Přejít k hlavnímu obsahu

Francouzská lyžařská střediska budou v sezóně 2018/19 lákat na spoustu novinek

Milujete lyžování a neodpustíte si aspoň několikadenní výlet do francouzských Alp? Vůbec se vám nedivíme. A nejspíš vás taky potěšíme, když vám řekneme, že vedení některých lyžařských středisek nezahálelo, vylepšovalo a snažilo se, aby se vám u nich líbilo víc než když dřív.

Těšte se na nové i nově upravené sjezdovky

Čím jiným začít hned samotnými sjezdovkami. Mnohé totiž během léta procházely pořádnou úpravou a jízda po nich by měla být ještě lepší. Vznikla spousta modrých a zelených sjezdovek pro ne úplně ostřílené lyžaře, například ve střediscích La Plagne, Les Gets nebo Valloire.

V Les Arcs a Val Thorens se zase mohou naopak právě ti zdatnější těšit na nové sjezdovky červené a černé. Bude to jízda.

Celého nového sektoru se dočkáte ve středisku La Rosiére – Espace San Bernardo, kde bude otevřeno pět nových červených sjezdovek se dvěma šestimístnými lanovkami. Celková suma téhle investice dosáhla 15 miliónů eur a určitě bude stát za to. Nejvyšší bod ve francouzské části střediska bude v 2 800 m n. m.

Pokud milujete adrenalinovou jízdu ve snowparcích, nepřijdete zkrátka ani v této oblasti. Freestyle má být podle konceptů francouzských lyžařských středisek dostupný a bezpečný pro všechny od začátečníků až po profíky. Nové freestylové zóny v zimě najdete ve střediscích Chamrousse a La Clusaz.

Čím nahoru? Lanovek přibývá rychleji, než si myslíte

Aby si vyznavači zimních sportů mohli vybírat z většího množství terénů nebo aby pocítili moderní komfort, pořád vznikají nové vleky a lanovky. Například ve Val d’Isére už odzvonilo kabině z 60. let a nahradí ji 50 prostorných kabinek s vyhřívanými sedadly a aby toho nebylo málo, bude tu taky jedna VIP kabinka. Změn v lanovkách se dočkají taky areály Les Menuires, Val Cenis, Courchevel a další. Co se vleků týče, tady bude ve hře především opět Val d’Isére, kde došlo k významné renovaci.

Obnovy a rekonstrukce se dočkaly i lanovky a vleky.

Pořádnou změnou procházejí i skipasy

Že není lyžování tou nejlevnější záležitostí, na to si občas postěžuje asi úplně každý. Některá střediska se proto spojují a můžete si v nich zajezdit na jeden skipas, máte tak za tu cenu větší výběr tratí (například Val Cenis a všechna střediska v údolí Haute Maurienne). Při lyžování v Les Gets můžete za šestidenní skipas ušetřit 12 eur, když si ho nabijete předem online – a ještě nebudete muset stát frontu u kasy.

Drobnosti, které vaši zimní dovolenou pěkně ozvláštní

Zalyžovat si a zajezdit si na snowboardu, to je jasné, to k zimní dovolené v Alpách patří. V lyžařské oblasti Vars si teď ale dokonce i v zimě můžete ugrilovat nějakou dobrotu. V St. Martin de Belleville/Les Menuires vám zařízení na sedačce udělá selfie, abyste nemuseli riskovat vlastní selfie tyč a telefon. Vy si pak na obrazovce vyberete a fotka vám přijde na e-mail.

A pak jsou tu ještě aktivity, které si možná se zimními horami tak úplně nespojujete, ale nakonec budete rádi, když je vyzkoušíte. Jde třeba o jízdu na fat biku, tedy na horském kole s tlustými pneumatikami, pak například o bobovací dráhu, jízda v sedáku na lanovce tyrolienne (třeba ve Val Thorens).

Letošní zimní sezóna ve francouzských Alpách bude stát za to. Pojedete si ji užít?

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Francouzská lyžařská střediska budou v sezóně 2018/19 lákat na spoustu novinek