Přejít k hlavnímu obsahu

Ferrari mezi vodními víry: Saltstraumen v Norsku

Vznikne tehdy, když do sebe narazí dva opačné mořské proudy. Jeho speciální druhy, známé svou obří silou, jsou pojmenovány po povídkách E. A. Poea či Julese Verna Pád do Maelströmu a 20 tisíc mil pod mořem. O čem je řeč? O obřích vodních vírech, jejichž domovinou je zejména Norsko.

V minulosti tyto „mořské obludy“ o průměru 40 až 50 metrů stahovaly rybářské lodě do velké hloubky neuvěřitelnou rychlostí. Ačkoli je norský Maelström nejznámějším vodním vírem, tím bezkonkurenčně nejsilnějším a nejrychlejším jsou mořské víry v oblasti Saltstraumen, kterým věnujeme následující řádky.

Nepříjemné překvapení

Mořský vír vzniká nejen při střetu dvou opačných proudů. Často je tvořen také střídáním slapových jevů nebo při pádu vodopádů. Narazíte na něj ale v místech, kde byste ho možná vůbec nečekali. Často jde totiž o mělká a úzká místa situovaná nejčastěji v zátokách. Ale zpátky k Saltstraumenu – nejsilnějšímu vodnímu víru světa, jehož rychlost se odhaduje na 37 kilometrů v hodině. Jen pro představu – stejnou rychlost vyvine například delfín skákavý anebo vorvaň.

Norský vír Saltstraumen se objevil v několika povídkách E. A. Poea či Julese Verna.
Zdroj: bigstock.com

Kde Saltstraumen najdete?

Nejsilnější vodní vír najdete asi 30 km od Bodø v kraji Nordland. Jak jsme již zmínili, opět jde o úžinu, která měří asi tři kilometry na délku, třicet jedna metrů do hloubky a v nejužším místě má na šířku jen pouhopouhých sto padesát metrů. Během šesti hodin se mezi fjordy vymění asi 372 milionů kubických metrů mořské vody, přičemž jejich proudy mohou dosahovat rychlosti 37 až 40 kilometrů v hodině. Lodě sem sice mohou, jen asi ale dvě hodiny po vrcholu přílivu nebo odlivu, kdy jsou proudy nejslabší.

Vařící voda s bohatým podmořským životem

O tom, že jsou vodní víry v Saltstraumen nebezpečné asi není pochyb. Pokud ale vychytáte správnou dobu těsně po vrcholu přílivu nebo odlivu, můžete tady zažít neopakovatelný ponor. Podle ankety National Geographic je právě oblast Saltstraumen tou vůbec nejkrásnější po potápění. Pokud nasbíráte odvahu, čeká vás nezapomenutelný zážitek a bohatý podmořský život. Že si pod hladinu netroufnete? Nevadí, vydejte se na most nad průlivem mezi ostrovy Knaplundøya a Straumøya, odkud je údajně na „vařící se vodu“ – jak vodnímu víru místní přezdívají – nejkrásnější pohled.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ferrari mezi vodními víry: Saltstraumen v Norsku