasmund
Chloubou NP Jasmund jsou vysoké křídové útesy. Na ty se musíte podívat!
Zdroj:
Pixabay

Ubytování na Rujáně

Ubytování tu seženete ve všech kategoriích. Můžete si vybrat kemp, penzion, ubytování v soukromí, hotel… Všeho je dost, protože na Rujánu přijede ročně přes milión turistů. Nikdy nebudete mít nouzi o místa, kam se jít najíst nebo si kde si zamlsat u dobré kávy. Pláže jsou tu oblíbené a plné, ale najdete tu i taková zákoutí, v nichž budete třeba i sami. 

Rozmanitá příroda, kterou můžete prozkoumat

Rujána se neskládá jen z písečných pláží. Kromě nich a písečných dun jsou taky krásné bukové lesy, zmiňované křídové útesy i jezera s mokřady, které jsou domovem spousty druhů ptáků. 

Ráj pro cyklisty

Ne že by na místních silnicích o celkové délce přes 2 000 kilometrů nejezdila auta, místní ovšem vědí, že je třeba velká míra ohleduplnosti. Na Rujáně se můžete na kole parádně svézt, a pokud zatoužíte po míň náročném výletě, svezte se parním vláčkem Rasender Roland. Ten spojuje města Putbus, Binz, Sellin a Göhren.

Rasender Roland
Tenhle vláček vás sveze na trati dlouhé 24 kilometrů.
Zdroj:
Pixabay

Setkáte se tu taky s trajekty, které spojují jednotlivé ostrůvky. Ten nejvytíženější je Wittower Fähre, který převáží pěší, cyklisty i auta mezi severním poloostrovem a hlavním ostrovem. Jezdí od božího rána do pozdního večera, takže když vám zmizí před nosem, nezoufejte. Dalším známým trajektem je ten na jezeře Hiddensee. A pokud chcete zažít něco jedinečného, jako pěší nebo cyklisti se můžete nechat převézt i ruční veslicí (Moritzdorf Fähre).

zákoutí na Rujáně
Na Rujáně hravě najdete i malebná zákoutí, jejichž návštěvu jste neplánovali.
Zdroj:
Pixabay

5 věcí, které musíte na Rujáně vidět a zažít

Pokud nechcete dovolenou na Rujáně jen proležet na pláži, máme pro vás 5 tipů na fajn aktivity

NP Jasmund. Ten prostě nesmíme vynechat. Na nádherné křídové útesy u moře se určitě vydejte. Uchvátí malé i velké návštěvníky a kromě útesů je tu i návštěvnické centrum, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací.

Aqupark AHOI!RÜGEN v Sellinu. Tady na vás čeká hned několik bazénů, (především) na děti pak tobogán, skluzavka a mělký bazén, vnitřní i venkovní areál, trávník na slunění, a pokud bude chladněji, možná vás potěší šest zdejších saun.

cestička u moře
Projít se po pláži, nebo lesem? To bude to nejlepší dilema, jaké tu zažijete!
Zdroj:
Bigstockphoto

Rügenpark Gingst. Jestli už vás někde zaujaly miniatury známých budov, tady budete taky ve svém živlu. Nejslavnější stavby světa v měřítku 1:25 a 15 nejznámějších staveb Rujány vás určitě zaujme. Děti pak budou určitě nadšené ze 17 různých atrakcí přímo pro ně.

Stezka v korunách stromů u Prory. Úctyhodných 40 metrů vysoká věž vám nabídne parádní výhled po okolí a za dobré viditelnosti spatříte i kostelní věže ve Stralsundu. Projdete se na ni stezkou dlouhou 1 250 metrů.

Bobová dráha. Ocitnete-li se v Bergenu (stále na Rujáně, ne v Norsku), vsaďte na klasiku a projeďte se po nejseverněji postavené bobovce v Německu. Ta tu vznikla v roce 2005, je dlouhá 700 metrů, výškový rozdíl je 27 metrů a absolvujete na ní třeba i dvojitou vlnu. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

54° 24' 53.19", 13° 25' 34.6836"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená na Rujáně? Žádné retro! Moderní zázemí, moře a spousta zábavy