Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Grand Canyon: Tváří v tvář přírodnímu skvostu

Velký kaňon řeky Colorado jste již mockrát viděli na fotografiích, přesto se nic nevyrovná tomu pocitu, když si konečně poprvé stoupnete na jeho hranu. Rozměry tohoto velkolepého přírodního úkazu, jeho barvy, tvary a hry světel a stínu se nedají zachytit žádným fotoaparátem ani kamerou. Tento symbol amerického Jihozápadu je nutné vidět na vlastní oči.

Grand Canyonu se často říká „geologická čítanka“, protože z něj můžete vyčíst informace o těch nejstarších dějinách naší planety. Stáří plošiny Colorado Plateau se počítá na nějakých 40 milionů let, věk samotného kaňonu odhadují vědci na  5 – 6 milionů let. Před touto dobou si řeka Colorado River začala razit cestu přes náhorní plošinu a obrovitou horu, strhávala přitom ze břehů okolní horniny, čímž vytvářela ohromné koryto. Proces jeho hloubení přitom ještě zdaleka neskončil - i přesto, že řeka Colorado River již není tak mohutná jako dříve, kaňon se i nadále prohlubuje.

Magický a fascinující!
Zdroj: Shutterstock

Jeho rozměry jsou přitom ohromující. Celková rozloha kaňonu je 4927 km2,  délka 447 km a největší hloubka 1,83 km. Prvním Evropanům se pohled na tento přírodní skvost naskytl kolem roku 1540, kdy do dnešního národního parku zavítal oddíl Španělů hledající zlato. První geologická expedice pak byla uskutečněna o více než tři sta let později pod vedením majora Powella. Ten měl z pověření americké vlády za úkol zmapovat dosud zcela neznámé povodí řeky Colorado. O několik let později Grand Canyon navštívil sám americký prezident Roosvelt a byl jím tak ohromen, že v této oblasti v roce 1919 ustanovil národní park. Od té doby zde turistický ruch jen kvete a kaňon ročně navštíví asi pět miliónů turistů z celého světa.

Vodopády Havasu. Hlavní vodopád má 37 m.
Zdroj: Shutterstock

Severní hrana v kaňonů je jen pro dobrodruhy

Hluboké koryto řeky Colorado River rozděluje park na dvě části, tzv. Jižní hranu (South Rim) a Severní hranu (North Rim). Na obou hranách se nacházejí úchvatné vyhlídky, návštěvnická centra, obchody a možnostmi občerstvení či ubytování. Na Severní hranu míří daleko menší množství turistů, je totiž odlehlejší a díky extrémním zimním klimatickým podmínkám část roku nepřístupná (otevřená pouze od poloviny května do poloviny října).

Délka toku řeky je 2740 km.
Zdroj: Shutterstock

#facebook#

Při vašem objevování Grand Canyonu se tedy pravděpodobně budete pohybovat po hraně jižní, tedy po třicetikilometrovém úseku kaňonu, podél kterého vede silnice. Na té se můžete přemísťovat místní kyvadlovou dopravou a vystupovat na jednotlivých vyhlídkách.

Kaňon je oblíbeným místem sportovních nadšenců.
Zdroj: Shutterstock

Výchozím bodem pro návštěvu Jižní hrany je malá vesnička na okraji kaňonu, tzv. Grand Canyon Village. Zde jsou koncentrovány veškeré turistické nezbytnosti. Nedaleko leží také hlavní návštěvnické centrum Grand Canyon Visitor Center, ve kterém získáte veškeré potřebné informace – mapky, prospekty a tipy a můžete zde také mimo jiné shlédnout vynikající dokumentární film. V nedalekém městečku Tusayan najdete další návštěvnické centrum společnosti National Geographic, které pro vás bude užitečné v případě, že se na Grand Canyonu plánujete zdržet více dní. Toto centrum totiž zprostředkovává vyhlídkové lety, sjíždění řeky na raftech a další zajímavé aktivity.

Přečtěte si další praktické informace o Grand Canyonu nebo se raději vydejte na poznávací zájezd do Grand Canyonu a poznejte vše na vlastní oči.
Trochu to připomíná prsty na ruce, že? Tedy při troše fantazie...
Zdroj: Shutterstock
 
 

Místo

36° 6' 50.562", -113° 59' 45.852"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
radynacestu.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Grand Canyon: Tváří v tvář přírodnímu skvostu