Přejít k hlavnímu obsahu

Exotika na dosah ruky: Od středy se ruší seznam „černých“ zemí

Ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že s platností od středy (tj. 1. 9. 2021 – pozn. redakce) zruší seznam „černých“ zemí – tj. zemí s extrémním rizikem nákazy.

Země, které byly na mapě cestovatele označeny černou barvou, se zítra přesunou do kategorie tmavě červených zemí, kam od 19. 7. 2021 spadá třeba Kypr. Nově budou do této kategorie patřit také Brazílie, Kolumbie, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Podmínky pro cestu tam a zpět

Co znamená výše uvedená informace pro cestující, kteří plánují do některé z výše uvedených zemí vyrazit?

Neočkované osoby, nebo ty, které covid dosud neprodělaly a nemohou se prokázat platným potvrzením, musí před odletem/odjezdem doložit negativní antigenní nebo PCR test z akreditované laboratoře, který nesmí být starší 48 (antigen) či 72 hodin (PCR). Ostatní osoby se musí prokázat dokladem o provedeném kompletním očkování nebo prodělané nemoci.

Před návratem z těchto zemí musí lidé, kteří nejsou očkovaní nebo covid v posledních 180 dnech neprodělali, vyplnit příjezdový formulář a absolvovat antigenní nebo PCR test. To za předpokladu, že pro návrat použijí hromadnou dopravu (letadlo, autobus, loď, vlak apod.).

Molo s restaurací Zanzibar
Oblíbený Zanzibar bude od 1. 9. spadat do tmavě červené kategorie.
Zdroj:
bigstockphoto

Po návratu do ČR pak musí mezi 5. a 14. dnem na další PCR test, do jehož negativního výsledku musí zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit PCR test po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den. I tady je do doby výsledku nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3.

 
 

Místo

-6° 9' 43.8904", 39° 11' 10.0379"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Exotika na dosah ruky: Od středy se ruší seznam „černých“ zemí