Přejít k hlavnímu obsahu

Nad Dubají budou létat taxíky bez řidičů

Dubaj je zase v něčem první. Město zázraků, v němž najdeme mimo jiné nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa přichází s převratnou novinkou – drony pro osobní dopravu. Fantazie ze sci-fi filmů se stává realitou.

Stroje se jmenují EHang 184 a jejich testování se spouští už v červenci 2017. Do roku 2030 by měly obstarávat čtvrtinu objemu dubajské hromadné dopravy. Jak to bude probíhat?

Cestující se posadí do drona, na dotykovém displeji v kabině nastaví cílovou adresu a bezpilotní taxík se vznese a zaveze ho na požadované místo. Letouny budou zatím jednomístné a spolehlivě zvládnou přepravu do okruhu 23 minut od bodu vzletu. Dokázat by měly i víc, to se ostatně ukáže při zkušebním provozu. Stokilového pasažéra podle výrobce vzdušných taxíků umí stokilometrovou rychlostí dopravit až 50 km daleko. Zkrátka taková létající MHD s autopilotem.

...a takhle to vypadá.
Zdroj: YouTube

 

Cestující si bude moci nastavit cíl trasy a podmínky uvnitř kabiny.
Zdroj: YouTube

Kdy se vrhnou drony do ostrého provozu, to ještě nevíme jistě, přepravce musí vyřídit všechna potřebná povolení. Musí spěchat, protože testování aerotaxíků začne brzy také v americkém Las Vegas.

České křišťálové lustry v dubajském metru

Doprava v Dubaji je dlouhodobě na absolutně špičkové úrovni a určuje trendy. Unikát je už jen městské metro. Ačkoliv má jen dvě linky a další dvě jsou teprve ve výstavbě, svézt se v něm už teď je zážitek sám o sobě Mnozí turisté to berou jako jednu z atrakcí supermoderního města. Obří české křišťálové lustry ve stanicích, naleštěné chodby, vlaky bez řidičů, skleněné zábrany, které brání sebevrahům ve skoku do kolejiště… zkrátka špička.

Nebe nad Dubají by se za pár let bude letouny hemžit.
Zdroj: YouTube

Mezi zajímavá místa Dubaje a celých Spojených arabských emirátů rozhodně patří i tamní mezinárodní letiště. Řadíme ho k nejvytíženějším letištím světa a co do počtu odbavených cestujících na mezinárodních linkách je vůbec první na světě – v roce 2016 jich bylo 83,6 milionu.

Pokud z Evropy letíte do Asie nebo Afriky s přestupem, velmi pravděpodobně vás přesedání čeká právě v Dubaji.

Zdroj: The Telegraph

 
 

Místo

25° 11' 58.4988", 55° 16' 36.7644"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nad Dubají budou létat taxíky bez řidičů