Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Fascinující palác Potála: Podívejte se do stavby nad oblaky, jež má více než tisíc místností

Vydejte se s námi do zasněžených hor tibetských Himálají. Na Červené hoře se zde nachází jedna z nejdokonalejších staveb Tibeťanů – palác Potála. 

Dříve tu pobýval sám dalajlama a jde o jeden ze skvostů nejen Tibetu, ale i celé Číny. Pojďte si prostřednictvím článku projít jeho tisíc místností…

V nadmořské výšce 3 600 metrů, na místě tak izolovaném a neznámém, že mnoho obyvatel Západu netuší o jeho existenci, se nachází Lhasa – hlavní město Tibetu. Lhasa mnoha lidem připomíná jedno velké tržiště. Pokud však pozvednete zraky nahoru, spatříte onen pravý a nefalšovaný skvost Tibetu – palác Potála. V dálce za ním můžete zahlédnout i vrchol posvátné hory Pchu-tchuo, které společně s mohutností a krásou paláce tvoří nádherné panoráma.

Fascinující Peking – poznejte Zakázané město, kde se nepovolený vstup trestal smrtí!

Procházka kolem města vám připomene, v jaké části světa se vlastně nacházíte. Planina s tekoucí řekou, vesnice obehnané vrbovými a topolovými háji, hrách a ječmen pěstovaný na místních políčkách. V pozadí se vypínají mohutné štíty hor, které lze překročit pouze skrz vysoké a mnohdy stěží průchodné průsmyky. Cesta do Potály je poměrně obtížná, zvyšuje však celkové kouzlo, kterým k sobě stavba láká dobrodruhy a turisty z celého světa.

Pohádkový poklad Potály
Do dnešního dne se zachovalo 8 pagod, kterým se také říká stúpy. V nejkrásnější z nich naleznete nádherné mauzoleum ze santalového dřeva. Právě zde je místo odpočinku pátého dalajlámy. Stavba má čtvercovou základnu, horní díl se nachází ve výšce 15 m a je kulatý. Tělo celé této impozantní stavby je obaleno zlatým plátem, na jehož výrobu se spotřebovalo 3 724 kg zlata. Výzdoba je tvořena intarziemi s 15 000 kusů vzácných kamenů (diamanty, korály, lazurity, safíry a perlami), které jsou podle některých zdrojů 10x cennější než samotné zlato. K bohatství přispívá i osobní majetek dalajlámů. Brokátové róby, starý čínský porcelán, keramika, drahokamy a šperky tvoří poklad, o kterém se nám může pouze zdát.

1 000 palácových místností

Na Červené hoře, v samotném srdci Lhasy se jako mohutný strážce vypíná k nebesům palác, kterému se přezdívalo Perla střechy světa. Potála se skládá ze tří částí. Bílý palác zaujímá svoji pozici na východní straně (v tomto „křídle“ bydlel dalajláma). Červený palác naleznete uprostřed. Na západě se nacházejí bíle natřené příbytky mnichů. Celý komplex čítá neuvěřitelných 1 000 místností.

Potála nevznikala jako samostatný a kompaktní celek. Mnohé části byly budovány v průběhu věků. Všechny nástavby však měly jedno společné – pevně se držely křivek a zaoblení horského masivu. Zejména tento fakt propůjčil paláci nevšední a majestátní vzhled a dojem nedobytnosti a soudržnosti.

Ohromující parametry paláce
Tento obrovitý komplex byl stavěn několika tisící dělníky (prameny uvádějí 7 100 dělníků). Ční do výšky 110 m, což zvenčí reprezentuje 13 palácových pater. Z jednoho konce na druhý má kolem 300 m. Celá konstrukce stavby je tvořena dřevem a kamenem. Vnější (pevná) zeď je složena ze žulových kamenů. Základy paláce jsou pevně ukotveny ve skále a tloušťka zdi se v nejsilnějších místech blíží k 5 metrům. Ve spárách vnějších zdí byste nalezli i železo, které posilovalo jednolitost a odolnost budovy. To se v průběhu staletí velice osvědčilo, protože Potála přestála množství zemětřesení. Celý palác má zlatou střechu.

Srdce Červeného paláce

Jádrem Červeného paláce se stalo mnoho buddhistických svatyní. Nejkrásnější z nich je však Síň pagody duše, kterou nechal postavit pátý dalajláma. Pagoda se nalézá v největších prostorách Červeného paláce – ve Velké západní síni, kde mimo jiné uvidíte i 48 šestimetrových sloupů, dřevěné sochy Buddhů, lvů, slonů atd. Celá západní část Potály je vyzdobena velice elegantními nástěnnými malbami. Ty zobrazují různé motivy nejen z historie: Buddhu, architektonické motivy, slavné postavy, lidové zvyky, sport a zábavu.

Vydáte-li se do Tibetu, určitě tento skvost při návštěvě nevynechejte. Odmění se vám neskutečnými zážitky a ohromí svou majestátností. Celé místo má velmi jedinečnou atmosféru.

Potála z dálky
Ať se již díváte odkudkoli, působí Potála velice impozantním dojmem.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické informace, které by se mohly hodit

Pokud poletíte z Kathmandu do Lhasy, budete odměněni velice nevšedním zážitkem. Krátce po startu uvidíte na levé straně obrys himálajského hřebene s majestátními vrcholy Mtount Everest (8 849 m n.m.), Lhotse (8 516 m n. m.) a Makalu (8 485 m n. m.). Budete-li mít sedadla napravo, nezoufejte. Pohled na Kanchengzangu, třetí nejvyšší horu světa, nacházející se na pomezí Nepálu a Sikkimu je také úchvatný.

Celá cesta bude ve smyslu nej. Vše pod vámi bude skoro to nejvyšší, co je na světě k vidění. Jakmile se dostanete za zasněžené vrcholy, bude sněhu ubývat a pod vámi se rozprostře Tibetská náhorní plošina. Nejvyšší plošina světa, jejíž průměrná výška se pohybuje kolem 4 000 m n. m., je také nazývána „střechou světa“.

Údolí Chuang-lung láká na senzační přírodní bazénky i chráněná zvířata

Let ve vysokých nadmořských výškách má i své výhody. Nemusíte se bát dlouhého sestupu. Letiště Gongkar se totiž nachází v nadmořské výšce 3 800 m. Po přistání však cesta zdaleka nekončí, protože Lhasa leží ve vzdálenosti dalších 100 km.

Vstupné do Potály se pohybuje v přepočtu kolem 300 Kč (od listopadu do dubna) a kolem 600 Kč (od května do října). Palác můžete navštívit od 9 do 16.00 hod. Celá prohlídka vám zabere přibližně 3 hodiny.

Autor článku: Tomáš Zítka

Použité zdroje:

  • whc.unesco.org/en/list/707/
  • tibettravel.org/tibet-travel-advice/tips_for_visiting_potala_palace_in_lhasa_857.html
  • autorovy zkušenosti
 
 

Místo

29° 39' 9.7992", 91° 6' 58.7952"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fascinující palác Potála: Podívejte se do stavby nad oblaky, jež má více než tisíc místností