Přejít k hlavnímu obsahu

Z fotek na kameni na Kjeragu mrazí v zádech

Do Norska se nejezdíte opalovat nebo si užívat klídek v lázních. Od téhle země na dovolenou většinou čekáte nějaké dobrodružství. Týden na jezeře s extrémními úlovky, cesty k polárnímu kruhu, zkrátka něco víc. Tak jako na kameni uvízlém v proláklině na hoře Kjerag.

Kjerag se tyčí 1084 m nad hladinu moře. Převyšuje okolní kopce, a tak představuje ideální místo pro pozorování širokého okolí a nádherné přírody východního konce Lysefjordu na jihozápadě Norska.

Cesta sem není pro lenochy. Překonáte během ní 570 výškových metrů a mít s sebou trekové hole se v mnoha pasážích rozhodně vyplatí. Rozhodně nevyrážejte jen v teniskách, jak to leckteří turisté dělají. Tady není dobré něco podcenit.

Na jedné noze? To je jedna z nejpopulárnějších pozic na slavném kameni.
Zdroj: bigstock.com

Co se naopak možná trochu přeceňuje jsou strašidelné zvuky, které se čas od času v tamních horách ozývají. Jde o zvuky připomínající výstřely. Nikdo ovšem nestřílí. Turisté se občas vyděsí, místní jsou zvyklí. Podle nich podivný hluk souvisí s vodou stékající po stráních. Nikomu se sice ještě nepodařilo najít přesné vysvětlení, ale pravděpodobně za vším stojí běžný přírodní jev.

Fotky, ze kterých mrazí v zádech

Nejslavnější místo Kjeragu ovšem není samotný vrcholek, ale kámen zaklíněný mezi dvěma horskými stěnami. Kdo chce mít fotku přímo z něj, musí na něj seskočit zleva (bráno od místa, kde stávají fotografové). Nejde sice o nijak závratný sportovní výkon, nicméně spadnout do neuvěřitelně hluboké propasti se tu při troše smůly dá. Kdo ovšem překoná pud sebezáchovy, má fantastickou fotku.

Přes trochu krkolomnou cestu bez velkých chytů se na fotku odsud stojí fronty.
Zdroj: bigstock.com

Lidé se tu fotí ve skoku, na jedné noze, v kliku a opravdoví šílenci třeba ve stojce. Z některých fotek skutečně mrazí v zádech.

Jak se přesně na Kjerag dostat se dočtete ve sloupci vpravo vedle článku (čtenáři na mobilních telefonech tyto informace uvidí spíše dole pod článkem). Cesta začíná u chaty Øygardstøl. Tady mají výletníci poslední výběžek civilizace s moderním záchodem a horkou polévkou. Dál už je jen divočina.

Z Kjeragu vidíte kolem jen samou nádheru.
Zdroj: bigstock.com

Velká norská vyhlídková trojka – Kjerag, Trolltunga a Preikestolen

Podobně adrenalinový zážitek čeká na proslulém „trollím jazyku“ Trolltunga nebo na hraně propasti v Preikestolenu. I tam se lidé fotí v krkolomných pozicích. Snaží se, aby jejich fotky byly něco opravdu extra. Aby ne, vždyť na možnost postavit se na hranu rokle se čeká pekelně dlouho. Každopádně pokud cestujete do Norska, neměli byste si nechat aspoň jedno z těchto zajímavých míst ujít.

 
 

Místo

59° 2' 4.7868", 6° 34' 39.1188"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z fotek na kameni na Kjeragu mrazí v zádech