Přejít k hlavnímu obsahu

Estonskou gastronomii ovládá rosolje, vymazlený salát z červené řepy

Pokud jste měli tendence prchat ze školní jídelny, když před vás kuchařky postavily červenou řepu v nevábné formě, nezoufejte. I vám může rosolje chutnat.

Každá země má pár svých jídel, na která její obyvatelé nedají dopustit. V Estonsku si nadmíru považují hutného a výživově bohatého salátu, jehož základem je právě červená řepa. Když se dobře upraví a nakombinuje s dalšími surovinami, může to být chuťová bomba. A co víc – třeba v našich končinách patří k těm nejzdravějším surovinám, které nemusíme složitě shánět. 

Rosolje jako základ estonské kuchyně

Nejde o nic světoborného, ale jakmile tenhle salát, který se v Estonsku považuje za zdejší základní pokrm, ochutnáte, budete buď muset uznat, že má něco do sebe, nebo na něj už nikdy nesáhnete. Záleží na tom, co všechno na vašem talíři bude a jak vám kombinace chutí sedne.

Základem rosolje je tedy červená řepa, potom následují brambory a sledě. Často u něj uvidíte i vajíčko. Tím to ale skončit nemusí – hitparáda chutí může pokračovat masem, uzeninou, nakládanou zeleninou, syrovou cibulí a podobně. Ingredience se pak snadno spojí majonézou a kysanou smetanou, hodí se sůl, pepř, křen a hořčice. 

rosolje
Sladká řepa, slané sledě a zemitá chuť brambor, to je kombinace, která vás zaujme, nebo navždy odradí.
Zdroj:
Shutterstock

Recept na rosolje: cestujte v pohodlí vaší kuchyně

Chcete se navnadit na cestu do Estonska, nebo prostě jen ochutnat něco nového, co může do budoucna osvěžit váš jídelníček? Žádný problém. 

Co potřebujete: 500 g předvařené červené řepy, středně velkou červenou cibuli, 100 g nakládané okurky, zelené jablko, 100 ml zakysané smetany, 100 ml majonézy, lžíci hořčice, lžíci křenu, 260 g sleďů, 3 středně velká vejce, ½ lžičky soli a petrželku na ozdobení

Jak na to?

  • Uvařte brambory ve slupce a vejce (natvrdo).
  • Brambory vařte asi 25 minut, pak je nechte vychladnout a teprve potom je oloupejte.
  • Nakrájejte na drobné kostičky řepu, brambory, jablko, okurky a sledě. Pak všechno smíchejte v míse.
  • Nadrobno nasekejte cibuli a sledě. Přimíchejte je k první směsi.
  • V menší misce si smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, křen a sůl. Tenhle hustý dresink pak přimíchejte k ostatním surovinám.
  • Dejte salát na 20–30 minut do lednice.
  • Pak už můžete servírovat – dejte salát do hlubokého talíře a přidejte rozpůlená vejce a petrželku (ta samozřejmě není povinná, ale vypadá na rosolje báječně).

Nic složitého a za pokus a ochutnání to rozhodně stojí. Variace na tenhle salát jsou oblíbené i v dalších zemích, hlavně v pobaltských a severských. Ve Finsku si takový studený a zároveň pěkně vydatný salát nemůžou vynachválit. Třeba mu přijdete na chuť i vy!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

59° 26' 5.8236", 24° 44' 57.1308"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Estonskou gastronomii ovládá rosolje, vymazlený salát z červené řepy