Přejít k hlavnímu obsahu

Ejlat – nejjižnější poklad Izraele

V Ejlatu u Rudého moře je teplo takřka po celý rok. Můžete zde poznávat podmanivý podmořský svět nebo vyrazit na výlet do Negevské pouště.

Z historie Ejlatu

Nejjižnější město Izraele leží na pobřeží Akabského zálivu v severním cípu Rudého moře. Původ jména Ejlat (hebrejsky Élat; v anglickém přepisu Eilat) je nejistý. Pravděpodobně označoval malý stromek nebo keř pistácii terebint (Pistacia terebinthus).

První doklady osídlení  v oblasti Ejlatu jsou 7 000 let staré. Ejlat je zmíněn v biblické knize Exodus jako jedna ze zastávek na cestě Izraele z Egypta pod Mojžíšovým vedením do Zaslíbené země a několikrát se vyskytuje ve spojitosti s proslulým králem Šalomounem (10. stol. př. n. l.). Během římského a byzantského období sloužil jako pevnost, která chránila jižní hranici říše před nájezdy arabských kočovných kmenů. Za izraelské války za nezávislost byla lokalita současného Ejlatu 10. března 1949 obsazena bez boje. Izraelští vojáci tu nalezli opuštěnou britskou policejní stanici, známou pod názvem Um Rašráš.

Ejlat dnes

Dnešní Ejlat byl založen v roce 1951 a status města získal v roce 1959. Zdejší přístav je jediným přístupovým místem k Rudému moři. Chcete-li se podrobně seznámit s historií města, prohlédnout si fotografie nebo zhlédnout filmy (většinou jsou v angličtině), navštivte muzeum Ejlat Iri („Moje město Ejlat“). V lednu 2019 bylo 18 km od Ejlatu otevřeno nové izraelské letiště. Jeho oficiální název zní Ilan and Asaf Ramon Airport – Eilat

Izraelský symbol léta a relaxace

"Na pobřeží v EJlatu"

Obrázek č. 1: Přímořské letovisko Ejlat mezi mořem a pouští.

V Ejlatu je 360 slunných dní v roce. V červnu až září jsou v této oblasti teploty okolo 30-40 °C. Pro turisty je radostné zjištění, že Ejlat je volnou obchodní zónou, takže tu odpadá daň z přidané hodnoty. Promenáda podél pobřeží Rudého moře je plná obchůdků se suvenýry a šperky, restauracemi a luxusními hotely a hotelovými diskotékami. A ochutnat zde můžete tradiční pokrm Blízkého východu: pravý falafel v pita chlebu. 

V roce 2015 byla v Ejlatu instalována zpívající fontána s 350 tryskami. Její nádherná audiovizuální podívaná, která trvá asi 6 minut, zpříjemňuje večery obyvatelům a turistům města. Fontána se rozeznívá v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu ve 20.30 a 21.30 (od 1. 4. do 31. 10.) a v 19.30 a 20.30 (v zimním období).
 

Červený kaňon

Červený kaňon (Red Canyon) je taková „zmenšenina“ toho opravdového Grand Canyon. Leží 15 km severně od Ejlatu ve výšce 700 metrů nad mořem. Jeho délka je okolo 200 metrů, šířka 2 až 3 metry a výška asi 30 metrů. V místech, kam dopadá sluneční světlo, mají skály tmavě červené zabarvení.

"Červený kaňon v Negevské poušti"

Obrázek č. 2: Červený kaňon v Negevské poušti.

Údolí Timna – nejstarší měděné doly na světě

Pokud budete chtít zažít trochu dobrodružství a poznat magickou oblast Negevské pouště, pak údolí Timna, ležící asi 25 km od letoviska Ejlatu, bude pro vás tím pravým místem. Nacházejí se tu zvláštní pískovcové útvary, jako je například skála nazvaná „Houba“ nebo padesátimetrové útvary pojmenované podle moudrého krále Šalomouna: „Šalomounovy sloupy“.

Během vykopávek v údolí Timna byl v roce 1969 odkryt malý chrám, zasvěcený egyptské Hathor, bohyni lásky a radosti. Chrám byl postaven za vlády egyptského faraona Setiho I. na konci 14. stol. př. n. l. a ve 13. století byl přestavěn. Bohyně Hathor byla také patronkou horníků. V údolí Timna se nacházejí starověké měděné doly, v nichž se těžilo už před 6 000 lety. A zmíněný chrám mohli navštěvovat egyptští horníci.

První archeologické výzkumy v této oblasti začaly v roce 1845. Ve 30. letech 20. století přisoudil americký archeolog Nelson Glueck těžbu mědi v Timně izraelskému králi Šalomounovi a pojmenoval tuto lokalitu „Doly krále Šalomouna“. Jeho teorii však další výkopové práce nepotvrdily. Podle dalších výzkumů zde provozovali těžbu Egypťané ve 14-12. století př. n. l.

"Vítejte v údolí Timna"

Obrázek č. 3: Vítejte v národním parku Timna!

Delfíní útes a další atrakce

V roce 1990 bylo otevřeno uměle vytvořené místo nazvané Delfíní útes (anglicky Dolphin Reef, hebrejsky Ríf ha-dólfíním élat). Nabízí jedinečnou možnost seznámit se s delfínem skákavým „černomořským“ v jeho přirozeném prostředí. V současnosti je v oblasti Delfíního útesu 8 delfínů, které návštěvníci mohou pozorovat z plovoucí lávky či určeného pozorovacího místa při hře i lovu. S delfíny si můžete pod dohledem průvodce zaplavat či se s nimi potápět.

V Ejlatu to ovšem není zdaleka všechno! Za návštěvu dále stojí přírodní rezervace Coral Beach. Korálový útes v Ejlatu je nejsevernější korálový útes na světě. Je dlouhý 4 kilometrů a z toho je asi 1 kilometr vyhlášen přírodní rezervací.

V roce 1975 byla otevřena podvodní observatoř pod názvem Korálový svět. Nyní se tato observatoř jmenuje Mořský park. Jsou v ní dva sály, které se nacházejí 12 metrů pod mořskou hladinou. V jižní části Mořského parku upoutá vaši pozornost pavilon nazvaný Svět žraloků, který je domovem osmnácti žraloků, jsou tu také rejnoci a spousta pestrobarevných ryb. Je to největší vodní nádrž se žraloky na Blízkém východě. 

Obrázek č. 4: Podvodní observatoř Mořský park v Ejlatu. Zdroj obrázku: https://coralworld.co.il/en/.

 
 

Místo

29° 33' 1.296", 34° 57' 8.208"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Olga Kolková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ejlat – nejjižnější poklad Izraele