Přejít k hlavnímu obsahu

Duhový strom svou kůrou odzbrojí na první dobrou. Lidé ho ale kácí pro bílý papír

Po otevření tohoto článku vás pravděpodobně napadne, že obrázky, které jsou jeho součástí, prošly zručnýma rukama zkušeného grafika. Někteří si možná myslí, že se na stromech prostě vyřádili pouliční umělci. Ani jedna z teorií ovšem není správná.

Výjimečný každým coulem

Duhový blahovičník Eucalyptus deglupta je v mnohých ohledech výjimečný. A to rozhodně nejen pro svou neuvěřitelnou barvu, ale také pro skutečnost, že jako jediný ze 700 druhů eukalyptů neroste v Austrálii, ale skvěle se mu daří na filipínském ostrově Mindanao.

Ferrari mezi stromy

Někteří biologové o tomhle eukalyptu dokonce tvrdí, že jde o vůbec nejrychleji rostoucí strom světa. Chcete argumentovat bambusem? Pak vás opravíme, že bambus nepatří mezi stromy, protože jde o dřevitou trávu. Pokud by vás zajímalo, jak rychle tenhle strom roste, pak si představte časový horizont v podobě 15 měsíců a strom, který během něj vyroste o rovných 10 metrů. Prostě takové stromové Ferrari.

Sedmdesátimetrové exempláře

Na Mindanau, kde strom přirozeně roste, najdete i exempláře sahající do výšky 70 metrů. Mezi další neméně atraktivní vlastnosti tohohle stromu patří skutečnost, že se mu nevídaně daří i mimo jeho přirozené prostředí. Blahovičník najdete třeba ve Spojených státech. Oblíbeným se ale stal taky na Havaji, kde představuje zajímavou turistickou atrakci.

Blahovičník duhový se perfektně přizpůsobuje životu mimo své přirozené prostředí a výborně zpevňuje erodovanou půdu.
Zdroj: Bigstockphoto

Duhový strom? Ne tak docela

Důvod, proč jsme se ale o blahovičník začali zajímat, byla jeho neuvěřitelně barevná kůra. Ta samozřejmě není sama o sobě ničím specifická, tím, že se ale sama odlupuje, odkrývá jednotlivé vrstvy barevného lýka, což ve finále tvoří úžasnou přírodní galerii.

Duhová kůra pro bílý papír

Ironií osudu je, že na Filipínách, kde strom přirozeně roste, jeho kůru a dřevo používají k výrobě nábytku a také papíru. Toho bílého. Přesto je blahovičník označován za strom třetího tisíciletí. Nejenže se perfektně přizpůsobuje životu mimo své přirozené prostředí a výborně zpevňuje erodovanou půdu, ale také dokáže rychle zarůst prázdná místa ve vytěžených lesích. Nadějí proto zůstává, že díky němu bude naše planeta zase o něco barevnější.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

8° 29' 46.6872", 123° 18' 12.1356"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Duhový strom svou kůrou odzbrojí na první dobrou. Lidé ho ale kácí pro bílý papír