Přejít k hlavnímu obsahu

Eurovíkend v Miláně: 7 míst, která musíte navštívit

Letenka za pětistovku, autobusem za 350 korun, autem něco přes 800 km. Zajet do Milána není nijak těžké, zdlouhavé nebo nákladné, a proto perlu severní Itálie navštěvují Češi velmi rádi, často jen na víkend. Co v ní obdivují?

Kdo někdy zkusil eurovíkend, ví, jak je důležité plánovat si návštěvu atrakcí vzdálených co nejméně od centra města. Jde totiž o to, vidět toho co nejvíc, a zároveň mít dost času na posezení v kavárně a návštěvu muzea, divadla nebo třeba exkurzi slavného fotbalového stadionu. Připravili jsme pro vás 7 největších atrakcí a cestovatelských hitů ze samého středu severoitalského Milána.

La Scala: Nejslavnější opera světa

Málokterý světový operní dům se může pochlubit takovým věhlasem jako milánská La Scala. Mezititulek ani náhodou nepřehání, Scala je skutečně světový unikát. Výlučné místo má i co se týká polohy – nachází se přímo v centru centra města.

Opera funguje od 18. století a vypořádala se i s velkým poškozením za 2. světové války. Na jejím jevišti uváděly premiéry takové osobnosti jako Verdi nebo Rossini. Scéna má i své vlastní muzeum naplněné předměty dokumentujícími dějiny opery.

Opera La Scala v Miláně
To je ona. Slavná La Scala.
Zdroj:
Bigstock.com

Armani/Silos: Galerie, nebo módní molo?

Že nejste na kulturu a památky a raději zajdete do nějakého butiku? Galerie ani náhodou? Uvidíte, že tahle trochu jiná galerie se vám zalíbí. Ukazuje nejen existující Armaniho modely, ale snaží se také nahlédnout do budoucnosti módního průmyslu.

Armani/Silos sídlí v jihozápadní části centra Milána na Via Bergagnone.

Sforzesco: Hrad s příběhy vražd i velkého umění

Sforzové po staletí patřili k nejvýznamnějším italským rodům. Pomohli Borgiům k papežskému úřadu, brzy se ale stali jejich největšími nepřáteli a vzájemně si vraždili rodinné příslušníky. Hrad Sforzů vypráví tajemné příběhy, najdete v něm však i velké umění. Na jeho výzdobě se podíleli například Michelangelo Buonarroti nebo Leonardo da Vinci.

Sforzesco najdete přímo v historické části Milána, a to v jeho severozápadní části na Piazza Castello.

Na milánské Sforzesco se stojí dlouhé fronty
Na Sforzesco se stojí dlouhé fronty.
Zdroj:
bigstock.com

San Siro: Stadion olympioniků a nejlepších italských fotbalistů

Když se řekne Milán, nejeden sportovní fanoušek zpozorní. V tomhle městě totiž hrají domácí zápasy hned dvě mužstva, která patří mezi nejlepší nejen v Itálii, ale na celém světě. AC Milán a Inter Milán. Dohromady tyto velkokluby vyhrály 36× italskou ligu a 10× ligu mistrů nebo pohár mistrů evropských zemí.

Oba týmy hrají na slavném stadionu San Siro (oficiálně se jmenuje Stadion Giuseppe Meazzy). Sportovní svatostánek se v roce 2026 zařadí do elitního klubu olympijských stadionů, bude totiž centrem zimní olympiády v Cortině d’Ampezzo.

Stadion San Siro v Miláně
Stadion Giuseppe Meazzy bude centrem zimní olympiády.
Zdroj:
bigstock.com

Katedrála narození Panny Marie: Pátá největší katedrála světa

Přímo uprostřed Milána nemůžete minout katedrálu narození panny Marie neboli Duomo Milano. Pátou největší katedrálu na světě a tu největší v Itálii opravdu nepřehlédnete. Samotný dóm má 65 m, špička věže ční do výšky 108 m.

I kdybyste nebyli fanoušky církevních staveb, její monumentálnost vás stejně dostane. Jet do Milána a nevidět Duomo Milano prostě nejde.

Piazza del Duomo: Hlavní milánské náměstí

Od Duomo Milano nemusíme chodit daleko, vlastně nemusíme chodit nikam. Další slavné místo s ní totiž přímo sousedí. Náměstí Piazza del Duomo je hlavní milánské náměstí a jmenuje se právě podle katedrály, která stojí vlastně přímo na něm.

O současnou podobu rynku se ve druhé polovině 19. století postaral architekt Giseppe Mengoni. Tedy až na některé výjimky – například McDonald’s v západní části obdélníkového náměstí tehdy ještě nebyl.

Piazza del Duomo - náměstí v Miláně
Piazza del Duomo je lemováno několika výraznými dominantami.
Zdroj:
bigstock.com

Park Sempione: Příroda uprostřed milionového města

Na severozápadě historického centra hned vedle hradu Sforzesco přináší 39 hektarů přírody doprostřed milionového města park Sempione, největší park Milána. Vedle hradu se do něj vešla galerie, pětadvacet metrů vysoký Mírový oblouk a to zdaleka není všechno.

Důležitější než stavby, které v něm najdeme, je ale jeho úloha v rámci města. Můžeme ho směle označit za zelenou oázu klidu uprostřed druhého největšího města Itálie. Když se chcete na chvilku zastavit, odpočinout na lavičce a dát si třeba pizzu, nenajdete v Miláně vhodnější místo.

Park Sempione v Miláně
V parku se vkusně spojuje příroda s architekturou.
Zdroj:
bigstock.com
 
 

Místo

45° 27' 47.7864", 9° 11' 10.7412"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Eurovíkend v Miláně: 7 míst, která musíte navštívit