Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Dubaj pomalu ztrácí nálepku drahé destinace. A v lednu patří nákupům!

Být shopaholik. To znamená být posedlý nakupováním. A právě v Dubaji teď probíhá svátek všech shopaholiků. Dubajský nákupní festival, největší nákupní festival světa. Pokud vás ale psychicky drtí už fronta o dvou lidech, pak do Dubaje v tuhle dobu rozhodně nejezděte. Tohle není nic pro ty, kteří nakupování nenávidí.

Děkovat můžeme politikům

Dubajský nákupní festival poprvé proběhl v roce 1996, letos 3. ledna se tedy rozběhl už jeho osmnáctý ročník. Akce, která původně probíhala pod taktovkou zdejších politiků, kteří si od ní slibovali podporu a propagaci dubajských obchodů a ekonomiky, v průběhu let přerostla v největší světový svátek nakupování.

Celý měsíc nakupování  

Festival probíhá rovnou celý měsíc. Začal třetího ledna pompézní a megalomanskou úvodní ceremonií, která stejně jako v předchozích letech obsahovala módní přehlídku a vyvrcholila dech beroucím ohňostrojem, a skončit by měl v neděli 3. února.

Během této doby tu obchodníci zlevní většinu luxusního zboží, které nabízejí. Slevy prý mnohdy dosahují až 80 % - což je třeba u zlatých šperků, parfémů, nebo kabelek už celkem nezanedbatelná částka. Zboží v Dubaji navíc není dražší o daně, tak jak je tomu u nás – takže i zboží, které zlevněné není, vyjde paradoxně levněji než v Česku.

V Dubai Mall si můžete dát kafe - stylově v designové kavárně návrháře Armaniho.
Zdroj: Amir Taj

Za kulturou nebo na pláž

Kromě nakupování tady člověk může zabrousit na některou z kulturních a zábavních akcí, které se s festivalem pojí a které často probíhají přímo v nákupních centrech. Mimo to je právě teď v Dubaji okolo 26 stupňů, žádné srážky a slunečno, takže po nákupech může člověk vyrazit i na pláž a prožít pár dní relaxu.

Takto vypadá Dubaj v noci - zářící ostrůvek uprostřed pouště.
Zdroj: NASA's Marshall Space Flight Center

Nabízí se i návštěva dunajských ikon – nejvyšší budovy světa Burj Khalifa, hotelu-plachetnice Burj al-Arab, sjezdovky, která je součástí největšího obchodního domu světa Dubai Mall, výlet k umělým ostrovům, nebo kousek dál od centra do města divů Falcon City, které postupně roste v místech, kde dřív byla jen poušť – mimochodem jeh součástí má v budoucnu být třeba replika Taj Mahalu, Velké čínské zdi nebo italských Benátek i s kanály.

Dubaj pro všechny?

Ptáte se teď, jak je to s cenou? Ano, Dubaj je stále považována za jednu z nejdražších a nejluxusnějších lokalit světa, ale… tahle pověst už dávno neodpovídá realitě – minimálně co se drahoty zájezdů týká.

Během nákupního festivalu probíhají nejrůznější akce - včetně nočního "vystoupení" zdejší obří fontány.
Zdroj: Jake Russell

Od roku 2010 se do Dubaje dostanete z Prahy přímým letem – letenku seženete v průměru za devět tisíc korun a let trvá asi osm hodin. Mimo to se pak určitě vyplatí prozkoumat důkladně internetové nabídky. Na dobu festivalu totiž hoteliéři vypisují speciální akce, kdy bydlíte část pobytu zdarma, nebo platíte za snídani a fasujete polopenzi. Sehnat se dá i klasický last minute zájezd – pokud máte štěstí, tak i za cenu okolo 12 tisíc za týden.

Dubaj je tedy stále dostupnější a nutno říci, že i stále zajímavější  - unikátních projektů a staveb rok od roku přibývá.

 
 

Místo

25° 15' 52.4448", 55° 18' 26.874"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dubaj pomalu ztrácí nálepku drahé destinace. A v lednu patří nákupům!